I flera fall där vägverket har möjlighet att besluta om en vägutbyggnads omfattning har ekonomiska och miljömässiga hänsyn kommit i kläm. Det finns flera exempel på fall där vägverket i stället för att bygga en trettonmetersväg valt att bygga motorväg, trots att det blir dyrare. Det kan vara ett naturkänsligt område och dessutom vara flödesmässigt omotiverat. Vägverket har inför denna kritik svarat att de föredrar att bygga en motorväg med en gång eftersom trafiken ändå kommer att öka på sikt. De menar alltså att det kan vara fråga om en långsiktig investering eftersom det ändå skulle bli nödvändigt att bygga om dem i framtiden. Detta synsätt bygger tyvärr på en hel del vanföreställningar som till exempel den att det skulle vara någon slags naturlag att bilismen skulle öka.
Infrastrukturen och kommunikationerna är en nationell angelägenhet och har en utveckling som man politiskt kan styra. En ökning av bilismen är ekologiskt ohållbar och ett omodernt tänkesätt. De trafikpolitiska beslut vi fattar idag kommer till mycket stor del att påverka utvecklingen. Om vägverket lägger en massa pengar på att expandera vissa sträckningar kraftigt blir det mindre pengar över till andra transportslag. Det är nödvändigt att man idag bygger så pass mycket att trafiksäkerheten inte äventyras, men även att man bygger så pass lite att natur inte skadas, pengar inte slösas och bilismen inte tillåts expandera. Vi föreslår därför att vägverket ges tydliga direktiv om att man, i de fall då det finns flera byggalternativ, alltid väljer det sparsammaste och minsta så länge det sker på grund av miljöhänsyn. Bestämmelser om minimikrav skulle alltså basera sig på bedömning av miljöhänsyn, ekonomisk sparsamhet och utrymmeskrav, det vill säga en trekravsregel.
Exempel på hotade områden:Riksväg 40, Jönköping--Borås, en nyligen ombyggd väg med mycket hög standard som enligt planerna ska byggas om till motorväg. Riksväg 50, Östergötland. Nnuvarande byggplaner är ett allvarligt hot mot ett naturområde med mycket högt skyddsvärde. Den planerade motorvägen skulle gå via mycket naturkänsliga områden med högt skyddsvärde, bland annat nära Tåkern som är en av Sveriges förnämligaste fågelsjöar.E 4 mellan Gävle och Sundsvall (Norrala-- Enånger). Alternativet med trettonmetersväg har inte blivit ordentligt utrett och undersökningar gjorda av Naturskyddsföreningen visar att en motorväg inte behövs för de närmaste femtio åren.
Självklart ska detta även gälla liknande exempel på hotade områden och/eller resursslöseri som inte är omnämnda i motionen. Vägverket bör snarast kartlägga alla sträckningar där minimikraven är tillämpliga.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om direktiv om minimikrav enligt trekravsregeln för vägar där Vägverket har flera alternativ,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillämpning av bestämmelser om minimikrav på riksväg 40 mellan Jönköping och Borås, riksväg 50 genom Östergötland och E 4 mellan Gävle och Sundsvall,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Vägverkets kartläggning av sträckningar där minimikrav bör tillämpas.
Stockholm den 24 januari 1995 Elisa Abascal Reyes (mp) Thomas Julin (mp)