Inställda turer
Många tågturer är inställda från lördag eftermiddag till söndag förmiddag. Utgångspunkten är troligen marknadsanalyser, som visar på ett lågt resandeunderlag de här timmarna. Människor förväntas vara hemma. Samhället är emellertid kulturellt mer komplext och alla förströr sig inte framför TV:n och nyttjar söndagsmorgonen till fysisk vila. Invandrade medborgare, ungdomar, skilda barn och föräldrar, biltrötta försäljare och udda resenärer m fl är potentiellt intresserade av att kunna åka tåg mitt i veckosluten. Folkrörelserna, och inte minst de politiska partierna, har också önskemål om att kunna dra samman endagsmöten över helger. Detta är omöjligt eftersom SJ ställt in sena lördags- och tidiga söndagståg. I stället ökar antalet långa och tröttande resor med bil eller så utnyttjas flygbolagen som fångat upp en del av denna resandegrupp. De glesar visserligen ut turerna men sänker priset så att planen ändå går fyllda sent på lördag och tidigt på söndag. Båda de här alternativen är dessutom, jämfört med tåg, förkastliga ur miljösynpunkt.
Styv tidtabell
En enkel tidtabell med turer på samma tider, eller nära nog, veckan runt skulle göra det mer intressant att välja det mest energisnåla och miljövänliga transportmedlet.
Inte minst skall en sådan styv tidtabell gälla X2000-tågen, som då framgångsrikt kan konkurrera med flyget även på helgerna, om man samtidigt inför ett kraftigt budgetpris för den här tiden. Inga sovtåg bör ställas in. I stället kan 500- vagnarna få en tydlig rabatt. Regeringen bör kunna ge Statens järnvägar ett ägardirektiv med innebörden att kontinuerlig veckoslutstrafik ska prövas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett ägardirektiv till Statens järnvägar för kontinuerlig persontågstrafik under veckosluten.
Stockholm den 24 januari 1995 Per Lager (mp)