I propositionen föreslås att länsstyrelsens uppgifter enligt bilregisterkungörelsen överförs till Vägverket. Körkortsfrågor och frågor enligt yrkestrafiklagen bibehålls enligt förslaget hos länsstyrelsen. Förändringarna föreslås träda i kraft fr.o.m. den 1 januari 1996. Regeringen beräknar den årliga besparingen till 40 miljoner kronor.
Det är viktigt att intensifiera arbetet med att rationalisera och effektivisera den offentliga sektorn. Trafikadministrationen är ett av de områden där stora besparingspotentialer sannolikt finns. För att hela besparingspotentialen skall kunna utnyttjas krävs dock ett helt annat synsätt på den offentliga verksamheten än regeringens, med bl.a. konkurrensutsättning och anbudsupphandling av verksamheten.
För att kunna göra en så god bedömning som möjligt av verksamhetens effektivitet bör denna organiseras i resultatenhetsform. Denna verksamhetsform är även den lämpligaste om en framtida konkurrensupphandling av verksamheten bedöms som aktuell.
Regeringens proposition om den trafikadministrativa verksamheten är dessvärre bristfällig och utgör inte ett tillräckligt bra underlag för ett beslut av riksdagen. Bl.a. råder en stor tveksamhet kring den beräknade besparingen på 40 miljoner kronor.
I propositionens bilaga 1 redovisas sammanfattningsvis vad Utredningen om bil-- och körkortsregistreringen m.m. presenterat för förslag. Enligt en investeringskalkyl gjord av utredningen beräknas den årliga besparingen endast uppgå till 8 miljoner kronor. Utredningen har även gjort den bedömningen att det är mest rationellt att knyta administrationen till en länsstyrelse, Örebro läns länsstyrelse. Regeringens förslag med tre verksamhetsorter pekar dock på att regionalpolitiska aspekter får väga för tungt i bedömningen, vilket minskat möjligheterna att åstadkomma besparingar. Det är enligt min mening inte motiverat att driva regionalpolitik med hjälp av de registreringsavgifter som bilägarna betalar in till staten.
Den bildfångstteknik som är en förutsättning för att uppnå de högt satta besparingsmålen är redan etablerad i Örebro. De två övriga föreslagna verksamhetsorterna har inte denna teknik i dag, varför en koncentration till Örebro förefaller vara mer rationell. Arjeplog som verksamhetsort för bilregistret bör inte prioriteras före andra orter där bilregisterverksamhet i dag bedrivs eftersom den ordinarie bilregisterverksamheten utlokaliserats till Arjeplog genom ett beslut av länsstyrelsen i det länet.
Revisionsföretaget Öhrlings Reveko AB har i en rapport som överlämnats till regeringen funnit att förändringarna i förslaget endast kommer att innebära en besparing på 7,4 miljoner kronor. Ytterligare oklarheter kring besparingsfrågan uppstår om man studerar bilaga 2 till propositionen. Där anges att överförandet av länsstyrelsernas registerverksamhet till Vägverket inte innebär några egentliga kostnadsbesparingar. Regeringen bör mot bakgrund av de många frågetecken som finns kring besparingsuppskattningarna återkomma till riksdagen med en utförligare redogörelse av dessa.
I bakgrundsredovisningen till regeringens förslag anges att Vägverket redan investerat 10 miljoner kronor i ny teknik i syfte att ta denna teknik i bruk även inom bilregisterområdet. Det förslag som regeringen nu överlämnat till riksdagen om att föra över bilregisterverksamheten från länsstyrelserna till Vägverket, har alltså redan börjat förberedas med investeringar inom Vägverket. Regeringen bör tydligare beskriva om denna investering ingår i de kostnader som ligger till grund för bedömningen att spara 40 miljoner kronor med förslaget.
Enligt propositionen upphör finansieringen av länsstyrelsernas bilregisterverksamhet från den 1/7 1995. Den föreslagna förändringen av verksamheten skall dock inte genomföras förrän den 1/1 1996. Detta förhållande bör ges en tydligare redovisning innan riksdagen fattar sitt beslut. En mycket snabb förändring kan leda till problem för länstyrelserna då de flesta som i dag arbetar med bilregisterverksamheten har 12 månaders uppsägningstid. Dessutom har statens arbetsgivarverk beslutat att tills vidare inte säga upp personal från länsstyrelserna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att avslå proposition 1994/95:126,
2. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med ett mer detaljerat förslag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 27 januari 1995 Patrik Norinder (m)