I länsstrategin för Gävleborgs län fastslås följande utgångspunkter för kommunikationer:
Länet har synnerligen goda kommunikationsförutsättningar. Gävleborg är en viktig länk i ett nationellt system av vägar, järnvägar, tele/data och sjöfart. Gävle/Sandviken-regionen utgör ett nav i det nya väg- och järnvägssystemet E4, Räta linjen och Riksväg 80 respektive Ostkustbanan/Atlantbanan/Bergslags-upplägget. En utgångspunkt är att dessa beslutade satsningar nu genomförs.
Vi vill understryka den betydelse som väl fungerande kommunikationer har för utvecklingen av de norra regionerna. Skall den utvecklingspotential och de tillväxtmöjligheter som där finns kunna utnyttjas, är behovet av väl fungerande kommunikationer en av de allra viktigaste faktorerna. Långa avstånd, en gles befolkningsstruktur och svåra klimatförhållanden kräver att infrastrukturen är väl utbyggd i de norra regionerna.
I ett brev till kommunikationsminister Ines Uusmann har en grupp arbetat för att skapa bättre betingelser för tillväxt i södra Norrland genom en förbättrad infrastruktur. Enligt skrivelsen är gruppens mål:
att genom partiella linjeombyggnader och övrig uppgradering kunna trafikera Ostkustbanan på sträckan Sundsvall--Stockholm på tre timmar och med tågstopp i Hudiksvall, Söderhamn, Gävle, Uppsala och Arlanda,
att ombyggnaden av väg E4 på sträckan Norrala--Enånger sker samordnat med och i samma korridor som den nya järnvägssträckningen,
att den lokala infrastrukturen förbättras och byggs ut för att kunna samverka bättre med den regionala och interregionala.
Detta är målsättningar som vi tidigare har givit uttryck för. Vi känner nu en oro för att den socialdemokratiska regeringen inte kommer att leva upp till dessa mål.
Vad gäller standarden på den nämnda sträckan av E4 är den ändrad från motorvägsstandard till 13-metersväg. Detta anser vi vara olyckligt, då stora samordningsvinster med järnvägsbyggandet skulle ge en bra motorvägsstandard, som långsiktigt skulle vara att föredra från trafiksäkerhetssynpunkt. Vi anser dock att det är av så stor vikt såväl från sysselsättningssynpunkt som kommunikationsmässigt att vägbygget kommer till stånd, att byggandet inte får förhindras genom utdragna diskussioner om standarden. Väljs standarden motorväg, kan byggnationen ske tre månader efter beslut. 13- metersalternativet försenar projektet med sex månader.
För att målsättningen med snabbtåg på Ostkustbanan och Atlantbanan skall komma till stånd så snart som möjligt vill vi lyfta fram vikten av att förbättringar sker på sträckan Uppsala--Gävle, som är en viktig del i systemet. Vi vill även poängtera, att när den norra anslutningen byggs till Arlanda måste det finnas förutsättningar att kunna dirigera de norrgående tågen över Arlanda.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvecklingen av kommunikationer i Gävleborgs län.
Stockholm den 24 januari 1995 Patrik Norinder (m) Rolf Dahlberg (m)