Kör- och vilotider inom yrkestrafiken är ett område som varit föremål för en hel del regeländringar det senaste året. Det gamla regelverket ATK (arbetstidsregler vid inrikes vägtransporter) har ersatts av nya EES-anpassade regler. Dessutom har ett nytt krav på färdskrivare införts.
Ett problem med de nya regelverken är att undantagsområdet för de nya kör- och vilotiderna och kravet på färdskrivare är mycket stort. Hela taxisektorn samt bussar i linjetrafik där linjens längd understiger 50 km, är två exempel på detta. Det är djupt olyckligt att man på det viset har skapat ett utrymme för arbetstidsuttag som dels hotar trafiksäkerheten, dels medför risk för kraftigt försämrad arbetsmiljö.
Vid en kartläggning av de farligaste jobben i slutet av 1980-talet, konstaterades att yrkesförare är en av de grupper som har överdödlighet när det gäller t.ex. hjärtsjukdomar. Ett tydligt tecken på allför hård arbetsmiljöbelastning.
Trafiksäkerhetsaspekten väger dock tyngst i det här sammanhanget. De nya reglerna innebär att en del av undantagsområdet ska omfattas av en generell vilotidsregel på 11 timmars vila per dygn, vid sidan om den generella arbetstidslagstiftningen. Därutöver sägs att tidbok ska föras.
Vi kan konstatera att möjligheterna att utöva tillsyn inom undantagsområdet är mycket små. Sedan tidigare är långa arbetspass alltför vanliga inom bl.a.taxisektorn. En effektiv metod för att öka respekten för trafiksäkerheten är att införa färdskrivarkrav på en så stor andel av undantagsområdet som möjligt.
Samtidigt anser vi att det självklart måste få finnas yrkesmässig trafik som kan undantas från bestämmelserna. De 13 typer av fordon som undantas i EUs förordning 3820, kan utgöra utgångspunkt för ett resonemang om vilka typer av fordon som det är rimligt att undanta. Denna förordning, eller andra EU-förordningar innebär inga hinder när det gäller att krympa undantagsområdet för färdskrivarkravet.
Följande fordon bör inte undantas från färdskrivarkravet, men undantas i dag:
1. Fordon som används för godstransporter, om fordonens högsta tillåtna vikt, inklusive släpvagn eller påhängsvagn, inte överstiger 3,5 ton.
2. Fordon som används för persontransporter, om fordonen på grund av sin konstruktion och utrustning är lämpliga för transport av högst nio personer, inklusive föraren.
3. Fordon som används för persontransporter i linjetrafik, om linjens längd inte överstiger 50 kilometer.
(Punkterna återfinns i EUs förordning 3820/85, avsnitt II, artikel 4).
Här kan möjligen taxi undantas om den pågående utredningen angående taxametrar lägger fram förslag som innebär att taxametrarna upprätthåller en funktion som i stort sett överensstämmer med färdskrivarens funktion.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om begränsningar i undantag från färdskrivarkrav.
Stockholm den 24 januari 1995 Sylvia Lindgren (s) Sven-Åke Nygårds (s) Björn Ericson (s)