Sydöstra Sverige har under en lång följd av år haft en svagare utveckling än många andra regioner. Befolkningstillväxten har t.ex. varit lägre än i Sverige som helhet. Den senaste regionalpolitiska kommittén har som en följd av dessa utvecklingstendenser prioriterat insatser i bl.a. i sydösta Sverige.
Trots den svaga utvecklingen inom sydöstra Sverige har några nämnvärda regionalpolitiska satsningar inte gjorts där. Detta är bekymmersamt, inte bara från landsdelens perspektiv utan även ur nationell synvinkel. Frigörelsen i Östeuropa kommer att leda till att handelsförbindelserna med de baltiska staterna och övriga delar av Östeuropa kommer att återupptas efter ett halvt sekels avbrott. Det är då viktigt att sydöstra Sverige, som är den naturliga basen för handeln i sydöstra Östersjön, har goda kommunikationer med övriga delar av Sverige, och även i övrigt en stark infrastruktur.
Vägar
Riksväg 23
För Kronobergs län och även för stora delar av sydöstra Sverige, däribland området ''östra småland'', fyller riksväg 23 en viktig uppgift som interregional förbindelse inom södra Sverige. Genom denna förbindelse knyts de centrala delarna av småländska inlandet, norra delarna av Kalmar län och även betydande delar norr därom samman med de centrala delarna av Skåne, såsom Malmö--Lund-regionen och Hässleholms- och Kristianstadsområdena.
För Kronobergs län har det känts angeläget att i olika sammanhang peka på denna riksvägs viktiga funktion som huvudförbindelse mellan de nämnda delarna av landet och behovet av en snar upprustning av denna led.
Malmö--Lund-regionen är på många områden, såsom exempelvis högteknologisk utveckling, högre utbildning och forskning samt avancerad sjukvård (regionsjukvård), centrum för södra Sverige. Det är av största betydelse att Kronobergs län kan ha goda förbindelser med Malmö-- Lund-regionen. Den service och de tjänster som finns där bör komma alla invånare i regionen till godo, oberoende av var man är bosatt.
Kronobergs län och områdena norr därom bildar dels i flera verksamheter en gemensam region med Skåne, dels ett uppland för många skånska företag inom industri och handel. Ett mycket stort utbyte av varor, tjänster och personliga kontakter äger rum i båda riktningarna. De mycket omfattande kontakterna inom olika delar av näringslivet i Småland och Skåne medför att både transportintensiteten och transportvolymen blir mycket hög. Från fördelningssynpunkt är det angeläget att detta utbyte av varor och tjänster kan ske på vägar som har lika god standard som de på andra håll i landet.
Vi föreslår därför, att utbyggnaden av väg 23 skall fortsätta, att vägen får en enhetlig numrering och skyltning (Dackevägen) Malmö--Växjö--Linköping och att vägen införs i det nationella stomvägnätet samt får en till detta avpassad standard.
Väg 25
En annan väg av stor betydelse för Kronobergs län, inte minst för länets näringsliv, är väg 25, som sammanbinder Kalmar--Växjö--Ljungby och Halmstad. Denna vägs standard är mycket ojämn. Stora brister finns mellan Hovmantorp och Nybro samt från Hallandsgränsen till Halmstad. Dessa delar bör med hög prioritet rustas upp.
Järnvägar
Kust--till--kustbanan
Järnvägstrafiken mellan Kalmar/Karlskrona och Göteborg på den s.k. kust--till--kustbanan är viktig för Kronobergs län. Längs banan finns 16 kommuner med sammanlagt en miljon invånare. För områdets utveckling är det viktigt att ha goda gods- och persontransportmöjligheter. Många företag har järnvägen som bas för sina transporter.
Banan är inte bara viktig förbindelse mellan Sydöstsverige och västkusten. Den är också en viktig länk ut i det övriga järnvägsnätet, inte minst genom anslutningarna i Alvesta, Borås, Värnamo och Karlskrona. Företagen behöver för sin framtida konkurrenskraft ett bra transportsystem med säkra leveranser, ''just in time''.
Under senare år har restiden från kust till kust kunnat minskas högst väsentligt, framför allt tack vare investeringar i vagnmateriel. Skall järnvägen kunna bli ett attraktivt alternativ till bilismen, måste emellertid restiden pressas ytterligare. Vi föreslår därför, att investeringarna i spår och vagnmateriel fortsätter i oförminskad takt.
Stambanan mellan Malmö och Stockholm
I detta sammanhang vill vi aktualisera en annan för länet viktig järnvägsfråga. Det gäller den nära förestående introduktionen av snabbtåg på stambanan mellan Malmö och Stockholm. Vi anser det vara nödvändigt att dessa tåg gör uppehåll i Alvesta. Det är viktigt för länet och skulle bidra till att kraftigt öka resandet på kust-till-kust-banan.
Halmstad--Hässleholm
Järnvägen mellan Halmstad och Hässleholm är av stor betydelse för den västra delen av Kronobergs län. Här har SJ beslutat avveckla persontrafiken. Detta är en i många avseenden mycket märklig åtgärd. Det har under senare år investerats betydande summor pengar i denna bandel. Att avveckla persontrafiken måste vara att betrakta som kapitalförstöring.
Vi anser att staten på ett eller annat sätt skall medverka till att persontrafiken -- med tillhörande tågstopp i Markaryd -- omedelbart skall återupptas på sträckan Halmstad-- Hässleholm.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av riksväg
23 till Europavägstandard,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om upprustning av väg
25,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den s.k. kust-till-kust-banan,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om snabbtågsintroduktionen på stambanan mellan Stockholm och Malmö,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om persontrafiken på sträckan Halmstad--Hässleholm.
Stockholm den 23 januari 1995 Lars Hedfors (s) Monica Widnemark (s) Tomas Eneroth (s)