En av de mest verksamma åtgärderna för att stärka näringslivet, ekonomin och utvecklingsmöjligheterna i en del av landet är att satsa på förbättringar av infrastrukturen. I den borgerliga regeringens politik spelade satsningar på utbyggnad och modernisering av infrastrukturen en viktig roll. Mångmiljardanslag tillfördes infrastrukturområdet dels via ökade anslag, dels via tidigareläggningar av redan planerade investeringar. Större delen av denna massiva satsning skedde i trafikens infrastruktur.
Ansvariga politiker har många gånger -- inte minst i regionalpolitika sammanhang -- framhållit att investeringar i infrastrukturen är den mest verksamma åtgärden för att långsiktigt stärka näringslivet, ekonomi och utvecklingsmöjligheter i olika delar av landet. Trots detta ärvde ju den borgerliga regeringen en situation med kraftigt eftersatt vägunderhåll och en kraftig eftersläpning av utbyggnad av väg- och järnvägsnät. Detta var det faktiska läget i bl a Västmanland. E 3/E 18 genom länet har fortfarande bitvis en allt för låg standard i förhållande till den mycket stora trafikmängden. Resultatet är såväl många trafikolyckor som tidsförluster.
Regeringen påpekar i bilaga 7 till budgetpropositionen att den nationella väghållningsplanen inte beräknas kunna slutföras förrän år 2004. Ny prövning kommer att ske 1997. Takten i genomförandet kommer att omprövas nästa år. Vi utgår ifrån att de satsningar man beräknat göra på E 3/E 18 inte berörs av neddragningarna utan kommer att ske kontinuerligt då dessa vägar är av den största betydelse för flera län i Mellansverige och eftersom denna region har ett mycket stort trafikflöde med tät biltrafik efter hela sträckan E 18/E 3--Stockholm--Västerås--Köping--Arboga--Örebro. De utgör även en förbindelselänk mellan Stockholm och Göteborg.
Flera vägavsnitt utefter E 18/E 3 inom Västmanlands och Örebro län är i mycket starkt behov av att rustas upp. För Västmanlands del har trafiken ökat mest på E 18 -- pulsådern. Den förväntas fortsätta att öka. Sträckorna E 18/E 3 Köping--Arboga--Örebro framstår i dag som alltmer problematiska ur såväl framkomlighets- som ur trafiksäkerhetssynpunkt. Vägsträckorna är mycket hårt trafikerade och de är bitvis i synnerligen dåligt skick, de är även starkt olycksdrabbade. Det bildas ofta köer, vilket belastar miljön genom ökade avgasutsläpp. Vägsträckorna bör fortfarande behandlas med förtur och inte på något sätt omfattas av senareläggning eller indragningar.
Andra vägavsnitt i länet som är i stort behov av upprustning är ''Räta linjen'' förbi Sala och riksväg 68, som utgör den nutida pulsådern genom Bergslagen tvärs över landet. Riksväg 68 ingår som en central del i det vägsystem som förenar regionens industrigrupper från Gävle i öster till Örebro och Göteborg i väster. Riksväg 68 är därför en viktig interregional väg och den är av mycket stor betydelse för närings- och samhällsliv, för kultur och inte minst för den i trakterna ökande turismen.
Den ger mer än någon annan väg skäl för namnet ''Berslagsdiagonalen''.
En förutsättning för utvecklingen av Västmanland är en fortsatt satsning på utbyggnad av infrastrukturen. Länet är starkt industriberoende. Det geografiska läget ger länet goda framtidsmöjligheter. Inom den mycket befolkningstäta Mälardalen finns stort intresse för -- och goda möjligheter till -- samarbete och integrering av näringliv, bostadsmarknad, utbildning och rekreation. En förutsättning för detta är god infrastruktur.
Delar av Västmanlands vägnät är fortfarande i akut behov av underhåll och upprustning. Västmanland bör därför få såväl tidigare aviserade medel som ökad andel av de medel till infrastrukturen som regeringen aviserar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt utbyggnad av Europavägarna E
18 och E
3 till motorväg inom ramen för de medel som anvisats till infrastruktur,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning och modernisering av övriga vägnätet i Västmanland inom ramen för de medel som anvisats till infrastruktur.
Stockholm den 19 januari 1995 Birgit Henriksson (m) Tomas Högström (m)