I september 1992 träffade socialdemokraterna, moderaterna och folkpartiet i Stockholms stad och län en överenskommelse om utbyggnaden av kollektivtrafik och vägar i Stockholmsregionen. Överenskommelsen kom att kallas för Dennispaketet.
Centern har framfört mycket starka invändningar mot hela uppläggningen av paketet. Processen bakom paketets tillkomst har varit stötande utifrån allmänna demokratiska principer. Den tänkta trafiksatsningen löser inte Stockholmsområdets trafikproblem, förstör avgörande natur- och kulturvärden och inenbär en oacceptabel belastning på miljön.
I centerns partimotion om miljöfrågor behandlas centerns krav på att Väster- och Österlederna inte ska byggas. Här tar vi upp några andra frågor som sammanhänger med Dennisöverenskommelsen.
Satsningen på kollektivtrafiken är för liten i förhållande till satsningen på motorleder. Trafikpaketet omfattar i dagens penningvärde, med hittills kända fördyringar, investeringar på ca 42 miljarder kronor. Kollektivtrafikdelen svarar för 16 miljarder. Vägarna svarar för 26 miljarder. Vägdelen utgörs i huvudsak av Österleden, Västerleden, Yttre tvärleden samt Norra och Södra länkarna.
Genomförandet av trafikpaketet går emellertid långsamt. Detta beroende på bl.a. svåra planeringsförhållanden, ökade kostnader, krav på miljöförbättringar, samt en stark opinion bland många medborgare mot i första hand de stora vägprojekten. Svårigheterna visas t.ex. av att detaljplanen för Norra länkens första etapp är överklagad hos regeringen. Även planen för tredje spåret är överklagad.
Finansieringsproblem
Hur Dennispaketet skall finansieras har vid olika tillfällen varit föremål för diskussion i såväl Sveriges Riksdag som i Stockholms läns landsting och de berörda kommunerna. Tanken i uppgörelsen är att staten och landstinget skall dela på kostnaderna för kollektivtrafiken. Vägarna skall betalas med framtida intäkter från s.k. biltullar. Finansieringen av kollektivtrafiken utgör i princip inget problem eftersom anslagen för detta redan är budgeterade. Däremot finns i dagsläget inte en enda krona anslagen till de stora vägarna, eftersom det ännu inte finns några intäkter från biltullar att fördela.
Sammantaget är ekonomin för Österleden, Västerleden m.fl. leder mycket bräcklig. Hela Dennispaketet bygger på en realränta på 4%. I dagens läge uppgår den till det dubbla, och risken är att regeringens ekonomiska politik leder till att vi under de närmaste åren inte kommer att kunna räkna med någon större räntesänkning. Detta medför att Dennislederna riskerar att inte kunna betala sina räntor. Staten kommer i så fall att bli tvungen att täcka kostnaderna, om inte riksdagen avslår framtida förslag om nya statsgarantier för Dennislederna.
Hot mot miljön
Dennislederna utgör ett klar hot mot miljön i Stockholmsregionen. Hela idén med de stora lederna bygger på en förväntad ökning av vägtrafiken med 16--29% fram till år 2005. En sådan trafikutveckling i ett redan miljöbelastat område vore mycket skadlig. Det stora problemet med Dennispaketet är att det inte är tillkommet för att långsiktigt lösa miljö- och trafikproblemen. Syftet är i stället att skapa förutsättningar för ökad exploatering och traditionell tillväxt.
Statens ansvar
Staten har ett stort ansvar för Dennisöverenskommelsens tillkomst. Paketet initierades av den förra socialdemokratiska regeringen. Staten har därmed också ett stort ansvar för de följder som investeringarna kan få både avseende miljö och ekonomi. Regeringen bör därför ta initiativ till en omförhandling av Dennispaketet i syfte att tillsammans med regionens olika aktörer få fram en trafikuppgörelse som skapar förutsättningar för god ekonomi och god miljö. Detta måste bl.a. innebära ökade satsningar på kollektivtrafik och att Österleden och Västerleden m.fl. leder lyfts bort. Detta bör ges regeringen till känna. För att detta skall bli möjligt bör riksdagen inte heller tillstyrka nya borgensåtaganden för de fördyringar som är aktuella.
Tredje spåret
Genomförandet av tredje spåret förbi Riddarholmen är en angelägen satsning för att trygga kollektivtrafikens framkomlighet. Däremot är den planerade utformningen ett stort hot mot omistliga kulturvärden. Därför bör tredje spåret förläggas i tunnel, vilket enligt olika bedömningar kan kosta ett par miljarder kronor. För att åstadkomma detta, bör investeringsmedel motsvarande två miljarder kronor överföras från Vägverkets investeringsanslag till Banverkets. Detta bör ges regeringen till känna. Överföringen av investeringspengar kan möjliggöras genom att minska medlen i den nationella väghållningsplanen, vilket är motiverat av flera skäl. Dels är vissa projekt svåra att genomföra, vilket kan framtvinga en senareläggning så som t.ex. dragningen av E4 genom Uppsala och norrut. Dels kan en anpassning av den nationella vägplanen efter Vägverkets definierade målstandarder omfördela medel från motorvägar till motorleder, så som t.ex. på sträckningar utmed riksväg 40 Jönköping--Göteborg.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om initiativ i syfte att omförhandla Dennisuppgörelsen,
2. att riksdagen avslår ytterligare garantier för Dennisledernas utbyggnad innan resultatet av en omförhandling är klar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföring av investeringsmedel till Banverket för att möjliggöra förläggning av tredje spåret i tunnel.
Stockholm den 25 januari 1995 Andreas Carlgren (c) Lennart Daléus (c)