Värmlands geografiska läge, ungefär mitt emellan storstadsområdena Stockholm, Göteborg och Oslo, gör det angeläget att bedriva samarbete i olika riktningar. Detta gäller i synnerhet på kommunikationsområdet, där samverkan i strategiska allianser och över administrativa gränser behövs med tanke på att de övergripande transportsystemen binder samman olika regioner.
Mot bakgrund av Värmlands läge och behov är tillgången till snabba och moderna kommunikationer en förutsättning för att Värmland skall kunna utvecklas.
Allmänna vägar
I samband med riksdagens behandling av prop. 1992/93:176 framförde vi synpunkter på att vissa vägavsnitt hade uteslutits i propositionen. Av tillväxtskäl kan man också ifrågasätta den beslutade investeringsplaneringen. Prioriteringen av trafiksäkerhetsmålet inom vägsektorn innebar att investeringarna i hög grad koncentrerades till motorvägsbyggnationer i de tätbefolkade delarna av landet. Anslaget till ''Övriga riksvägar'' var däremot mera blygsamt vilket medfört att många för länet viktiga vägsatsningar uteblivit.
Med anledning därav vill vi på nytt aktualisera angelägna vägar och vägavsnitt som vi anser bör ha hög prioritering och som bör åtgärdas. I första hand gäller det upprustning av riksvägarna 45, 61, 62, 63 och 64 samt E18.
Ett av de mest angelägna vägprojekten i länet är förbifarten till Kil på väg 61. Länken är samhällsekonomiskt motiverad för att sammanbinda de båda stamvägsstråken, Rv45 och E18, genom länet och borde därför också tillföras stamvägsnätet. Även av väg 62 måste en upprustning prioriteras för att klara exportindustrins behov av transporter av råvaror och produkter. Detta är nödvändigt efter nedläggningen av järnvägslinjen Karlstad--Hagfors.
Riksdagens tidigare uttalande om upprustning av Rv 45, med Vägverkets målstandard på sträckan Göteborg-- Vänersborg, är bra. Vi kan däremot inte acceptera beslutet att endast punktvisa insatser bör sättas in på sträckan Vänersborg--Mora. Rv45:s strategiska betydelse för gods- och turisttrafiken gör det nödvändigt med större och tidigare investeringar än vad som föreslagits. Men än viktigare är att inte förstöra det vägkapital som här byggts upp. Underhållsmedlen måste därför få en annan fördelning för att inte ovan uppräknade vägar helt skall bli föremål för ombyggnad.
Vid riksdagens behandling av prop. 1992/93:176 fastställdes att väg 64 delen Mariestad--Kristinehamn skulle ingå i stamvägnätet. Vi anser det vara ett olyckligt beslut att stamvägsbeteckningen av väg 64 upphör i Kristinehamn, då trafiken på det regionala stråket inte upphör i och med att den når Kristinehamn. Väg 64 är en av de stora lederna mellan södra Sverige och fjällvärlden vilket gör behovet av goda framkomstmöjligheter såväl norr som söder om Kristinehamn lika motiverade. Att stamvägsbeteckningen upphör får heller inte vara liktydigt med att väginvesteringarna i östra Värmland upphör.
Satsningarna på länsvägnätet är enligt vår uppfattning tilltagna i underkant. En ökad satsning bör ske framför allt i skogslänen. Varje år upplever skogslänen allvarliga störningar inom transportnäringen i samband med den årligen återkommande tjällossningen. Rimligen borde viss omfördelning ske av vägmedel till förmån för rejäla satsningar på drabbade vägavsnitt inom skogslänen.
I budgetpropositionen 1993/94 skrevs, angående fördelningen av medel från kontot A 15. Underhållsavgifter för sysselsättning och tillväxt: ''Vid fördelning av medlen bör också hänsyn tas till i vilka län övriga investeringar i det regionala transportnätet är av jämförelsevis mindre omfattning.''
Enligt vår uppfattning har Värmland blivit mindre tillgodosett än övriga regioner i den ordinarie fördelningen av vägmedel. Med den i dåvarande budgetproposition skrivna motiveringen förutsatte vi att den förra regeringen vid fördelningen av medlen skulle behandla Värmlands län generösare än tidigare. Därav blev dock intet. Det blev inte mycket extra till gagn för sysselsättning och tillväxt inom länet. Därav följer att vi efterlyser en rättvisare fördelning av vägmedlen mellan olika regioner.
Enskilda vägar
I Värmland finns ca 500 mil av det lågtrafikerade vägnätet, alltså det vägnät där ansvaret för vägunderhållet ligger på de boende i bygden. För detta underhåll erhåller de olika vägföreningar som är väghållningsansvariga i regel 70- procentigt statsbidrag. De flesta kommuner kompenserar detta med ytterligare bidrag, varierande upp till 30 % av kostnaden. Tendensen på senare år är dock att kommunerna drar ner på sina bidrag.
I budgetpropositionen föreslås att anslaget A5, Bidrag till drift och byggande av enskild väg, i princip halveras. Detta skulle för Värmland betyda ett förändrat statsbidrag från ca 40 miljoner kronor till ca 20 miljoner kronor om samma fördelning skulle göras mellan länen som hittills.
Då dessa vägar i dag finns ute i den verkliga glesbygden med få boende och långa avstånd, är det inte med nuvarande väglag realistiskt att överföra underhållets kostnader för det lågtrafikerade vägnätet till statlig väghållning. Resultatet blir alltså att det blir de boende i de glesare delarna av landet som får bära denna underhållskostnad på sitt vägnät.
Kommunikationsministern anför i budgetpropositionen att förhandlingar skall tas upp med Kommunförbundet om en överföring av dessa medel till kommunerna. Om hänsyn tas till regional balans och denna kostnad för glesbygden vägs in när fördelningen av regionalpolitiska medel beslutas, kan detta vara en framkomlig lösning.
Ett annat förslag till fördelning är att underhållskostnaderna för det enskilda vägnätet vägs in när länstrafikanslaget fördelas. Antalet mil enskild väg skall då vara en ny faktor på hur detta anslag fördelas över landet.
Vi förutsätter att kompletterande åtgärder för denna regionalpolitiska snedbelastning mot glesbygden presenteras i den kompletteringsproposition som aviseras och som skall innehålla regionalpolitiska förslag.
Järnvägar
När det gäller investeringar och underhållssatsningarna inom Banverkets ansvarsområde kan vi med glädje konstatera att Värmlandsbanan nu upprustas. Förvånande är dock att all upprustning inte görs samtidigt, när personal och maskiner finns på plats, utan att den fullständiga upprustningen till snabbtågsstandard utförs under en flerårsperiod.
Av sysselsättningsskäl och för att rätt utnyttja de investeringar som hittills gjorts på Värmlandsbanan, måste tågtrafik mellan Stockholm och Oslo via Värmlandsbanan snarast upprättas med X2000 tåg. Av samma anledning bör också tågtrafiken mellan Stockholm och Karlstad snarast trafikeras med ytterligare X2000 tågsätt.
På sträckorna Karlstad till Göteborg resp. Hallsberg har SJ satt in de nya inter-regio tågsätten. Detta har blivit en uppskattad förbättring för resenärerna. Nu efterlyser vi dock de investeringar som behövs för att kunna höja hastigheten på dessa tågförbindelser, i synnerhet på delen Karlstad-- Göteborg, den s.k. Norge/Vänerlänken. Då skulle tågförbindelserna från Karlstad verkligen bli ett komplement till bilen och vi skulle få en överflyttning av resandet från bil till tåg, vilket är en sedan länge uttalad målsättning från Sveriges riksdag.
För Bergslagsbanan Ställdalen/Kil anser vi att hög beredskap bör finnas för en upprustning. Därmed skulle Bergslagsbanan och Norge/Vänerlänken utgöra ett verkligt komplement till godsstråket genom Bergslagen för gods från Norrland ner mot södra Sverige och kontinenten. Än viktigare blir detta när Västkustbanan färdigställts till dubbelspår på hela sträckan. Ca 10 mil från Värmlandsgränsen i Norge pågår omfattande investeringar i storleksordningen 20 miljarder kronor i storflygplatsen Gardermoen utanför Oslo. Detta har en direkt koppling till både väg- och järnvägstrafiken i Värmland. Det är därför viktigt att samtidiga satsningar sker på båda sidor om gränsen.
Sverige bör fortsätta att investera sin del för att främja det nordiska samarbetet över gränserna. Nordiska rådet har uttalat sig för att förkorta förbindelserna mellan de nordiska ländernas huvudstäder i syfte att skapa nya tillväxtcentra i ett mer integrerat Europa.
Sammanfattningsvis finns det en rad övertygande skäl som talar för att bandelarna Norge/Vänerbanan mellan Göteborg och Karlstad samt värmlandsbanan Kil--Charlottenberg prioriteras.
Flyg
Från länets norra delar, Torsby och Hagfors, har en fungerande flygtrafik till Arlanda kommit igång och fungerar väl utan allt för stora kostnader för kommunerna. Detta bl.a. tack vare det stöd som finns till kommunala flygplatser i skogslänen. Kommunernas kostnader avser i huvudsak kostnader knutna till själva flygplatserna.
För att kunna bibehålla och i någon mån med hjälp av flygförbindelserna utveckla sysselsättningssvaga regioner är det statliga bidraget till flygplatser i skogslänen av regionalpolitisk stor betydelse. Den neddragning av anslaget C2, som nu redovisas i budgetpropositionen, kommer att betyda att Torsby och Hagfors kommuner får stora svårigheter med att bibehålla fungerande flygplatser.
Det som nu byggts upp för att på något sätt medverka till att återskapa arbetstillfällen i glesbygd riskerar att försvinna.
Vi förutsätter därför att regeringen återkommer i kompletteringspropositionen med förslag om hur den regionala balansen skall kunna upprätthållas vad gäller glesbygdskommuners förutsättningar att till rimliga kostnader upprätthålla sysselsättningsskapande flygförbindelser.
Telekommunikation
Telekommunikationerna får i takt med att handeln, informationsutbytet och internationaliseringen ökat, en allt större betydelse. Detta gäller också på regional nivå och i synnerhet i glesare befolkade delar av landet där företag och människors förutsättningar att verka är helt beroende av en väl fungerande teleinfrastruktur.
Den pågående avregleringen inom telekommunikationsområdet inger oro när det gäller möjligheterna att försörja hela Sverige med moderna tele- och datatjänster som vi anser grundläggande för ett modernt samhälle. Att vissa regioner missgynnas genom effekterna av avregleringen är inte acceptabelt. Staten bör därför säkra att dessa grundläggande tele- och datatjänster erbjuds i hela landet. Detta måste också gälla för det mobila telenätet, där vi i Värmland i dag upplever att stora områden ligger som vita fläckar inom det område som egentligen täcks av nuvarande NMT-nät.
Kostnaderna för telekommunikationer behöver också en ytterligare översyn. Tanken med att nå ett ''rundare Sverige'' i avgiftssammanhang för telekommunikationerna är bra. Men detta får inte leda till strikta regler utformade med passare på en kartbild.
Taxorna för telekommunikation bör anpassas till människornas och företagens delaktighet i olika regioner. Det är därför rimligt att det är samma kostnad för alla inom en kommun, en kostnad för alla inom samma län osv. Särskilt märkbart är detta för skolor, kommuner, företag och andra som abonnerar på ISDN-linjer för flera hundratals kronor per timme till länets centrala enheter. Förutsättningen för en skola i glesa områden måste få vara densamma som för skolor i länets centralort.
En rättvisare taxebild skulle kunna åstadkommas genom att införa ett riktnummerområde i varje län med likvärdig kostnad inom nummerområdet.
Ett första steg i en sådan utveckling är naturligtvis att boende i samma kommun har ett och samma riktnummer. Det skulle om inte annat så ändock skapa en större samhörighetskänsla mellan boende olika kommundelar. Exempel på sådant är Torsby kommun där det är tre olika riktnummer, varav ett riktnummer är till en helt annan kommun. Här finns en klar önskan från kommunen om ett och samma riktnummer för kommuninvånarna.
Bolagisering
De minskningar som skett av sysselsättning inom Posten, Telia, Vägverket, SJ och Banverket riskerar att minska trovärdigheten till förmågan att upprätthålla den service Värmland är i behov av för att kunna få till stånd en ökad tillväxt i näringslivet.
Tveksamheten till bolagiseringar och privatiseringar har ökat starkt och erfarenheterna hittills avskräcker. För ett län med Värmlands glesa struktur är konkurrensutsättning av grundläggande samhällsservice ett stort hot och motverkar den förda regionalpolitiken.
Den konkurrensutsättning av Vägverkets underhållsinsatser som nu pågår visar inte på någon förbättring varken för trafiksäkerheten eller vägarnas underhåll, snarare tvärtom. Det är därför angeläget att åtgärder skyndsamt sätts in som kompenserar för de serviceförsämringar som nu pågår och som ytterligare förvarnats om.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunikationsfrågor i Värmland.
Stockholm den 25 januari 1995 Lisbeth Staaf-Igelström (s) Bo Finnkvist (s) Kristina Svensson (s) Ann-Kristine Johansson (s) Torgny Danielsson (s)