Järnvägen måste utforma sin verksamhet så att det ter sig mer attraktivt att använda denna trafikform. Järnvägsföretagen måste bli mer marknadsorienterade och serviceinriktade och rollen som myndighet upphöra. De skall bli trafikföretag och verksamheten avregleras. Prissättningen måste bli fri. Konkurrens mellan företagen skall tillåtas och spåren skall öppnas för trafik av andra än det stora nationella företaget.
EU-kommissionens förslag till ramprogram för utveckling av de transeuropeiska nätverken syftar till att underlätta genomförandet av den inre gemensamma transportmarknaden. Transportnäringen är av avgörande betydelse för att säkra ekonomisk tillväxt och utveckla välståndet inom unionen. Varaktig rörlighet för människor och gods måste kunna garanteras. Samtidigt är köerna och trängselproblemen på vägar något som behöver lösas liksom avgaser och andra miljöskador.
Kommissionen anser att användarna av transportsystemet måste stå för sina kostnader och avser att utarbeta principer för hur dessa avgifter skall sättas. Principen om konkurrensneutralitet kommer att tillämpas. Trafikpolitiken avses utformas så att avgifterna görs lägre för miljövänliga och energisnåla motorer och fordon.
Ramprogrammet omfattar följande satsningar:ett vägnät på 58.000 kmett järnvägsnät på 70.000 km varav 23.000 är avsedda för höghastighetstågett nät av inre vattenvägar på 12.000 km250 flygplatser.
Järnvägen måste bli konkurrenskraftig
När det gäller järnvägsnätet planeras för ett höghastighetsnät på nya spår (250 km/tim) samt ombyggda sträckor (200 km/tim). Vid Korfumötet i mitten av juni 1994 föreslogs ett dussin projekt av högsta prioritet där hälften är rena järnvägsprojekt eller kombinerade järnvägs/landsvägsförbindelser. Ett av de högprioriterade projekten är den fasta Öresundsförbindelsen.
Kommissionen anser att järnvägen kan spela en större roll i framtiden på den gemensamma transportmarknaden. Om detta skall kunna inträffa måste järnvägarna bli konkurrenskraftiga inom de nischer där järnvägarnas speciella tekniska och ekonomiska fördelar kommer till sin rätt, d.v.s. snabba persontransporter med hög kapacitet och transporter av stora godsvolymer på långa avstånd. I detta resonemang instämmer vi och anser att detsamma gäller för järnvägstrafiken i Sverige.
Integration och samverkan
Integration är ett genomgående tema för EU:s transportpolitik: integration mellan järnväg och flygplatser och integration väg/sjö/järnväg. Samverkan är ett annat honnörsord. Standardisering av lastbärare och harmonisering av mått och vikter blir nödvändigt. Därför måste de nationella systemen bli mer kompatibla -- lok skall t.ex. inte behöva bytas vid gränserna på grund av skiftande system för strömförsörjning. Containers, växelflak, släp och påhängsvagnar måste kunna omlastas mellan olika transportmedel utan tidsödande procedurer. Terminalerna behöver likaledes vara utformade så att integration underlättas. EU-anpassningen för Sverige kommer att ta tid och medföra kostnader. En beräkning av dessa behöver göras men saknas i årets proposition. Vi efterlyser en sådan analys.
Järnvägspolitiken bör vara nära knuten till EU-politiken
Det är i detta perspektiv som den svenska järnvägspolitiken måste diskuteras. I den moderatledda regeringens prop. 93/94:166 som antogs av riksdagen slås klart fast att den svenska järnvägspolitiken skall vara nära knuten till EU- politiken. Vidare slås fast att infrastrukturpolitiken i fråga om järnvägar måste syfta till att knyta samman det svenska järnvägsnätet med det västeuropeiska. Detta gäller både gods och persontrafik. Avregleringen avsågs fortsätta och konkurrensen förstärkas.
Med det förslag som lades fram av den socialdemokratiska regeringen under hösten 1994 finns det dock skäl att tro att denna process kommer att stanna upp. Detta anser vi vara felaktigt. Avreglering är en förutsättning för att kunna fortsätta att driva en konkurrenskraftig järnvägstrafik. Genom uppdelningen av SJ i ett banverk och ett järnvägsföretag har detta blivit möjligt. Under förra mandatperioden fattades beslut om investeringar i järnvägsnätet som är avgörande -- 40 miljarder kronor. Men det räcker inte med att skapa en bra infrastruktur. Det krävs också en effektiv trafik. Därför är avreglering en förutsättning om järnvägssektorn skall kunna öka sina marknadsandelar.
I Europa har många länder inte hunnit lika långt i sin avregleringsprocess som Sverige, och vi bör därför bevaka våra konkurrensfördelar och utveckla dem istället för att dra oss tillbaka. Det ger en signal till att värna om de statliga monopolen mer än om den enskilde resenären och de stora och små företag som startat nya verksamheter i avregleringens spår.
EU:s intention är att avreglera och konkurrensutsätta; i många fall förs det svenska exemplet fram som en förebild. Att i detta läge ta ett steg tillbaka verkar huvudlöst. Det kommer dessutom att betyda ökade kostnader i två steg: för återställningen och sedan för återgången till marknadsekonomi och avreglering. Till detta kan läggas produktivitetsförluster.
Den begränsade avregleringen av den olönsamma järnvägstrafiken visade att konkurrens lönar sig. Kostnaderna för den svenske skattebetalaren sjönk med ca 100 miljoner kronor när trafiken började upphandlas i konkurrens. Nästa steg är att dra ned kostnaderna för den olönsamma trafiken.
När SJ:s trafikeringsmonopol lyftes bort och LKAB fick rätten att trafikera banan sjönk kostnaderna med ca 200 miljoner kronor för transport av malm. För att öka järnvägens konkurrenskraft och få mer gods och fler resenärer krävs ytterligare effektiviseringar och kundanpassning.
Förbindelserna med Europa prioriteras
Vad som därför behövs är att förbindelserna med Europa förbättras och underlättas på alla sätt -- även när det gäller järnvägstrafiken. Av prop. 1994/95:100 är det svårt att utläsa vilka investeringar som eventuellt skall läggas på framtiden. Vi anser att de investeringsbeslut som fattas om just dessa nät skall ligga kvar. Vi anser vidare att det statsfinansiella läget inte tillåter den planerade investeringstakten utan anser att vissa investeringar kan senareläggas. Vi anser dock att möjligheten att hitta extern finansiering bör prövas. Sådan har med framgång prövats i andra länder.
Privatisering av Banverket och Statens järnvägar
För att öka järnvägstrafikens attraktivitet och konkurrenskraft måste avregleringen återupptas. Det betyder en vidgad konkurrens om/på spåren med nya operatörer där konkurrensneutralitet råder mellan olika operatörer -- allt med syfte att få en mångfaldig och kostnadseffektiv järnvägsmarknad.
SJ har under de senaste åren genomgått en kraftig omstrukturering, förbättrat resultatet, utvecklat nya transportlösningar och förnyat persontrafiken. Nästa steg borde vara att bolagisera och därefter privatisera SJ. Inför en bolagisering bör en översyn ske av SJ:s finansiering och långsiktiga behov av investeringskapital. Bolagsformen är enda sättet att säkerställa marknadsmässig stringens i en konkurrensmiljö. Därmed kan direkt avläsas vad som är lönsamt eller ej.
Vidare krävs ett tydliggörande och särskiljande av Banverkets olika roller. Det gäller bl.a. effektivisering genom bolagisering och upphandling i konkurrens av Banverkets produktion och underhåll av befintliga järnvägar. Staten bör uppträda som kompetent beställare och ägare av infrastrukturen. Projektering och byggande bör -- oavsett upphandlingsform -- ske i konkurrens mellan marknadens aktörer.
Bättre underlag inför beslut
Det är otillfredsställande att på grund av bristande underlag, t.ex. företags- eller samhällsekonomiska analyser, inte kunna jämföra olika trafikslag inför beslut. 1988 års trafikbeslut om att varje trafikslag skall bära sina kostnader kan därför inte uppfyllas så länge som sådana analyser saknas.
Vi anser därför att regeringen bör ges i uppdrag att ta fram uppgifter så att framtida beslut om investeringar underlättas. Dessutom behövs jämförelsesiffror mellan trafikslagen -- både företagsekonomiska och samhällsekonomiska.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om järnvägens speciella tekniska och ekonomiska fördelar,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att järnvägspolitiken bör vara knuten till EU-politiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avregleringen av järnvägen måste återupptas och kostnaderna för den olönsamma trafiken minskas,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att vissa investeringar bör senareläggas,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidgad konkurrens om spåren med nya operatörer och konkurrensneutralitet,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bolagisera SJ,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att tydliggöra Banverkets olika roller,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bolagisera och upphandla Banverkets produktion och underhåll,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av uppgifter och analyser för att kunna underlätta beslut om framtida investeringar.
Stockholm den 19 januari 1995 Wiggo Komstedt (m) Jan Sandberg (m) Tom Heyman (m) Birgitta Wistrand (m) Ulla Löfgren (m) Jeppe Johnsson (m) Lars Björkman (m) Carl G Nilsson (m)