Inledning
Vi liberaler vill skapa ett samhälle där människor, idéer och varor kan resa, förmedlas och transporteras snabbt och effektivt. Kommunikationer är samhällskroppens blodomlopp och nervsystem. Väl utbyggda kommunikationer inom Sverige är nödvändigt för näringsliv och sysselsättning i alla delar av landet.
Riksdagens trafikpolitiska beslut 1988 står folkpartiet liberalerna bakom. Vi förutsåg i en reservation redan då att de åtgärder för att förverkliga beslutet som föreslogs av den dåvarande regeringen inte skulle komma att leda till målet. Det har dessvärre visat sig vara sant.
Staten har ett övergripande ansvar för kommunikationernas goda funktion. Insatser i kommunikationssystemen är i princip av två slag. Dels åtgärder för att undanröja flaskhalsproblem och dels offensiva insatser för att stimulera en önskvärd utveckling. Trafikens miljöpåverkan varierar starkt. Ökad användning av ekonomiska styrmedel leder på sikt till lägre total miljöbelastning. Den fria konkurrensen garanterar lägsta kostnad för trafikanten på efterfrågad kvalitet. Monopol är hindersamma och bör undanröjas. Statens övergripande ansvar innebär inte att staten har något försteg som trafikutövare. Tvärt om är det angeläget att rollerna som ansvarig myndighet och operatör klart skiljs åt. Säkerhetsarbetet måste bli effektivare.
Goda kommunikationer med utlandet är en förutsättning för Europasamarbetet. Resor till och från arbetet, serviceställen och fritidsaktiviteter är viktiga för ett fungerande vardagsliv.
Konkurrens
Trafiknäringen kännetecknas fortfarande av alltför många regleringar och monopolbildningar.
Folkpartiet liberalerna vill främja konkurrens mellan trafikföretag för att konsumenternas behov skall tillgodoses till rimliga priser. Som det ser ut idag är priserna inom många transportgrenar alltför höga eftersom konkurrensen är eftersatt. De statliga affärsverken inom området bör möta mer konkurrens. Privatiseringar måste genomföras på ett sätt som gör att konkurrensen verkligen främjas.
Trafiken och miljön
All trafik påverkar miljön. Utsläpp av bl a kväveoxider bidrar starkt till försurning och övergödning. Totalt står transportsektorn för 2/3 av de svenska utsläppen.
Många åtgärder har redan vidtagits för att minska utsläppens skadliga effekter på miljön. Att alltfler fordon drivs med miljövänligare drivmedel är positivt, men det räcker inte. Det är bl a därför Folkpartiet liberalerna förespråkat stora satsningar på miljövänliga transportlösningar.
Det internationella trafik- och miljösamarbetet måste fördjupas och utvecklas. Regeringen bör aktivt inom EU driva på och medverka till en minskning av miljökonsekvenserna av bilanvändningen. Regeringen bör aktivt medverka till skärpt gemensam lagstiftning med inriktning på ekonomiska styrinstrument och stimulanser för forskning och andra insatser för lägre emissioner.
Även om bilar påverkar miljön i negativ riktning så är bilen oumbärlig i dagens samhälle. Bilen kommer att vara det viktigaste transportsättet för en stor del av resorna och godstransporterna också i framtiden. Åtta av tio persontransporter företas i privatbilar. Det är därför viktigt att tekniken på bilarna utvecklas så att miljöpåverkan minskar snabbt. Mycket har gjorts men tillverkarna behöver göra ytterligare för att främja utvecklingen på området.
Banavgifter och vägavgifter, som införs av miljö- eller finansieringsskäl, måste avvägas utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv där också miljöpåverkan åsätts ett korrekt pris. Vi är övertygade om att detta förändrar fördelningen av transporter mellan olika trafikslag. Regeringen bör inom ramen för kommunikationskommitténs arbete tillse att sådana samhällsekonomiska kalkyler utvecklas.
Taxorna på miljövänliga transportmedel måste i högre grad anpassas så att de utgör ett fullgott alternativ till andra transportmedel.
Den förändrade transportbild som datakraften ger upphov till med successiv ökning av telekommunikationer medför stora miljöfördelar. Teleteknikens snabba utveckling öppnar helt nya möjligheter. I allt större utsträckning kan jobben komma till människan i stället för tvärt om. Möjligheterna att kommunicera med en allt större omvärld ökar. Speciellt för Sveriges glesa bygder utgör telekommunikationerna en stor framtidsmöjlighet varför utbyggnaden och förnyelsen måste ske i hela landet.
Vägarna
Samhället behöver ett väl fungerande vägnät. Under den borgerliga regeringens tid har stora summor satsats på att förbättra vägnätet. På många håll höjs nu vägarnas standard och kapacitet. Detta är välkommet då våra vägar eftersattes av de socialdemokratiska regeringarna under 1980-talet. Vägarna måste i hela landet hålla en sådana standard så att säkerhet garanteras och transporter med t. ex. råvaror kan nå fram till industrin. En god vägstandard är en förutsättning för att hela Sverige skall leva och utvecklas.
Regeringens förslag om att senarelägga några av satsningarna på motorvägsprogrammet för stråkvägarna kan i nuvarande statsfinansiella läge godtas. Planeringen måste emellertid fortsätta och utbyggnaden i enlighet med av riksdagen tidigare fattade beslut säkerställas.
Ett allvarligt flaskhalsproblem är den bristfälliga bärighet hos många vägar av stor betydelse för skogsindustrins råvaruförsörjning. Underhållet är av väsentlig betydelse i ett samhällsekonomiskt perspektiv. De stora investeringar som görs skall vårdas väl. Underhållet är också av väsentlig betydelse för framkomligheten. Detta illustreras varje vår under tjällossningsperioden.
Underhållet är otillräckligt för att kunna bibehålla en acceptabel standard på framförallt det lågtrafikerade vägnätet. Kapitalförstöringen är omfattande på framförallt den belagda delen. Inget utrymme finns f. n. för förbättringsåtgärder på detta vägnät. Upprustning och beläggning av grusvägar på landsbygden liksom smärre trafiksäkerhetsförbättrande åtgärder kunde tidigare finansieras från drifts- och underhållsanslaget. Det kan numera endast ske med hjälp av sysselsättningsskapande medel.
Vägverkets egen bedömning är att drift- och underhållsanslaget utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv bör ligga på 9,3 miljarder kronor. Det bör ankomma på kommunikationskommittén att om vägverkets beräkningar stämmer föreslå lämpliga åtgärder med anledning därav.
Regeringens förslag om att uppta förhandlingar med Kommunförbundet beträffande bidraget till drift och byggande av enskilda vägar innebär på sikt enbart en övervältring av ansvar och kostnader från staten till kommunerna. Förutom att det är principiellt tveksamt leder detta förslag, i kombination med den halvering av anslaget som regeringen föreslår, till en drastisk nedskärning och får betydande konsekvenser för glesbygden.
Det bör övervägas att även om en tillfällig mindre neddragning sker av bidraget till byggande och drift av enskilda vägar anslaget också fortsättningsvis skall vara specialdestinerat och skötas av vägverket för att säkerställa att de enskilda vägarna också i framtiden är öppna för alla.
De trafikpaket som framförhandlats för storstadsregionerna och som staten nu har gett lånegarantier till är en viktig grund för såväl bättre vägar i storstadsområdena som en väsentlig upprustning av kollektivtrafiken. Byggandet av ringleder bidrar till en bättre innerstadsmiljö. Förutom vägbyggnation skapas utrymme för stora satsningar på kollektivtrafik.
Trafiksäkerheten
Varje år dödas åtskilliga människor i trafiken. Fastän antalet döda i trafiken har minskat under senare år måste antalet skadade och dödade i trafiken nedbringas ytterligare.
En bidragande faktor till att antalet dödsoffer i trafiken minskar är de allt säkrare bilarna. Krockkuddar, sidobalkar och låsningsfria bromsar efterfrågas i större utsträckning och införs på allt fler bilmodeller. Det är angeläget att denna utveckling mot säkrare bilar fortsätter.
Farliga vägsträckor måste åtgärdas. De stora väginvesteringarna bidrar verksamt till en väsentlig höjning av trafiksäkerheten. Skärpt hastighetskontroll och höjda böter för fortkörning kan också medverka till lägre skadenivå i trafiken.
Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Förutom att man kan skada sig själv, riskerar oskyldiga medtrafikanter att dödas eller skadas av en rattonykters framfart. Folkpartiet liberalerna har vid flera tillfällen verkat för att gränsen för grovt rattfylleri bör sänkas från 1,5 promille till 1 promille. En sådan sänkning beslutades av riksdagen i december 1993 och den trädde i kraft den 1 februari 1994.
När sänkningen av gränsen för rattfylleri ned till en principiell nollgräns om 0,2 promille beslöts, övervägdes frågan om säkerhetsavdrag. Det säkerhetsavdrag som nu tillämpas har genom bl.a. bättre utrustning och mätmetoder kommit att framstå som alltför generös, och i själva verket medverka till att flera rattfyllerister i själva verket slipper undan. De framställningar som nyligen gjorts från bl.a. rikspolisstyrelsen om att halvera säkerhetsavdraget med bibehållen rättssäkerhet bör bifallas.
Narkotika och bilkörning är minst lika oförenligt som alkohol och bilkörning. Praktiska svårigheter och lagtekniska oklarheter förhindrar emellertid en effektiv bekämpning. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag om en strategi för bekämpning av narkotikan i trafiken. Den bör bygga på rutinmässig kontroll, gränsvärdesbrott samt enhetligt straffvärde.
Det är också viktigt att uppmärksamma förekomsten av farliga mediciner i trafiken. Regeringen bör till riksdagen snarast återkomma med förslag om vilka åtgärder som bör vidtas, t.ex. obligatorisk sjukskrivning för yrkesförare vid ordination av sådana medel.
Järnvägstrafik
Järnvägen anses vara ett energieffektivt transportsystem. Energiförbrukningen är låg per personkilometer och per tonkilometer. Miljöpåverkan är låg i avseende på utsläpp till luften förutsatt att använd elenergi inte framställts i fossileldade kraftverk. Utsläppen från dieseldrivna lok och motorvagnar kan avsevärt reduceras med modern miljöteknik. Miljöpåverkan i form av buller är däremot kraftig. Här behövs mer forskning och utvecklingsarbete. För persontransporter på långa avstånd bör staten även fortsättningsvis upphandla samhällsekonomiskt lönsam sovvagnstrafik. Upphandlingen bör föregås av en samhällsekonomisk bedömning där miljöeffekterna vägts in. Fortsatt avreglering bör resultera i att upphandlingen kan ske i konkurrens för lägsta samhällskostnad.
Överför tvärbanorna till Inlandsbanan!
Inlandsbanans avreglering har bl a medfört en fördubbling av godstrafiken på banan. De tre tvärbanor som förbinder Inlandsbanan med Norra stambanan för en tynande tillvaro med delvis nedlagd godstrafik. Här finns en potential för miljövänligare trafiklösningar om fler operatörer än SJ tillåts komma med i budgivningen. Inlandsbanan och tvärbanorna utgör ett sammanhållet system varför vi anser att regeringen bör verka för en överföring av tvärbanorna till Inlandsbanan.
Inlandsbanan AB bör ges möjlighet till banförstärkning på vissa avsnitt mellan Arvidsjaur och Gällivare så att Norske Statsbaners intresse av att leda godstrafik mellan Nordnorge och Sydnorge via Inlandsbanan kan tillmötesgås. Det bidrar till att minska arbetslösheten. En sådan vitaliserande utveckling för Inlandsbanan bidrar också till att bredda turismens möjligheter i de berörda kommunerna.
Avreglera mera!
Folkpartiet liberalerna anser att en fortsatt avreglering medför stora fördelar. Konkurrens gynnar kunder och på sikt sektorns modernisering och attraktionskraft. Erfarenheterna hittills av konkurrensen vid länstrafikhuvudmännens upphandling är att trafikkostnaderna kunnat sänkas avsevärt till nytta för såväl skattebetalarna som resenärerna. Nya operatörer har också kunnat etablera sig och ett stelt monopolsystem har kunnat ersättas med flexibilitet och modernare marknadsformer. Denna utveckling bör i högre grad appliceras på järnvägssektorn. Folkpartiet liberalerna sätter den enskilde trafikantens och skattebetalarens väl främst. Vi kräver därför att regeringen följer upp tidigare regeringsbeslut om avregleringen av trafiken på järnvägarna.
Internationalisera!
Järnvägssektorn är av tradition mycket nationell. Det gäller operatörer men även materiel. Signalsystem, förarplatser och elsystem har inte ens en gemensam europeisk standard. Det är ett hinder för en rationell utveckling av järnvägstrafik och en konkurrensnackdel jämfört med andra trafikslag. Förar- och lokbyten blir nödvändiga vid gränspassager t. ex. Sådant försenar och fördyrar den internationella trafiken. Det är angeläget att regeringen inom EU driver på en snabb utveckling mot standardisering. Onödiga nackdelar för järnvägstrafiken måste elimineras.
Flygtrafik
Passagerarutvecklingen på flyget följer i stora drag konjunkturutvecklingen. Efter en nedgång under 1990-talets första del, stiger nu i första hand utrikestrafiken, bl. a. som en följd av exportindustrins uppgång och ökade volymer. Inrikestrafiken har ännu en låg tillväxt. Den avreglering av flygtrafiken som folkpartiet liberalerna varit pådrivande av, har ökat flygets attraktionskraft. Det kan antas att nedgången av flygtrafiken varit större om prisbilden varit högre och monopol härskat på inrikesmarknaden.
Passagerarutvecklingens konjunkturellt betingade avmattning har resulterat i att behovet av Arlandas tredje bana förskjutits i tiden. Luftfartsverkets fria ställning och egen finansiering får i en internationell konkurrenssituation till följd att investeringarna i stora drag följer behovet och betalningsviljan hos passagerare och flygbolag.
Energi och miljö
Flyget är det trafikslag som har störst negativ miljöpåverkan räknat per personkilometer. Regeringen bör därför driva på för internationella överenskommelser om ökad forskning och utveckling mot energieffektivare och mindre miljöbelastande flygplanstyper. Miljöavgifter är rätt använda ett verksamt styrinstrument för att medverka till en utveckling av nya flygplanstyper och mer miljömedvetet kundbeteende. Miljöavgifter bör harmoniseras så att lika konkurrensförutsättningar erbjuds operatörerna.
Utvecklar glesbygder
På avstånd och rutter där snabbtåg och sovvagnståg inte utgör något alternativ är flyget, genom sin snabbhet och flexibilitet, ett bra persontransportmedel. Således har flera kommuner i Norrlands inland starkt förbättrat sina kommunikationer genom att satsa på egna flygfält och flygförbindelser. Detta utgör en tung belastning i den kommunala budgeten och som får bäras enbart av kommuner som redan har en bekymmersam situation. Regeringens förslag om minskning av statsbidraget till kommunala flygplatser i skogslänen från 30,2 miljoner kr för bå 1994/95 till 15,2 miljoner kronor bå 1995/96 omfattande 18 månader, innebär i praktiken en neddragning med nästan två tredjedelar. Denna neddragning drabbar särskilt de mindre flygplatserna. Det är rimligt att såsom skedde i samband med utvidgning av antalet kommunala flygplatser som var berättigade till särskilt stöd, systemet omarbetas och anpassas till de nya ekonomiska förutsättningar som råder. Regeringen bör därför återkomma med ett förslag som bättre tillgodoser intresset av en väl avvägd regionalpolitisk balans inom ramen för stödet till de kommunala flygplatserna.
Internationell avreglering
Avregleringen av det svenska inrikesflyget har gjort flyget tillgängligt för en bred allmänhet och inte reserverat för affärsresenärer. Biljettpriserna har sänkts, servicenivån har höjts, antalet operatörer har ökat och möjligheterna för utvecklingsinriktade kommuner att utforma bra trafiklösningar har ökats betydligt. Folkpartiet liberalerna kräver nu att regeringen går vidare och verkar för en fortsatt avreglering även internationellt.
Den svenska regeringen bör vara pådrivande inom EU för att fullt ut tillämpa flygdirektiven samt att ytterligare förnya och modernisera dessa med sikte på en avreglering utan skyddande nationella lagar eller regler för de olika operatörerna.
Därtill bör den svenska regeringen inom EU driva på för att uppnå gemensamma regler för miljö, säkerhet, ekonomiska garantier och operatörers fria etablerings- och landningsrätt.
I syfte att öka säkerhet och tillgänglighet samt utveckla flygtrafiken bör den svenska regeringen inom EU driva fram ett gemensamt europeiskt flygtrafikledningssystem som ersätter dagens 55 olika system. Det skulle verksamt bidra till minskat utrymme för militär flygtrafik, möjligheten till en samordnad flygtrafikledning för civil och militär trafik såsom i Sverige och en satsning på högteknologisk utveckling och standardisering på samma sätt som när det gäller tågtrafik. Dessa trafikslag får därmed neutral konkurrenssituation gentemot landsvägstrafiken som i mycket ringa mån besväras av olika tekniska regleringar i Europa.
Bekämpa monopoltendenserna!
Av historiska skäl har SAS en mycket stark ställning även efter avregleringen. Denna starka ställning avspeglar sig bl a i en koncentration av trafiken till Kastrup. Detta är inte till fördel för trafikanterna. Ökad konkurrens leder till bättre kundanpassning och placering av knutpunkter -- s. k. hubs -- som tar ökad hänsyn till resenärernas preferenser. Regeringen bör verka för att konkurrenstrycket ökar så att om kunderna så önskar interkontinentala linjer utgår från svenska flygplatser i första hand och att internationell flygtrafik utvecklas på flera flygplatser i olika delar av landet.
Sjöfarten
Historiskt sett har sjöfarten varit av oerhört stor betydelse för Sverige och vårt lands utveckling. Trots att andra kommunikationsmedel har tillkommit kommer svensk sjöfart även i framtiden att spela en stor roll för våra utrikesförbindelser bl a mot bakgrund av den europeiska integrationen. Sjöfarten är den transportgren som transporterar mest av den svenska produktionen. För att klara konkurrensen från utlandet är det nödvändigt att parterna på sjöarbetsmarknaden anpassar sig och genomför erforderliga förändringar så att den svenska handelsflottan framöver kan vara en fullgod konkurrent till sina utländska medtävlare.
Sjöfarten har en stor potential att bli verkligt miljövänlig. Men fartygstrafikens luftföroreningar måste då uppmärksammas bättre. Nya bränslen och katalysatorrening krävs. Regeringen bör även driva denna fråga inom EU.
Det är en central statlig uppgift att övervaka säkerheten. Sjöfartsinspektionen måste ha ett sådant uppdrag att övervakning och åtgärder kan ske effektivt, och att fartygstrafik kan bedrivas med samma säkerhetsnivå som för andra trafikslag. Detta är av stor vikt för personal, passagerare och ur miljösynpunkt för gods.
Endast en mindre del av det svenskägda tonnaget går under svensk eller europeisk flagg. Sverige bör vara pådrivande i att skapa förutsättningar för internationellt övervakad lika konkurrensmöjlighet, ökad standardisering av säkerhet och miljö samt kredit- och sjövärdighet. Regeringen bör pröva möjligheten att vinna ökat gehör för detta inom EU, då EU:s internationella handel genererar en stor del av fartygstransporterna och anlöp till EU-hamnar är viktigt för allt tonnage. Detta skulle också säkerställa rimliga arbetsvillkor och arbetsmiljö för ombordanställd personal från alla länder.
Sjöfart är för bulktransporter en miljömässig och ekonomisk effektiv transportform. En del transporter kan lockas över till sjöfart under förutsättning att hamnar och lastsystem fortlöpande moderniseras. Detta gäller särskilt inlandshamnar, framför allt i Vänern och Mälaren. Regeringen bör i det utredningsarbete som pågår fästa särskild uppmärksamhet på detta.
Vad avser den viktiga Gotlandstrafiken måste kommunikationer med Gotland säkerställas så att transporter kan ske på jämbördiga villkor med de som gäller på fastlandet på jämförliga avstånd.
Olycksriskerna ökar även på sjön om föraren är påverkad av alkohol eller andra droger. Sverige har all anledning att leda utvecklingen, och inom det svenska territorialvattnet bör samma regler gälla för sjötrafik som gäller för motorfordonstrafik på land. Idag finns ingen promillegräns till sjöss. Folkpartiet liberalerna anser att en sådan promillegräns bör införas snarast. Regeringen bör därför lägga fram ett lagförslag som syftar till att en promillegräns till sjöss införs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av ett fördjupat internationellt trafik- och miljösamarbete,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att aktivt inom EU medverka till en minskning av miljökonsekvenserna av bilanvändning,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att aktivt medverka till skärpt gemensam lagstiftning med ekonomiska styrinstrument,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Kommunikationskommittén bör utveckla samhällsekonomiska kalkyler,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad och förnyelse av telekommunikationerna,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om senareläggning av utbyggnaden av stråkvägarna,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vägunderhållsanslaget,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anslaget till enskilda vägar,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om halvering av säkerhetsavdraget vid beräkning av promillehalten för rattfylleri,1
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en strategi för bekämpning av narkotika i trafiken,1
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om farliga mediciner i trafiken,1
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt avreglering av järnvägstrafiken,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överförande av tvärbanorna till inlandsbanan,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktiv medverkan i EU för en snabbare standardisering av järnvägsnätet,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om harmoniserade miljöavgifter inom flygsektorn,2
16. att riksdagen hos regeringen begär förslag om stöd till kommunala flygplatser i Norrlands inland, i enlighet med vad som anförts i motionen,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att driva på arbetet inom EU med avreglering inom flygsektorn,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att inom EU driva frågan om lika konkurrensmöjligheter samt ökad standardisering av säkerhet och miljö inom sjöfarten,
19. att riksdagen hos regeringen begär lagförslag om promillegräns till sjöss i enlighet med vad som anförts i motionen.3
Stockholm den 25 januari 1995 Kenth Skårvik (fp) Torsten Gavelin (fp) Lennart Fremling (fp)
1 Yrkandena 9--11 hänvisade till JuU. 2 Yrkande 15 hänvisat till SkU. 3 Yrkande 19 hänvisat till LU.