Ett av de största och samtidigt mest omstridda motorvägsprojekten i den nationella väghållningsplanen är omvandlingen av riksväg 40 till motorväg. I vägverkets prognos är kostnaden fram till år 2003 beräknad till 3 660 miljoner kronor. Endast upprustningen av E4 mellan Helsingborg och Stockholm drar ett större belopp, nämligen 7 290 miljoner.
Det är framför allt sträckan Borås--Jönköping (ca 8 mil) som vållat strid och protester. Den återstående sträckan, Göteborg--Borås (ca 6 mil, varav 2 mil redan är motorväg), kan vara mer befogad att göra om till motorväg eftersom den har betydligt högre trafikintensitet och tidigare har varit rätt hårt olycksdrabbad.
Häromåret byggde dock vägverket om sträckan Landvetter-- Borås(Gbg--Landvetter har redan motorväg) till en trefilig väg med varvade omkörningssektorer i båda färdriktningarna. Kostnaden blev låg, trafiksäkerheten har ökat avsevärt, trafikrytmen har blivit lugnare och resenärerna på sträckan är överlag nöjda med den nya ordningen. Egentligen finns det inget uttalat behov f.n. att omvandla den sträckan till motorväg.
Än mindre är naturligtvis behovet av att bygga om sträckan Borås--Jönköping till motorväg. Med en trafikmängd på 5 000--6 000 fordon per dygn ligger sträckan Borås-Jönköping långt under de tal som normalt anses nödvändiga för att motorvägssatsningar skall bli ekonomiskt lönsamma. Då det gäller miljön innebär planerna ett brott mot såväl naturresurslagen som Agenda 21. Den tänkta motorvägen strider dessutom mot de miljömål som riksdag och regering tidigare beslutat om. Därför har också planerna dömts ut av Boverket och Naturvårdsverket som ekonomiskt och miljömässigt oacceptabla. Motorvägsplanerna har också mött stort folkligt motstånd från flera orter och byar efter vägsträckningen. Motståndet från miljörörelsen är kompakt.
Vägverkets olika motorvägsplaner har varit utställda på biblioteken i bl.a. Borås och Ulricehamn. En förkrossande majoritet av de yttranden som inlämnades i samband med utställningen förespråkade en upprustning av nuvarande Rv40 i stället för en ny motorväg.
Detta är också vårt alternativ och förslag. En upprustning av befintlig väg skulle kunna bestå av en utbyggnad till tre filer, minskat antal tomtutfarter, förbättrade korsningar, bullersanering, utjämning av vissa backkrön och andra åtgärder för att höja kvalitén och öka trafiksäkerheten. Detta skulle kunna åstadkommas till en bråkdel av kostnaderna för en ny motorväg men ändå ge en hel del, låt vara tillfälliga, arbetstillfällen. En upprustad trefilig väg räcker mer än väl för den trafikmängd som inom överskådlig framtid kan förväntas trafikera sträckan Borås--Jönköping. Trafikmängden förväntas dessutom minska i och med Götalandsbanans tillkomst.
Besparingarna, som bör hamna runt tre miljarder kronor, kan i stället med fördel satsas på Götalandsbanan som är ett betydligt angelägnare projekt. I annat fall kan pengarna tills vidare gå in i den allmänna budgetförstärkningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att slopa planerna på motorväg mellan Borås och Jönköping och i stället satsa på en trefilig väg och trafiksäkerhetshöjande åtgärder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om användningen av de pengar som sparas in genom ett billigare vägbygge på sträckan Borås-- Jönköping.
Stockholm den 24 januari 1995 Stig Sandström (v) Alice Åström (v)