De flesta svenskar äger en cykel. Den används för flera ändamål.För många är den ett naturligt fordon för resor till och från arbetet. Cykelåkning är ett av våra vanligaste sätt att motionera. De många deltagarna i ''Vättern runt'' och andra motionslopp vittnar om det. Cykeln används i ökande utsträckning för turism, semester och rekreation. Många gäster från andra länder cykelturistar i Sverige.
Det är hälsosamt att cykla. Det är dessutom ett synnerligen miljövänligt sätt att förflytta sig från en punkt i tillvaron till en annan. Cykeltrafiken är utrymmessnål, den är bullerfri och den föranleder inte några vådliga utsläpp.
Det finns därför flera skäl för samhället att underlätta och stimulera en ökad användning av cyklar.
Vi har gott om nerlagda järnvägar
Runt om i landet finns nerlagda banvallar bevarade. De kan bli utmärkta cykelleder.Omfattningen av dessa, fortfarande bestående banvallar, är överraskande stor. Enligt en försiktig beräkning lär det röra sig om 200--300 mil. De finns i de flesta av länen med en naturlig koncentration till Syd- och Mellansverige. Många av dessa finns kvar, åtminstone delvis, som egna fastigheter, vilket underlättar när marken tas i anspråk. Banvallarna har även tillsammans ett betydande kulturhistoriskt värde.
Järnvägarna byggdes ofta mellan städerna och deras sträckning är sådan att de passerar andra tätorter och kulturbygder. De finns i områden med någorlunda tät bebyggelse.
Banvallar har en uppenbar fördel som cykelleder: De saknar branta stigningar. De har dessutom, trots sin ålder, en bastant konstruktion som gör att förhållandevis små insatser behöver göras för att de ska bli fungerande cykelleder.
Nu är rätt tid att rusta upp
I en situation med stor arbetslöshet är det angeläget att finna vettiga och bestående projekt för arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Vi gör den bedömningen att en upprustning av gamla banvallar till moderna cykelleder mycket väl fyller dessa krav. Förutom de arbetstillfällen som upprustningen ger innebär cykellederna ytterligare en tillgång för turism, rekreation och motion och kan även på det sättet ge fler arbeten.
Det finns utöver cykelleder ytterligare ett användningsområde där gamla banvallar kan få en ny funktion. Det är, märkligt nog, för ridsporten. Även om det låter osannolikt kan cyklister och ryttare samsas på banvallen. Gamla banvallar har nämligen den bredden att en tillräckligt bred asfalterad cykelled får plats jämsides med en ridväg.
Kunskap och vilja finns
I Sverige finns ett ganska väl utvecklat nät av cykelleder på befintliga allmänna vägar. Det har till stor del skapats genom ett ideellt arbete främst inom svenska Cykelsällskapet, som exempelvis står bakom Sverigeleden. Vägverket har på ett förtjänstfullt sätt medverkat med skyltning med mera. Det finns således inom landet både kunnande och vilja att medverka vid en upprustning av banvallar till cykelleder. Fördelen med dessa cykelleder jämfört med de som följer befintliga vägar är att cyklisten färdas på en bilfri väg.
Det finns sammanfattningsvis många skäl att stimulera vägmyndigheter, kommuner och arbetsmarknadsorgan till en upprustning av gamla banvaller till moderna cykelleder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gamla banvallar som cykelleder.
Stockholm den 24 januari 1995 Anders Nilsson (s) Ingegerd Sahlström (s) Arne Mellqvist (s) Eva Johansson (s) Björn Ericson (s)