De fem länsstyrelserna i Västsverige (S, N, O, R, P) presenterade i mitten av mars 1993 en gemensam västsvensk strategi för förbättrade västsvenska kommunikationer. I denna sägs bl.a. att transportsystemet skall utvecklas så att det främjar en god miljö med utgångspunkt från riksdagens målsättningar och miljösituationen i regionen. Strategin innebär sammantaget att det inom de närmaste åren ca. 17 miljarder kr föreslås satsas på vägar i Västsverige och ca 11 miljarder på järnvägar. På längre sikt föreslås ytterligare ca 12 miljarder kr satsas, fördelat på ca 6 miljarder på vägar och ca 6 miljarder kr på järnvägar.
Länsstyrelserna framhåller att det finns stora investeringsbehov på infrastruktursidan i Västsverige och att dessa tidigare åsidosatts i jämförelse med t.ex. Mälardalen och Stockholmsregionen.
I mångt och mycket är detta en riktig bedömning. Inte minst på järnvägssidan har Mälardalen och Stockholm favoriserats. Risken är betydande att Västsverige förlorar i attraktionskraft om inte motsvarande förbättringar av infrastrukturen genomförs i Västsverige. Därför är det väl motiverat att skattebetalarnas pengar också får bidra till att infrastrukturen förbättras i motsvarande mån i Västsverige. Frågan är däremot hur man bäst åstadkommer denna infrastrukturförbättring och vilka trafikslag som därmed kommer att gynnas.
Länsstyrelserna betonar i sina målsättningar för strategin att miljön skall främjas och antagna miljömål uppfyllas, att godstransporter i ökad utsträckning kan ske med järnväg och fartyg och att kollektivtrafiken kan stärkas. I den praktiska utformningen av strategin förefaller man dock ha glömt målsättningarna. Länsstyrelsernas strategi reflekterar i praktiken i stället ett statiskt synsätt med fortsatt kraftig betoning av vägtrafiken. Detta framgår t.ex. av att man fortfarande vill satsa mer investeringsmedel på vägar än på järnvägar. Detta kan jämföras med den omsvängning som skett i flera kontinentala länder, t.ex. Tyskland, där man nu för första gången på ett halvsekel satsar mer investeringsmedel på järnvägar än på vägar.
En brist i länsstyrelsernas dokument är att man inte ens för en diskussion huruvida miljömålsättningarna kan uppfyllas med de förslag som ställes.
För att klara koldioxidmålet -- oförändrade utsläpp år 2000 jämfört med 1990 -- är utgångspunkten att biltrafiken totalt inte bör öka. En viss fortsatt ökning i glesbebyggda områden kan dock kompenseras av minskningar i stråk in mot stora befolkningscentra där spårburen trafik har stora möjligheter att byggas ut för regional pendling.
För att klara kväveoxidmålet -- en minskning med 30% till år 1995 jämfört med 1980 års nivå -- är bedömningen här liksom i länsstyrelsernas dokument att tidpunkten 1995 inte kan klaras. På längre sikt bör kväveoxidutsläppen minskas med 50% eller mer. En sådan kravnivå är omöjlig att klara med nu känd teknik enbart genom åtgärder på fordonen, utan förutsätter dessutom en viss reduktion i trafikarbetet, särskilt för tunga dieseldrivna fordon där förutsättningarna för att genom tekniska åtgärder minska utsläppen är sämst. Av det skälet bör tung busstrafik undvikas i korridorer där spårburen trafik kan utvecklas och utnyttjas.
På längre sikt -- bortom år 2000 -- måste dessutom miljömålen ställas högre även beträffande utsläppen av koldioxid. Att ligga kvar på nuvarande utsläppsnivå är egentligen en alldeles för blygsam målsättning med tanke på att koldioxidhalten i atmosfären hela tiden ökar. För att uppnå detta är det viktigt att den långsiktiga strategin för transporterna utformas så att det finns förutsättningar för en övergång till trafikslag med mindre utsläpp av koldioxid -- d.v.s. bl.a. järnväg och sjöfart -- samt en ökad användning av biobränslen i vägtrafiken.
Flyget
Miljöpartiet de gröna anser att flyget ska bära sina miljökostnader, inte bara för de miljöskador det orsakar i närheten av flygplatsen, utan också påverkan på ozonskiktet. Flygets konkurrenskraft försämras därmed genom ökade priser. En utbyggnad av snabbtågstrafiken konkurrerar också.
Sjöfart
I länsstyrelsernas strategi betonas en fortsatt utveckling av hamnverksamheten. Vidare betonas att hamnarnas väg- och järnvägsanslutningar måste förbättras. Miljöpartiet är på denna punkt ense med länsstyrelserna. Vänern och Göta Kanal kan i större utsträckning användas för att avlasta transporter på väg.
Järnväg
Länsstyrelsernas strategi betonar en satsning på de stora trafiktäta stråken. Miljöpartiet de gröna anser att det är viktigt för godstrafiken på stomjärnvägsnätet att även länsjärnvägarna rustas upp, främst vad gäller tillåten axellast. Utan matningen från länsjärnvägar skulle stomnätet förlora i stort sett hälften av godstrafiken på järnväg. Möjligheterna att förbättra personpendeltrafiken är goda och skulle minska miljöbelastningen samtidigt som kostsamma vägutbyggnader kan undvikas. Miljöpartiet anser vidare att en utbyggnad av snabbtågstrafiken ska ske. Förbindelserna på helgerna behöver förbättras då de idag inte tillgodoser föreningars och andras behov av träffar och möten.
Vägtrafik
Länsstyrelserna utgår i sin skrivning från att bilen är viktig för Västsverige och att det inte finns alternativ vare sig när det gäller större delen av inomregionala resor med personbil eller de godstransporter som idag går med lastbil. Miljöpartiet de gröna anser att biltrafiken måste minskas om de av staten uppsatta miljömålen ska kunna uppnås.
Om biltrafiken skall minskas (genom skatter och avgifter av olika slag) bör det räcka med ett investeringsprogram på vägsidan som omfattar förbättringar av vägar ur framförallt trafiksäkerhetssynpunkt. Några omfattande investeringar i nya motorvägssträckor behövs självfallet inte med en sådan målsättning.
Kollektivtrafik
Miljöpartiet de gröna anser att det är viktigt att i Västsverige i allmänhet och i Göteborg i synnerhet vidareutveckla kollektivtrafiken, eftersom den är av låg standard och därför utnyttjas i väsentligt mindre grad än i t.ex. Stockholmsregionen.
För att genomföra förslagen krävs i första hand en annan fördelning av de statliga anslagen till väg- och järnvägsbyggande. Miljöpartiet de gröna föreslår att staten ökar anslagen till länstrafikanläggningar i de västsvenska länen. Vidare föreslås en omarbetning till ''Adelsohn- överenskommelsen'' som gör det möjligt att fördela statliga medel till den utbyggnad av kollektivtrafiken i Göteborg som föreslås.
Investeringarna i järnvägar och kollektivtrafik föreslås totalt uppgå till 28,5 miljarder kronor i regionen, jämfört med 17 miljarder kronor enligt länsstyrelsernas förslag. Denna utgiftsökning balanseras i en minskning av investeringarna i vägar, som föreslås uppgå till 13 miljarder kronor under perioden jämfört med 23 miljarder kronor enligt länsstyrelsernas förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvidgade anslag till länstrafikanläggningar i de västsvenska länen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioriteringar av anslag till investeringar.
Stockholm den 23 januari 1995 Marianne Samuelsson (mp) Annika Nordgren (mp) Barbro Johansson (mp) Kia Andreasson (mp) Per Lager (mp) Elisa Abascal Reyes (mp)