Jämtlands län karaktäriseras av stor yta, gles, utspridd bebyggelse och ett naturresursbaserat näringsliv. I länet finns en av landets största råvarutillgångar för skogsindustrin och några av landets största turistområden. Skogsbruk och turism svarar tillsammans med jordbruket för en större del av sysselsättningen än medeltalet för riket. Näringslivets struktur gör att länet är mycket beroende av väl fungerande transporter över hela länets yta. Det är länsvägnätet som når ut till de mest perifera delarna av länet som måste fylla den uppgiften.
Problemet är att länet har landets sämsta standard på länsvägarna. Bara Västernorrlands län har likartade förhållanden. Endast 47 procent av länets länsvägar är belagda, den lägsta andelen i landet. I inget annat län utförs heller så mycket transportarbete på grusvägar som i Jämtlands län. Länet har därför också det i särklass längsta grusvägnätet som bör beläggas.
Den största bristen på länsvägarna är den låga bärigheten. Den medför att varje vår och försommar är 1/3 av länets totala vägnät avstängt för tung trafik under i medeltal 7 veckor. Det finns ingen tendens till att avstängningsbehovet minskar. Snarare kan konstateras att under 1994 andelen avstängda vägar under flera veckor var uppe i 40 procent.
För skogsbruket och skogsindustrin är de negativa effekterna av detta påtagliga och omfattande eftersom den dåliga vägstandarden är ett allvarligt hinder för att bedriva ett rationellt skogsbruk som motsvarar tidens krav. Det är främst kravet på kontinuerlig leverans av färskt virke som inte klaras.
Problemet med de långa avstängningsperioderna förvärras dessutom av att även en begränsad avstängning på det allmänna vägnätet kan blockera ett helt system av skogsbilvägar som mynnar ut på denna sträcka. Resultatet blir att avverkningarna inom stora områden måste upphöra och redan avverkat virke inom området inte kan levereras i tid. Det beräknas förorsaka länets skogsbruk årliga förluster på 24 miljoner kr.
För skogsindustrierna vid Norrlandskusten som är beroende av ett kontinuerligt virkesflöde från inlandet medför de ojämna virkesleveranserna svåra problem. SkogForsk i Uppsala har i en utredning från 1994 beräknat att det förorsakar träindustrin inom Vägverkets Region Mitt en extra kostnad på 489 miljoner kr per år med 1993 års avverkningsvolym. Räknat på högsta uthålliga avverkningsnivå blir merkostnaden nära 700 miljoner kr per år. I övriga delar av landet är dessa problem inte alls av samma storlek.
Det kan inte vara försvarbart att den näring som svarar för landets största nettoexportvärde ska drabbas av dessa onödiga kostnader p.g.a. ett eftersatt vägunderhåll.
Turismen i länet är exempel på en annan viktig näring som förorsakas problem. Länet är ett av landets största vintersportområden och arbetar målmedvetet för att utveckla även sommarsäsongen. Turismen beräknas omsätta 2,5 miljarder kr per år i länet. Merparten av turisterna kommer till länet med bil eller buss varför vägstandarden ända fram till de enskilda anläggningarna spelar en väsentlig roll för den samlade upplevelsen av vistelsen i länet. Det dåliga länsvägnätet utgör här ett påtagligt hinder för att turistnäringens gynnsamma utvecklingsförutsättningar ska kunna utnyttjas. Därmed försämras också näringens förmåga att konkurrera med utländska medtävlare.
Under 1995 disponerar Vägverket 190 miljoner kr till drift och underhåll av länets vägnät. Enligt Vägverkets beräkningar skulle det dubbla beloppet behövas i 10 år för att standarden på länets vägar skulle bli jämförbar med den i södra Sverige.
Länet har tidigare fått visst gehör för sina krav på åtgärder på vägarna genom tilldelningen av extra medel till investeringar och till drift- och underhållsinsatser. Starten av flera vägprojekt har därigenom kunnat tidigareläggas och angelägna underhållsåtgärder genomföras.
Behoven är emellertid så stora att det krävs en avsevärd höjning av de ordinarie drift- och underhållsanslagen för att man på ett systematiskt och effektivt sätt ska kunna undanröja de värsta bristerna på länsvägnätet och successivt höja standarden. Till det kommer att även investeringsramarna för länet måste höjas påtagligt till nästa planeringsperiod för att en acceptabel vägstandard ska kunna byggas upp i länet.
Mot bakgrund av det anförda bör regeringen överväga att öka anslaget för drift och underhåll av vägnäten i Jämtlands län, så att en med landet i övrigt jämförbar standard uppnås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vägunderhållet i Jämtlands län.
Stockholm den 25 januari 1995
Erik Arthur Egervärn (c)