För att Stockholmsregionen med sina nära två miljoner invånare skall fungera bra för invånarna, näringlivet, samhällslivet krävs att kommunikationerna inte bara inom, utan också till och från regionen är av hög kvalitet. Samtidigt är det ett faktum att transporterna orsakar en stor del av miljöproblemen i regionen.
Erfarenhetsmässigt vet vi att transporterna är starkt konjunkturberoende. En ökad tillväxt, som nu förutses, kommer således att öka transportarbetet i regionen. Utvecklingen i Ryssland och Baltikum kommer förhoppningsvis att leda till ökad handel, vilket då leder till ökade godsvolymer och större transportarbete i Stockholmsregionen. För närvarande är godstransporterna in till och ut från Mälardalen förhållandevis jämnt fördelade mellan lastbil, järnväg och fartyg. Däremot gäller det att lastbilarna totalt dominerar transporterna inom Mälardalen. Av det gods som kommer till eller lämnar Stockholms län kommer något mer än hälften från Mälardalen.
När det gäller persontransporterna är det viktigt att komma ihåg att Stockholmsregionen internationellt sett har en relativt sett mycket hög andel kollektivresande. Gjorda prognoser pekar på att hela Mälardalsområdet på 2000-talet blir en integrerad arbets- och bostadsmarknad, vilken då kommer att omfatta mer än en tredjedel av Sveriges befolkning. Ur miljösynpunkt är det därför viktigt att kollektivtrafikens utbyggnad i Mälardalen inte äventyras.
Det framtida transportbehovet beror även på bebyggelseutvecklingen i regionen. Avgörande är om nya bostäder byggs i periferin eller om de byggs tätt i anslutning till befintliga bostadsområden med ett fungerande kollektivtrafiksystem. Lokalisering av nya arbetsplatser, köpcentra och annan service påverkar också i hög grad behovet av transporter.
Det kan således konstateras att Stockholmsregionens framtida trafikmiljöproblem knappast kan lösas utan samverkan och samordning med andra regioner och olika statliga organ. Statsmakterna tog i slutet av 80-talet initiativ till breda lösningar av trafikproblemen i våra tre storstadsområden. Och hösten 1992 träffades den slutliga överenskommelsen om utbyggnaden av trafiksystemet i Stockholms län mellan socialdemokraterna, moderaterna och folkpartiet, den s.k. Dennisöverenskommelsen. Syftet är att modernisera och rusta upp kollektivtrafiken och vägar i länet för att därigenom tillfredsställa dagens och det närmaste decenniets trafikbehov. Överenskommelsen bygger i stort sett på befintlig teknik.
Dennisöverenskommelsen är också bra ur miljösynpunkt. Enligt den miljökonsekvensutredning som länsstyrelsen gjort kommer investeringarna i Dennispaketet att få stora positiva effekter, framför allt för innerstaden, men också för länet som helhet. Det är därför mycket angeläget att överenskommelsen kan fullföljas.
I ett storstadsområde som Stockholmsregionen måste trafiken styras med hjälp av regleringar och ekonomiska incitament för att minska miljöskadorna. Trots det kommer ett stort antal fordon att färdas på länets vägar och gator. Det är alltså av största vikt att utsläpp och buller från personbilar, bussar, lastbilar och andra fordon minimeras.
När det gäller drivmedel pågår ett utvecklingsarbete i Stockholm med etanolbussar och hybridbussar, dvs. batteribussar som laddas av en personbilsmotor, driven av miljövänligt bränsle. Man diskuterar också att använda s.k. scafibränsle som är baserat på rapsolja. Krav borde nu ställas på att alla dieseldrivna fordon måste köras på den mest miljövänliga dieseloljan. Överhuvud taget måste lagstiftning och miljöavgifter användas mer konsekvent för att begränsa utsläppen från den tunga trafiken.
Som tidigare nämnts bygger Dennisöverenskommelsens satsningar på kollektivtrafiken på befintlig teknik. Därför är det viktigt att redan nu börja diskutera utveckling av kollektivtrafiken efter Dennisöverenskommelsens genomförande. Det är angeläget att utveckla alternativa kollektivtrafiksystem som ''sky-ways'', spårbilar, ADB- baserade beställningssystem för kollektivbilsanvändning m.m. De utvecklingsprojekt som Väg- och trafikinstitutet (VTI) tillsammans med Nordiska vägtekniska förbundet arbetar med är mycket intressanta och bör därför aktivt stödjas av statsmakterna.
Stockholmsregionens andel av väganslagen har under en lång följd av år varit betydligt lägre än vad som motsvarar regionens andel av rikets befolkning och trafikarbete. Med detta sätt att räkna borde regionen under innevarande planeringsperiod erhålla ytterligare 1,5 miljarder kronor i väginvesteringar. Genom Dennisöverenskommelsen har regionen fått ett välbehövligt tillskott av investeringsmedel. Det förtjänar dock att påpekas att största delen av tillskottet svarar regionens invånare själva för. Väginvesteringarna skall nämligen till stor del finansieras med vägavgifter. Statens bidrag till Dennispaketets kollektivtrafiksatsningar avser investeringar, vilka i sin tur genererar ökade driftskostnader som uteslutande betalas av länets invånare.
Aktuell statistik visar att kollektivtrafikandelen sjunker i landets tätorter. Det är en oroande utveckling och det är därför bra att regeringen nyligen tillsatt en utredning om hur kollektivtrafiken kan stärkas. Utan tvekan bör mer resurser föras över till kollektivtrafiken via olika slag av miljöavgifter. En del av de ökade resurser som borde tillföras Stockholms län, kunde t.ex. samlas i en särskild fond för driftsatsningar i kollektivtrafiken. Med ett sådant system skulle man snabbt kunna möta behov av tätare pendeltågstrafik samt snabba tvär- och direktbussförbindelser.
Mälardals- och Svealandsbanorna, som nu är under byggande, kommer att väsentligt förbättra infrastrukturen i Mälardalsregionen. Statsmakterna, som också bidrar med investeringsmedel, bör ta sitt ansvar för samordningen av fjärr-, regional- och lokaltrafik på dessa banor. Varje huvudman måste nämligen se till att denna betydelsefulla järnvägsinvestering kommer att ge högsta möjliga samhällsekonomiska avkastning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kollektivtrafiken i Stockholms län.
Stockholm den 25 januari 1995 Sören Lekberg (s) Eva Johansson (s) Pär Nuder (s) Dag Ericson (s) Björn Ericson (s) Christina Pettersson (s) Sylvia Lindgren (s) Sven-Åke Nygårds (s)