Stomjärnvägen från Östersund till norska gränsen är 165 km lång och är en av de fyra järnvägsförbindelser Sverige har med Norge. På norsk sida fortsätter banan i Meråkerbanan som går till Trondheim och har koppling till det norska jänvägssystemet. Den svenska delen av järnvägen är en del av Mittbanan och utgör en viktig länk i projektet Atlantbanan som syftar till att etablera snabbtågstrafik på sträckan Stockholm--Östersund--Trondheim.
Standarden på bandelen väster om Östersund är låg för att vara en stomjärnväg. Banan består av skarvräls på träsyllar, elförsörjningen är underdimensionerad och fjärrblockering (fjb) saknas. Det medför att tågdriften blir orationell och kostsam. Det gör det också omöjligt att utveckla en modern, konkurrenskraftig tågtrafik som motsvarar de stigande kraven på snabbhet, regelbundenhet och punktlighet.
Persontrafiken väster om Östersund är av stor regionalpolitisk betydelse inte minst för turistnäringen i västra Jämtland. Trafiken ingår också i statens upphandling av interregional persontrafik på järnväg. P.g.a. att banstandarden inte medger en rationell, kostnadseffektiv trafik blir emellertid upphandlingen dyr i förhållande till den trafikvolym som upphandlas. Sannolikt skulle kostnaderna för upphandlingen på bandelen kunna sänkas med en tredjedel samtidigt som trafikutbudet skulle förbättras om banstandarden höjdes så att den medgav en tidsenlig trafik.
Upprustning av banan Östersund--Storlien finns med både i Banverkets stomnätsplan och driftplan för 1994--2003. Enligt de planerna ska banan vara helt upprustad år 1998. En mer omfattande upprustning påbörjades under 1994 på delen närmast Östersund med ca 20 kilometer. Den fortsatta upprustningen har emellertid skjutits framåt i tiden och Banverket uppger att det är tveksamt om de ursprungliga tidsplanerna kan hållas. Eftersom banan, bl.a. beroende på den låga standarden är lågtrafikerad är risken uppenbar att det i ett pressat ekonomiskt läge sker ytterligare framflyttningar av den fortsatta upprustningen. Tidigare erfarenheter talar nämligen för att bandelen i sådana lägen får stå tillbaka för insatser på mer högtrafikerade banor i andra delar av landet.
En försenad upprustning av banan skulle medföra att staten i onödan får fortsätta att upphandla en dyr och orationell tågtrafik väster om Östersund. Å andra sidan skulle kostnaderna för en forcerad upprustning av banan snabbt resultera i sänkta kostnader för statens upphandling av trafiken. Samtidigt skulle attraktivare och konkurrenskraftigare interregionala och regionala trafiklösningar bli möjliga. Bl.a. skulle Atlantbanan och SJ:s förslag Mittbanan snabbt kunna realiseras. Det skulle också vara en signal till Norge om vilken vikt staten lägger vid Atlantprojektet och förbindelserna västerut.
Den långsiktiga målsättningen måste vara att skapa en ringlinje Stockholm--Östersund--Trondheim--Oslo-- Karlstad--Stockholm med snabbtåg i båda riktningarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om banan mellan Östersund och Storlien.
Stockholm den 24 januari 1995 Jörgen Persson (s) Rune Berglund (s) Berit Andnor (s)