En väsentlig förutsättning för att näringsliv och samhälle skall kunna utvecklas i alla delar av landet är att det finns fungerande kommunikationer och transportmöjligheter. Under många år på 60- och 70-talet präglades SJ och dess trafikpolitik i allmänhet, och godstrafiken i synnerhet, av oförmågan att hänga med i utvecklingen. Allt mer av person- och godstransporter sökte sig andra vägar. En ond cirkel uppstod där dålig lönsamhet p.g.a. lågt utnyttjande motiverade ytterligare nedskärningar som ledde till ännu sämre utnyttjande och ännu sämre lönsamhet.
Efter några år där SJ synes ha förstått vikten av att söka ta upp konkurrensen med andra trafikslag genom förbättrad service och ett mera kundorienterat synsätt kommer nu åter illavarslande signaler främst om SJ:s godstrafikpolitik. Det handlar dels om prissättningen på godstransporterna, dels om snabbheten och tillgängligheten.
Många företag, främst i Norrland, men också i andra delar av landet, har drabbats av chockartade prishöjningar i den mån man alls lyckas sluta transportavtal med SJ. Andra företag har fått besked om att tillräckligt med godsvagnar inte finns för att kunna tillgodose de behov som företagen har.
Denna utveckling har fått till följd en rad negativa effekter. Företag tvingas dra ner på produktionen. Människor som skulle kunna ha arbete tvingas ut i arbetslöshet. Andra företag löser sina transportbehov genom att föra över godset till landsväg men med de negativa effekter i form av ökad miljöbelastning, ökade olycksrisker etc som detta medför.
Om inte SJ på egen hand förmår upprätthålla en godtagbar servicenivå till rimliga priser i de delar av landet som har närhet till järnvägen måste åtgärder vidtas för att på annat sätt komma till rätta med problemen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om SJ och godstrafiken.
Stockholm den 22 januari 1995 Sven Bergström (c)