Miljösituationen i Bohuslän
Biltrafiken får inte totalt öka, om vi skall klara oförändrade utsläpp av koldioxid år 2000 jämfört med år 1990. En viss höjning i glesbygd måste kompenseras med minskningar i stråk in mot stora befolkningscentra, där spårbunden trafik kan byggas ut för regional pendling. I Bohuslän är biltrafiken orsak till 1/3 av koldioxidutsläppen. Kväveoxidmålet till 1995 med 30 % reducering, jämfört med 1980, kan inte klaras. Inte heller en kravnivå på 50 % i det längre perspektivet med idag känd reningsteknik för fordon drivna på fossilbränsle. I Bohuslän orsakar biltrafiken utsläpp av 2 300 ton kväveoxider. Det är betydligt mer kväve än vad naturen klarar av. Här hjälper inte av försvara utsläppen med att huvuddelen kommer utifrån. Vi måste gå före och ta ansvar.
Framtidens miljökrav
För framtidens betydligt högre miljökrav måste vi rikta in oss på både bränsleväxling och trafikslagsväxling i betydligt större omfattning. Det handlar om satsningar på biobränslen, på järnvägen och på kustsjöfarten. Vad som alltså krävs är en reduktion av fordonstrafiken, särskilt när det gäller dieseldrivna fordon, där förutsättningar för rening är sämst. Av det skälet bör den tunga fordonstrafiken undvikas där spårbunden trafik har möjligheter att utvecklas. Det bör särskilt observeras att området inom triangeln Göteborg-- Trollhättan--Lysekil har utnämnts till katastrofområde för miljön. Här hotar ekologiskt sammanbrott om inte det sura regnet och föroreningarna minskar drastiskt.
Trots kunskap och erfarenhet
Trots kunskaper om utsläppseffekter och miljövänliga alternativ, fortsätter Vägverket -- till synes oberört -- att planera den fortsatta motorvägssträckningen genom Bohuslän. Att regeringen tillfälligt stoppat projektet till sommaren 1995 och krävt att Vägverket skall komplettera sin utbyggnadsrapport ''väg E 6 Forshälla--Svinesund'' med ytterligare redovisning av de samhällsekonomiska effekterna, tycks inte oroa varken verket eller motorvägsivrarna. I rapportens högst begränsade redovisning om miljökonsekvenser står det: ''Man skulle också kunna hävda att motorvägen i praktiskt taget alla miljöer gör ett stort intrång och att omdömena 'måttlig' och 'liten' inte kan gälla.'' Det är avslöjande och visar att man inte har intresse av att ta ansvar för de långtgående ekologiska konsekvenserna av motorvägen. Miljö- och kulturintrången blir förödande för Sunninge--Sundområdet. Bl a finns här en unik israndsbildning av riksintresse, en kommunal bevarandeplan och en fjordtröskel. De sammantagna miljöeffekterna är svåra att bedöma.
Lokalbefolkningen
Det har också tidigare stått strid mellan lokalbefolkning (med uppbackning av naturvänner) och Vägverket. Då gällde det Brattefors dalar strax söder om Ljungskile. Den striden vann Vägverket och viktiga biotoper med sällsynta arter har förstörts. Nu är det sträckningen från Lerbo över Sunninge sund till Torp som är aktuell. Byfjordens Intresseförening är den samlande motståndsgruppen. I kampen deltar också miljöorganisationerna och Miljöpartiet de gröna på lokal och regional nivå. I riksdagen har motorvägen genom Bohuslän inte väckt något större intresse, trots att bara den nu aktuella sträckningen handlar om stora skadliga ingrepp i naturen och en kostnad på dryga 2 miljarder.
Utnyttja befintliga vägar
Den hittills utbyggda motorvägen genom Ljungskile och fram till Lerbo kan utan större komplikationer anslutas till den befintliga Bratterödsleden (E 6), som bör byggas om till en 13-metersväg för att bli mer trafiksäker. Stadsmotorvägen genom Uddevalla kan delvis dras genom tunnel. Det skadar mycket mindre och kostar mycket mindre. Vägsatsningarna i Bohuslän borde istället handla om förbättringar av vägen norrut från Uddevalla till norska gränsen. Där är det mest fråga om att bredda vägen, och kostnaderna har inte alls dimensioner som motorvägsbygget över Sunninge--Sund.
En förlegad idé
Det finns inget långsiktigt positivt i att bygga motorvägar, snarare visar det på en förlegad transport- och kommunikationsidé med bristande kunskaper om miljö- och hälsoeffekter. En markant omfördelning av de statliga trafikanslagen från väg till järnväg och sjöfart hade givit en helt annan möjlighet att klara och hävda miljömålen, som är ett gemensamt nationellt intresse. Framför allt de tunga och också farliga transporterna skulle då inte blandas, som idag, med andra vägtrafikanter utan fraktas på järnväg och till sjöss. Fler människor skulle åka snabbgående persontåg och bilarnas roll ändras och användas mer selektivt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en omprövning av Vägverkets planer på att bygga motorväg över Sunninge-- Sund och i stället utreder alternativet med anslutning till redan befintlig väg i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm 23 januari 1995 Per Lager (mp) Elisa Abascal Reyes (mp) Barbro Johansson (mp) Marianne Samuelsson (mp) Annika Nordgren (mp) Kia Andreasson (mp)