För varje regions utveckling är goda kommunikationer av utomordentlig betydelse.
Blekinge är ett av Sveriges mest tätbefolkade områden med befolkning och näringsliv koncentrerade till kustområdena och Olofströmsområdet.
För närvarande saknas en förbindelse av godtagbar standard mellan Blekinge och västkusten. I området finns ett starkt industribälte med särskild tyngdpunkt på tillverkningsindustrin. Sydsveriges största industri, Volvo Olofströmsverken, saknar en tillfredsställande förbindelse till verksamheten i Göteborg.
I ett område inom västra Blekinge, södra Småland, norra Skåne och södra Halland finns ett stort antal orter med betydande näringsliv. Flertalet av företagen är export- och importinriktade och därmed beroende av goda kommunikationer med omvärlden. En vägförbindelse genom detta bälte skulle ha ett upptagningsområde med ett betydande befolkningsunderlag. Nuvarande förbindelse från Blekinge till västkusten är vintertid fem mil längre än nödvändigt.
Den nya situationen på andra sidan Östersjön ställer också ökade krav på kontakter i östlig riktning som innebär ett ökat behov av att nå hamnarna i Blekinge.
Den nuvarande vägförbindelsen med sin låga standard ger begränsade trafikflöden. Tvärleden som knyter samman flera län och tre Europavägar är av mycket stor betydelse för näringslivet. Leden kommer att tillgodose behovet av nationella, regionala och lokala person- och godstransporter.
Kompletteringen av detta regionala stråk till en fullödig tvärförbindelse är av så stor betydelse att Vägverkets utredningsarbete måste påskyndas och högprioriteras från Vägverkets sida. Kostnaden är dessutom av sådan art att finansieringen endast kan klaras inom ramen för riksvägplanens medel.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av insatser för tvärleden Blekinge--Halland.
Stockholm den 25 januari 1995 Jan Björkman (s) Christer Skoog (s) Karin Olsson (s) Magnus Johansson (s)