Bakgrund
Regeringen tillkallade 1990 en förhandlare med uppdrag att skapa en överenskommelse om trafiksystemet i Stockholmsregionen. I september 1992 träffades en slutlig överenskommelse (Dennisöverenskommelsen), vilken senare har godkänts och bekräftats av bl.a. Stockholms kommunfullmäktige, Stockholms läns landsting samt Sveriges riksdag.
Sveriges riksdag har beviljat statliga lånegarantier om 11,5 miljarder kronor för fortsättning av förberedelsearbeten samt utbyggnad av vissa vägprojekt inom Stockholms län.
Vägverket har lyft statligt garanterade lån för projekt som är under genomförande. Såväl Stockholms stad som Stockholms läns landsting har förskotterat investeringsmedel för utbyggnad av ett stomnät för busstrafiken i Stockholms innerstad. Betydande investeringar har också gjorts av staden och landstinget, Vägverket och Banverket i planerings- och förberedelsearbeten för de olika projekten.
Vissa projekt inom Dennispaketet uppvisar förseningar och kostnadsökningar i förhållande till den ursprungliga överenskommelsen. Särskild uppmärksamhet måste ges de projekt vars genomförande är avgörande för igångsättning av följdinvesteringar samt väginvesteringarnas finansiering genom avgifter på biltrafiken.
Tredje spåret i tunnel
Utbyggnaden av tredje spåret vid Stockholms central är försenat på grund av svårigheter att ge anläggningen en utformning som beaktar områdets stora kulturhistoriska och stadsbildsmässiga värden.
Det är samtidigit angeläget att förstärkning av spårkapaciteten kommer till stånd. Annars begränsas effekten av pågående och förestående järnvägsinvesteringar för fjärrtågstrafiken samt regionaltågen i Storstockholms- och Mälardalsområdet. Dessa förutsätter en utbyggnad av spåren mellan Årsta och Stockholms central då dagens kapacitet är otillräcklig redan för nuvarande järnvägstrafik.
Spårinvesteringarna är även avgörande för att den lokala järnvägstrafiken skall kunna upprätthålla och senare förstärka sin konkurrenskraft. I annat fall kommer regioninvånarnas arbetsresor med bil att öka med betydande miljö- och framkomlighetsproblem som följd.
Vi anser därför att en förstärkning av spårkapaciteten i tunnel bör komma till stånd.
Ringen runt Stockholm
Färdigställandet av Ringen är en förutsättning för de miljöförbättrande åtgärder som planeras i Stockholms innerstad samt utbyggnaden av stomnätet för innerstadens busstrafik.
Vägtullarna skall finansiera byggandet av Ringen, utbyggnaden av stomnätet för innerstadens busstrafik samt väganknutna miljöinvesteringar. Genom uttag av vägtullar kan statliga medel avsedda för väginvesteringar överföras till överenskommelsens kollektivtrafikinvesteringar. Vägtullarnas införande förutsätter dock att hela Ringen kommer till stånd. Därmed blir färdigställandet av Ringen också en finansiell förutsättning för flertalet kollektivtrafiksatsningar och de miljöanknutna miljöinvesteringarna.
Införandet av vägtullar kan ske först när de första nya lederna på Ringen har öppnats för trafik.
Utbyggnaden av Ringen är dock kraftigt försenad. Därmed försenas uttaget av vägtullar vilket ökar räntebelastningen på projektet samtidigt som angelägna investeringar i miljö och kollektivtrafik försenas genom att trafikmängden i Stockholms innerstad kommer att reduceras senare än planerat.
Det är ytterst angeläget att staten har kontroll över vägtrafikinvesteringarnas kostnadsutveckling och därmed det samlade garantiåtagandet för utbyggnaden av trafiklederna. För att inte riskera överenskommelsen som helhet bör Vägverket medges att inom ramen för det samlade garantiåtagandet överföra lånegarantier för objekt vars kostnader understiger ramarna till objekt med högre kostnader än beräknat.
Övriga infrastrukturinvesteringar i Stockholmsregionen
Genomförandet av trafiköverenskommelsen är av sådan betydelse för regionens utvecklingsförutsättningar att övriga infrastrukturinvesteringar i Stockholmsregionen är beroende av att överenskommelsens genomförande inte försenas. För att planerade infrastrukturinvesteringar i andra delar av regionen samt Mälardalen ska ges avsedd effekt måste Storstockholms infrastrukturproblem ges en lösning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genomförandet av överenskommelsen om trafiksystemet i Stockholmsregionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Birgitta Wistrand (m) Ulf Kristersson (m) Elisabeth Fleetwood (m)