Gamla stan och Riddarholmen är en av Sveriges mest symbolladdade kulturmiljöer med den gamla bebyggelsen med Magnus Ladulås klosterkyrka i centrum fortfarande bevarad, om än allt mer tillbakaträngd och skamfilad. Sedan tunnelbanan sänkte grundvattennivån i Gamla stan har rustbäddarna under husen ruttnat och byggnaderna står underminerade och sneda. Riddarholmskajen är numera en banvall och de första angreppen på holmens medeltida källarvalv är redan gjorda. Kanalens fria vatten är förvandlad till ett betongtråg med grönt slem. Kyrkans tak och fasader har under åratal angripits av luftföroreningar från den täta biltrafiken.
Trots detta planeras nu ett tredje ytspår i denna känsliga miljö.
Riddarholmen, Årstabron och huvudstadens front mot vattnet, som alla klassats som riksintressen för kulturminnesvården, har ställts mot riksintresset av goda kommunikationer, varvid det sistnämnda sagts väga över. Ett förord för en tunnel är inte bara en kamp för stadsmiljön, utan även tågtrafiken har mycket att vinna.Spårkapaciteten genom huvudstaden tryggas långsiktigt. Med en tunnel får vi ett fjärde spår på köpet. Tredje spåret riskerar att tidigt bli otillräckligt.Centralens kapacitet tryggas långsiktigt. Med fler fjärr- och lokaltåg, Arlandapendel och nya regionaltåg kan spårbristen bli svårbemästrad.Skilda spårsystem för fjärr- och lokaltåg skapas. En tunnel ger lokal- och fjärrtågen skilda spår, något som länge eftersträvats i andra storstäder med omfattande pendeltågstrafik. Kollektivtrafikstandarden förbättras. En tunnel möjliggör nya stationer med direkt koppling till tunnelbana.
Det är sant att fler järnvägsspår genom Stockholm är ett riksintresse. Det är även sant att Riddarholmen, Årstabron och huvudstadens front mot vattnet är ett riksintresse. Att söka en lösning som långsiktigt tillgodoser dessa intressen måste vara målet. Sammanbindningsbanan genom Stockholm invigdes 1871. Det är en lösning som sina stora brister till trots hittills räckt i 124 år. Det vore anmärkningsvärt om 1990-talets Sverige, under infrastrukturens årtionde, inte skulle ha råd med en lika långsiktig lösning som man åstadkom på 1870-talet.
Merkostnaden för en nedgrävning av tredje och fjärde spåren beräknas till cirka två miljarder kronor. Det ligger i både statens och regionens intresse att det blir en tunnel. Staten vill utveckla järnvägstrafikens kapacitet och bevara en kulturhistorisk miljö av riksintresse. Regionen vill ha väl utvecklad kollektivtrafik och en vacker stadsmiljö. Kostnaden för nedgrävningen bör därför delas mellan stat och region. Med det tredje spåret i tunnel får man också ett fjärde gratis. Per spår blir det billigare med en tunnel på längre sikt.
Staten bör erbjuda sig att betala halva merkostnaden. Det totala investeringsprogrammet för vägar och järnvägar i landet omfattar 98 miljarder kronor och beräknas för Banverkets del enligt budgetpropositionen vara avslutat år 2003. Merkostnaden för staten om ca 1 miljard kronor för en tunnel bör täckas genom omfördelning inom infrastrukturprogrammet. I realiteten handlar det om en marginell förskjutning i tiden av andra projekt. Regeringen aviserar i budgeten att en ny prövning av investeringsanslagen kommer att ske och att takten i genomförandet kommer att omprövas varje nytt budgetår.
Flera överklaganden av stadsplanerna för genomförandet av tredje spåret ligger nu på regeringens bord för avgörande. Vi anser att regeringen bör häva stadsplanerna. Samtidigt bör regeringen besluta att bidra till halva merkostnaden för en tunnel och uppta förhandlingar med Stockholmsregionen om genomförande och finansiering av tunnelprojektet. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statlig medfinansiering för byggande av en tunnel för ett tredje och fjärde spår i Stockholm.
Stockholm den 25 januari 1995 Birgit Friggebo (fp) Anne Wibble (fp) Barbro Westerholm (fp) Karin Pilsäter (fp)