Motivet till regeringens förslag om förändringar för bilregisterverksamheten är att alla möjligheter att rationalisera i statlig verksamhet måste tas tillvara. Det anges att en överföring av trafikadministrativa uppgifter från länsstyrelserna till Vägverket skulle innebära en halvering av kostnaderna. Dessvärre har inte länsstyrelserna fått möjlighet att med utgångspunkt från användande av ny teknik själva kunna rationalisera för att nå motsvarande sparbelopp. Något egentligt underlag har inte heller presenterats som styrker propositionens tes om halverade kostnader vid en överföring till Vägverket. Således ett bräckligt underlag för ett viktigt beslut som berör många människor.
När regeringen skriver att man räknar med att de anställda som idag arbetar med bilregistreringsfrågor i första hand skall erbjudas anställning på de tre orter dit verksamheten skall förläggas, är det en cynism utöver det vanliga. Att de kvinnor, för det är en total kvinnodominans, som finns vid var och en av landets 24 länsstyrelser skulle flytta till Arjeplog, Örebro eller Visby är minst sagt mindre troligt. Det handlar om ca 5--10 personer i varje län. Om regeringens förslag genomförs friställs en kategori personal som har kompetensen inom sitt yrkesområde, kan de lokala förhållandena men som ändock kommer att få det ytterligt besvärligt att få nya arbeten. De negativa effekterna av regeringens åtgärdsförslag i denna del är enkla att beskriva. Det förefaller mindre välbetänkt att genomföra förslaget när man inte säkert kan veta att man når tänkta rationaliseringsvinster och utan att pröva länsstyrelsernas egen förmåga att effektivisera verksamheten.
Till detta kommer att förslaget innebär en avsevärd försämring av ''kundservicen'' och möjligheten för den enskilde bilägaren att sköta bilregistreringsfrågor på ett smidigt sätt. Teoretiska modeller för hur denna verksamhet kan tänkas fungera är inte ett tillräckligt beslutsunderlag för genomförande av den föreslagna förändringen. I denna typ av verksamhet är decentralisering att föredra framför centralisering. Länsstyrelserna borde nu få uppdraget att redovisa hur de själva kan spara motsvarande det belopp som regeringen tänkt sig spara genom att överföra trafikadministrativ verksamhet till Vägverket. Detta kan ske genom effektivisering och användande av ny teknik. Därefter kan regeringen återkomma med bättre beslutsunderlag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag om att överföra den trafikadministrativa verksamheten från länsstyrelserna till Vägverket,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdrag till länsstyrelserna,
3. att riksdagen hos regeringen begär ett nytt förslag om den framtida trafikadministrativa verksamheten.
Stockholm den 27 januari 1995 Dan Ericsson (kds)