En kraftig utbyggnad av infrastrukturen är en av de viktigaste förutsättningarna för Sveriges långsiktiga konkurrenskraft. Pågående och planerad utbyggnad av järnvägsnäten förenar moderna krav på snabba transporter med en långsiktig uthållig tillväxt i harmoni med de krav en god hushållning med miljön ställer.
Om inte järnvägsnätet i Sverige förbättras väsentligt är det stor risk att det sker en kraftig koncentration till storstäderna och då accelererar miljöproblemen i dessa områden. En avancerad snabbtågstrafik avlastar de stora vägarna, minskar utsläppen från biltrafiken och därmed minskar försurningen av vattendrag.
När de beslutade investeringarna i Mälar- och Svealandsbanorna nu är fattade och man påbörjat byggandet av dem så bör dessa satsningar följas upp med en bana västerut, den s.k. Nobelbanan.
Nobelbanan, arbetsnamn på en järnvägslänk mellan Örebro, Kristinehamn och Karlskoga, visar sig i det inledande analysarbetet vara en samhällsekonomiskt lönsam infrastruktursatsning som effektivt knyter an till övergripande järnvägsnät.
Örebro och Värmlands län har långa och fina industritraditioner, men befinner sig nu i en smärtsam strukturomvandling som kommer att ställa starka krav på samhälleliga insatser i utbyggnaden av infrastrukturen.
En järnvägslänk med snabbtåg mellan Örebro, Kristinehamn och Karlstad skulle komplettera Mälar- och Svealandsbanorna och vara en viktig del av en snabb tåglinje mellan Stockholm och Oslo.
Namnet på banan har valts som uttryck för att banan går genom Alfreds Nobels Karlskoga och är en del i det nät som förenar ''Nobelstäderna'' Stockholm och Oslo.
Ett modernt, sammanhållet järnvägsnät mellan Stockholm och Oslo skulle gå genom ett område där det bor betydligt fler människor än längs de järnvägar som finns i Sverige i dag.
För kommunerna Örebro, Karlskoga, Kristinehamn och Karlstad skulle en ny utbyggnad med järnvägsspår som möjliggör snabbtågsförbindelse mellan Örebro och Karlstad ge vitala tillväxtförutsättningar.
Med banan blir det enklare att etablera ny verksamhet. Strukturomvandlingar blir också mindre smärtsamma om innevånarna kan välja arbete på en större arbetsmarknad. För den moderna familjen, där båda makarna arbetar, är bra pendlingsmöjligheter ofta en förutsättning för att familjen skall kunna bo kvar. Analyser visar att restiderna mellan de båda länens större tätorter skulle minska avsevärt.
Om en bussresa mellan Karlskoga och Örebro som i dag tar ca 50 minuter ersattes med snabbtåg blev restiden ca 20 minuter. En resa mellan Karlstad och Örebro, där f.n. inga pendlingsmöjligheter finns, kunde göras på 55 minuter. För innevånarna på dessa orter skulle det öppnas en större arbetsmarknad. Människor behöver inte flytta utan kan i stället pendla till och ifrån sina arbeten.
På samma sätt har Kristinehamn mycket goda pendlingsmöjligheter till och från Örebro, Karlskoga och Karlstad. Byggandet av Nobelbanan skulle självfallet också göra tågtransporter mellan orterna längs bansträckan Stockholm/Oslo snabbare.
Översiktliga beräkningar för byggandet av Nobelbanan visar på en anläggningskostnad på drygt 2 miljarder kronor. Samhällsekonomiska beräkningar pekar på ett nyttokostnadsindex om 1,5--1,7 miljarder kronor vilket i analyssammanhang är en mycket hög lönsamhet.
Såväl de stora behoven av snabba och målmedvetna insatser för att möta en smärtsam strukturomvandling med offensiva insatser, som den mycket höga samhällsekonomiska effektiviteten i en satsning på Nobelbanan, talar starkt för att Nobelbanan ges förtur i beredningsarbetet och i förlängningen att Nobelbanan byggs. Det beredningsarbetet syftar till att det under nästa planeringsperiod görs en satsning på Nobelbanan.
Studier bör ske i samråd mellan länen, kommunerna samt olika intressenter inom trafikområdet bl.a. SJ, Luftfartsverket, Ban- och Vägverket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Nobelbanan blir föremål för en analys inför nästa trafikpolitiska beslut.
Stockholm den 18 januari 1995 Nils-Göran Holmqvist (s) Kristina Svensson (s) Maud Björnemalm (s) Inger Lundberg (s) Helena Frisk (s)