Bra och ändamålsenliga kommunikationer är en viktig förutsättning för en god utveckling av hela landet. I Blekinge län har betydande insatser gjorts inom detta område de senaste åren. Utvecklingen av Blekinge kustbana visar att rätt satsningar ger resultat i ökat antal resenärer vilket medför minskad miljöbelastning och ökad trafiksäkerhet. Denna liksom andra satsningar ger möjlighet till en fortsatt utveckling av hela Blekinge län. Det är också angeläget ur såväl nationell som internationell synvinkel att ett större flöde av gods- och persontrafik utgår från Blekingehamnarna till destinationer i östra Europa.
Det är av största vikt att statliga kommunikationssatsningar sker över hela landet och inte bara genom storskaliga projekt i storstadregionerna. Det finns en stor utvecklingspotential för svenskt närings- och samhällsliv i de mindre tätbefolkade delarna av landet. En fortsatt infrastruktursatsning är därför av största vikt i dessa delar av landet, självfallet också i Blekinge.
Det är viktigt att den påbörjade satsningen på Europaväg 22 genom Blekinge fullföljs såväl ur framkomlighets- som trafiksäkerhetssynpunkt. Även länets syd-norrgående vägar har stora behov av förbättringar. Både riksväg 29 och 30 är i behov av omgående standardförbättringar, inte minst för att underlätta transporterna till länets flygplats och betydelsfulla hamnanläggningar. Ur miljösynpunkt är det viktigt att riksväg 29 får en ny sträckning då vägen i sin nuvarande sträckning följer Mieån som är Karlshamns vattentäkt. Frågan om vägens sträckning aktualiserades ytterligare för något år sedan då en tankbilsolycka medförde utsläpp i ån.
I länets västra del är länsväg 121 av stor betydelsfull för transporterna till och från Volvos anläggning i Olofström. Förutom ett behov av förbättringar på Blekingedelen av vägen föreligger ett behov av en sammanhängande vägsträckning av hög standard från Olofström mot Göteborg/Uddevallaområdet.
Inom det mindre och mer finmaskiga vägnätet i länet finns ett behov av fortsatta åtgärder för förbättringar. Av arbetsmarknadsskäl är det viktigt att dessa åtgärder utförs då det relativt sett ger fler arbetstimmar per satsad krona jämfört med t ex storskaliga motorvägsprojekt. Erforderliga medel för detta bör ställas till förfogande, t ex inom ramen för länstrafikanslagen så att desa satsningar kan genomföras.
Satsningen på länets järnvägar har gett goda resultat och är ett efterföljansvärt exempel också för andra delar av landet när det gäller att utveckla och förbättra landets kommunikationer. Blekinge kustbana kan nämnas som ett sådant exempel. Persontrafiken inom och till och från länet har genom järnvägsatsningarna ökat kraftigt. Det är nu viktigt att fortsätta dessa satsningar för att även förbättra godstrafiken. Blekingehamnarna har idag en betydande sjöfart och det finns anledning att anta att denna kommer att öka ytterligare då handeln mot östra Europa ökar. Det är därför av största vikt att fortsätta satsningarna på kustbanan, liksom järnvägen mellan Karlskrona och Alvesta via Emmaboda. Järnvägen mellan Älmhult och Olofström vidare söderut bör sammanlänkas med kustbanan för att ytterligare underlätta för godstransporter. En satsning på tågfärja från Karlskrona till Östeuropa kommer att innebära att behovet av goda järnvägsförbindelser ökar.
Det är också viktigt att det finns reguljära flygförbindelser till och från Blekinge. Flygplatsen och flygförbindelserna är av avgörande betydelse för utvecklingen av såväl länets näringsliv som utbildningssatsningarna i länet. Sedan tidigare finns en ny taxibana planerad till Kallinge/Ronneby flygplats. Genomförandet av denna plan skulle avsevärt förbättra möjligheterna för civilflyget och ge ytterligare möjligheter till ett effektivt samutnyttjande av civila och militära resurser vid flygplatsen i Kallinge.
Inom ramen för det s k Telecom City bedrivs idag ett förstklassigt och framtidsinriktat arbete inom telekommunikationsområdet i Karlskrona. Den nya tekniken gör det möjligt att skapa nya arbetstillfällen på orter som tidigare hade begränsade möjligheter att utnyttja denna teknik. Denna typ av telesatsningar är till nytta för landsbygdsutvecklingen. Det är därför av största vikt att samhället fortsätter att satsa på utveckling av telekommunikationsområdet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av fortsatta satsningar på olika kommunikationsprojekt inom Blekinge län.
Stockholm den 24 januari 1995 Agne Hansson (c)