Motorcykeln utgör en olycksrisk i trafiken som inte är obetydlig. Glädjande är att olycksfallsfrekvensen har varit dalande under ett antal år.
I trafiken kan det många gånger vara svårt att avgöra vad det är för typ av fordon som närmar sig, exempelvis vid utfart från anslutande väg eller vid omkörningar. Det är extra svårt när man i backspegeln skall avgöra vilken typ av fordon som närmar sig. Det är också speciellt svårt i mörker eller vid nedsatt sikt.
Med annat ljus än vitt sken framåt, förslagsvis gult, skulle man snabbt kunna avgöra om det handlar om ett snabbgående fordon, t.ex. en motorcykel. Gult ljus skiljer också ut mopeder som inte får framföras med högre hastighet än 30 km/timme, från motorcyklarna.
För att ytterligare få en säkrare trafikmiljö för både motorcyklister och andra trafikanter bör man ändra i fordonskungörelsen. I och med Sveriges engagemang i Europeiska gemenskapen krävs också att frågan tas upp i dessa sammanhang.
Reglerna om vitt eller gult strålkastarsken framtill på fordon ligger i linje med reglerna enligt EES/EU-avtalen på detta område. (Rådets direktiv av den 27 juli 1976 -- 76/756/EEG.) Antalet fordon som använder gult strålkastarljus framtill är relativt litet i Sverige idag jämfört med t.ex. Frankrike och Belgien där det är betydligt vanligare.
Inom området finns inte enligt vad som hittills är känt några speciella forskningsrapporter eller annat liknande material som behandlar denna fråga.
Därför torde det vara av intresse att utreda frågan samt att göra en förfrågan i EG-sammanhang om andra medlemsländers intresse av denna fråga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förfrågan till EU angående strålkastarljus på motorcyklar,
2. att riksdagen hos regeringen begär en utredning av frågan om gult strålkastarljus på motorcyklar.
Stockholm den 17 januari 1995 Ronny Olander (s)