Från den 1 augusti 1994 gäller att personer som vill arbeta som taxiförare skall ansöka om en särskild taxilegitimation. För att erhålla legitimationen krävs godkänd vandelsprövning samt ett godkänt kunskapstest. Vandelsprövning enligt den förändrade yrkestrafiklagen prövas av länsstyrelsen.
Länsstyrelsens beslut ifråga om förarlegitimation enligt yrkestrafiklagen och om återkallelse av sådan legitimation överklagas hos länsrätten.
I ett par uppmärksammade fall har länsrätten vid överklagande av länsstyrelsens beslut ändrat beslutet till förmån för den klagande.
I ett fall nekade länsstyrelsen taxiförarlegitimation till en person som dömts för misshandel, ofredande och olaga vapeninnehav. Mannen har även dömts för ofredande, hemfridsbrott, olaga hot och skadegörelse. Tiden för brotten ligger två respektive tre år före besvärshanteringen i länsrätten. Det måste anses vara för kort tid från det att brotten begåtts för att man ska kunna bortse ifrån det. Av domskälet framgår att länsrätten i sin prövning ansåg att dessa brott och den gångna tiden sedan brotten begåtts inte skulle utgöra hinder för att bevilja förarlegitimation.
Denna hantering i länsrätten äventyrar syftet med den ändring som gjordes av yrkestrafiklagen.
För att skapa praxis som står i överensstämmelse med nämnda lag och dess intentioner är det oerhört angeläget att länsstyrelsen ges möjlighet att överklaga länsrättens beslut.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om länsstyrelsens rätt till besvär över länsrättens domar och beslut fattade med stöd av yrkestrafiklagen.
Stockholm den 19 januari 1995 Berit Andnor (s) Sylvia Lindgren (s)