1 Vägtrafiken -- stor och viktig del av transporter och samhälle
En förutsättning för fungerande transporter och ett i övrigt fungerande samhälle är att vägtransporterna fungerar väl. Vägtrafiken är det i särklass dominerande transportsättet, nio av tio resor i Sverige sker på väg, åtta av tio med bil.
För att vägtransporterna skall fungera måste vägarna vara byggda med god standard och underhållet vara bra. Förutom samhällets allmänna funktion, den ekonomiska tillväxten m.m., påverkas både miljön och trafiksäkerheten av vägarnas utformning och funktion. Bättre vägar ger effektivare transporter, ökad tillväxt men också lägre avgasutsläpp och färre skadade och döda i trafiken.
Under många år har såväl byggandet av vägar som underhållet av dem varit bristfälligt. Den förra regeringen tog betydande krafttag, inte minst när det gäller att förbättra och modernisera vägnätet. Under perioden fram till år 2003 planerades och beslutades att satsa kraftfullt på bättre vägar. Därutöver togs delbeslut om att genom bl.a. storstadsöverenskommelserna satsa ytterligare miljarder på vägbyggande, som skall bekostas av trafikanterna själva.
Bilismen och vägtrafiken ger jobb. Man beräknar att mer än 300 000 arbetstillfällen är direkt eller indirekt kopplade till bilismen. Sverige har två biltillverkare, SAAB och Volvo, som genererar stora exportinkomster. 88 procent av de tillverkade personbilarna exporteras, 97 procent av de tunga fordonen.
I stort sett alla svenskar är beroende av bilen. Detta beroende är mycket stort i ett internationellt jämförelseperspektiv. En av huvudanledningarna är givetvis att Sverige är ett glesbefolkat land. Andra orsaker är att svenska kvinnor i stor utsträckning förvärvsarbetar och att en allt större andel av befolkningen är pensionärer som blivit allt mer aktiva och bilburna.
1.1 Påverkar och påverkas mycket
Bilismen som företeelse är ett resultat av och påverkar många olika sektorer i samhället. Några exempel är: SamhällsekonominMedborgarnas frihet och livskvalitén MiljönRegionalpolitikenJämställdhetenFöretag och företagandetRörligheten och tillväxten
Om man ser till statens arbetsuppgifter och organisation, påverkas och påverkar bilismen bl.a. följande departement: KommunikationsdepartementetFinansdepartementet NäringsdepartementetMiljödepartementet Utrikes(handels)departementetJustitiedepartementet Arbetsmarknadsdepartementet
En åtgärd på ett departements område kan ge betydande effekter på en rad andra områden. Det visar bl.a. kommande redovisningar och resonemang i denna motion. Man kan konstatera att det finns all anledning att överväga hur frågor rörande bilism skall kunna hanteras så smidigt och effektivt som möjligt.
Bilfrågornas hantering på regeringsnivå behöver ses över. Någon form av mer utvecklat samordningsansvar bör klargöras. Detta kan ske genom att departementsstrukturen och -organisationen ses över och ändras. En annan form kan vara att ett visst departement eller statsråd ges ett övergripande, mer omfattande ansvar.
2. Bilisterna har motarbetats
Åtgärder som påverkar bilismen och bilisterna negativt är vanliga. I de flesta förslag att stärka statskassans finanser finns åtgärder som drabbar dem som är bilberoende. Det kan handla om bensinskatteskärpningar, höjd försäljningsskatt (accis) på bilar, eller försämrade avdragsregler. Den senare tidens ekonomisk-politiska åtgärder är exempel på detta.
Om man ser tillbaka på vilka åtgärder som drabbat bilisterna de senaste åren, kan listan göras lång.
En av de mest uppmärksammade åtgärderna var den kraftiga höjningen av bränslebeskattningen i samband med att bensinen momsbelades. Den 1 mars 1990 höjdes bensinpriset med mer än 1:30 kronor per liter.
I den ''krisuppgörelse'' som träffades mellan regeringen och socialdemokraterna kämpade moderaterna länge för att bensinskatten inte skulle höjas främst av miljöskäl, vilket således gäller den blyfria bensinen. Målsättningen är att bensinpriset skall ner i nivå med övriga Europa. Bensinskatten bör sänkas när det statsfinansiella läget medger detta.
2.1 Fler negativa åtgärder diskuteras
Många ytterligare förslag som försvårar bilinnehav har diskuterats den senaste tiden. Ändrade regler för tjänstebilar förbereds i regeringskansliet. Orsaken uppges vara att man inte skall uppmuntra ''onödigt'' bilanvändande. De som har vetskap om hur tjänstebilssystemet används inser att resonemangen haltar. Det är snarare regel än undantag att de som har tillgång till tjänstebil har det för att vederbörande behöver en bil i sitt arbete. Samtidigt är tjänstebilar en betydande kostnad för företagen, som därför på olika sätt reglerar de anställdas möjlighet att använda dem privat.
Även för de anställda medför innehavet av en tjänstebil en mycket märkbar kostnad i form av skattebelastning. Det absoluta flertalet av tjänstebilarna utnyttjas därför av medborgare som är beroende av sin bil i tjänsten. För en person med en normal tjänstebil ökar skatten motsvarande en inkomstökning med mer än 50 000 kronor.
Försämrade regler för tjänstebilsinnehavarna kommer att medföra att allt fler väljer att köpa en egen, äldre bil för att mot milersättning använda den i tjänsteutövningen. Därmed får vi en ännu äldre bilpark med sämre miljö- och trafiksäkerhetseffekter. En sådan utveckling riskerar att ge ökad byråkrati och ytterligare krångel i form av körjournaler m.m. Vi motsätter oss inte en översyn av reglerna, men nya regler skall inte försvåra tjänstebilsinnehav.
Den statliga trafik- och klimatkommittén, TOK, föreslår ytterligare försämringar för bilisterna. Utöver skärpta och krångligare regler för tjänstebilar vill kommittén höja bensinpriset mycket kraftigt och därutöver införa s.k. områdesavgifter. Vi motsätter oss dessa och liknande förslag.
Ledande socialdemokrater har tidigare också fört fram resonemang om att på olika sätt tvinga fram en ökad närhet bostad--arbete. Det är självfallet så att människor, så långt det är möjligt, försöker minimera avståndet för arbetspendling. Ett fritt samhälle och bibehållen rörlighet kräver dock att direkta statliga eller kommunala ingripanden på detta område inte skall förekomma.
En rörlig arbets- och bostadsmarknad är en förutsättning för ett väl fungerande samhälle. Skatteregler och trafikkostnader skall inte aktivt motverka sökande efter arbete även på ett visst avstånd från den ordinarie bostadsmarknaden.
2.2 Försämringar drabbar vissa extra hårt
Redan nu kan man avläsa vad försämrade villkor för bilinnehav får för resultat. Ökade skatter m.m. ger negativa effekter rent allmänt men har också sin udd speciellt riktad mot vissa invånargrupper. En SIFO-undersökning från 1994 visar att vart fjärde hushåll har dragit ned bilanvändandet den senaste tiden och vart tionde hushåll har gjort sig av med andrabilen (oftast kvinnans).
SIFO-undersökningen visar att barnfamiljer och framför allt kvinnorna har drabbats av de ökade kostnaderna för bilinnehav. Detta är mest påtagligt utanför våra storstadsområden.
Pensionärernas behov av individuella transporter har också ökat. Även de drabbas extra hårt av ökade kostnader för bilinnehav.
Det finns således många uppgifter som tyder på att effekterna av ökade bilkostnader slår extra hårt mot vissa grupper. Därför bör en genomlysning i form av en ''bilsocial utredning'' genomföras innan ytterligare försämringar diskuteras.
En åtgärd som kan genomföras relativt omgående är att modifiera regelsystemet för avdragsrätt vid användande av bilen till och från arbetet. För många föräldrar med små barn som väljer att arbeta utanför hemmet är bilen av tidsmässiga och praktiska skäl ofta en nödvändighet för att hämta och lämna barnen. Därför är det i högsta grad rimligt att avdragsrätten utvidgas till att gälla resor till och från barnomsorg (under förutsättning att gällande krav på tidsvinst uppfylls). Reglerna bör alltså ändras så att även den tid som åtgår för detta skall få räknas med vid tidsvinstberäkningen.
3. Betalar bilisterna sina kostnader?
De senaste åren har de olika transportgrenarnas kostnader diskuterats livligt. Man försöker bl.a. på olika sätt beräkna de samhällsekonomiska kostnaderna för olika trafikslag.
Vissa beräkningar vill påvisa att de olika kollektiva transportslagen betalar för mycket och att flyg- och vägtrafiken betalar för litet.
Oberoende av kostnadsjämförelser mellan olika trafikslag är det viktigt att också försöka belysa vad man kan kalla ''samhällsekonomiskt positiva'' effekter. Detta har dock inte gjorts i någon betydande omfattning.
Vilket värde skall man åsätta det faktum att medborgare kan befolka hela Sverige, och inte enbart de mest centrala delarna? Att ''hela Sverige ska leva'' är en devis som samhället kan behöva åsätta ett värde borde vara helt klart. ''Öppna landskap'' i stora delar av landet är också ett mål. Möjligheten för fler kvinnor att få tillgång till bil handlar om jämställdhet. Att ge fler pensionärer chans att klara av ett bilinnehav ger ett mervärde för dem som kan åsättas en samhällsekonomisk intäkt.
3.1 Förnyelse och helhetssyn
Bilismens miljöpåverkan är heller inte statisk. I takt med att en allt större andel av bilparken är katalytiskt avgasrenad, minskar kostnaderna för bilismens miljöpåverkan. I dag sköts ca 60 procent av transportarbetet med avgasrenade bilar. Därigenom har också utsläppen och miljökostnaderna minskat betydligt jämfört med när de första beräkningarna gjordes. Beräkningar, av bl.a. miljödebattören Per Kågesson, visar att skattebelastningen på moderna bilar nu är högre än vad miljö- och övriga samhällsekonomiska kostnader enligt honom motiverar.
Det är hög tid att göra nya beräkningar avseende de olika transportslagens samhällsekonomiska påverkan. I dessa beräkningar behöver den nya reningstekniken, liksom också de olika samhällsekonomiska intäkterna, medräknas.
4. För en bättre miljö
De som anser att vägtrafiken och bilismen inte betalar sina kostnader vill följaktligen höja skatter och avgifter på bilismen. Om man bortser från argumentets rimlighet, medför ökade skatter och avgifter negativa effekter, inte minst på miljöns område.
Äldre bilar underhålls sämre om kostnaderna är höga. Svenska skatter på bilismen är mycket höga i ett internationellt perspektiv. Den svenska genomsnittsbilen har i dag ungefär samma ålder som motsvarande bil hade i DDR innan muren föll. Den svenska bilparkens ålder är följaktligen även uppseendeväckande i ett OECD- perspektiv.
Orsaken är att det har varit alltför få bilfamiljer som ansett sig ha råd att köpa en ny eller nyare bil. Delvis kan detta förklaras av att den svenska ekonomiska utvecklingen varit sämre än vad våra västeuropeiska grannar haft. En stor del av förklaringen finns dock i det faktum att bilismen som företeelse är högre beskattad i Sverige.
Vi ligger i världstoppen i bensinskatteligan. Den svenska försäljningsskatten, accisen, på bilar är också hög. Som lök på laxen tas en hög moms ut -- även på försäljningsskatten. Allt hårdare regler kring tjänstebilar och diskussioner om ytterligare skärpningar har medfört att nybilsförsäljningen i Sverige ligger på en låg nivå. Även om försäljningsökningen de senaste månaderna varit stor är totalantalet nysålda bilar fortfarande mycket lågt såväl i ett internationellt som ett svenskt historiskt perspektiv.
4.1 Pålagor ger sämre miljö, trafiksäkerhet och färre arbeten
Man kan förledas tro att en minskad nybilsförsäljning kan vara bra för miljön. Inget kan vara felaktigare. I och med att en ny bil har effektiv katalytisk avgasrening, medför varje ny bil som ersätter en gammal att miljön tjänar ordentligt på det. En bil med modern avgasrening har enbart 5--10 procent utsläpp av hälsovådliga ämnen, jämfört med en bil utan katalytisk avgasrening. Ju större andel bilar i den svenska bilparken som är nya, desto bättre är det för miljön.
Även koldioxidutsläppen minskar om bilparken är yngre. En ny bil har genom teknisk utveckling 10 procent lägre bensinförbrukning än en tio år gammal bil i samma viktklass. Beroende på bristande underhåll, slitna motorer m.m. på de äldre bilarna skiljer det sammanlagt ca 20 procent i specifik bränsleförbrukning, d.v.s. koldioxid, till den gamla bilens nackdel.
Också trafiksäkerheten förlorar på att de svenska bilarna är äldre än vad de borde vara. Det säger sig själv att det, om olyckan är framme, är bättre att färdas i en bil med icke rostskadade plåtar och bärande balkar. Utvecklingen mot att allt fler nya bilar har låsningsfria bromsar och krockkudde påverkar också säkerheten. Sidokollisionsskydd, SIPS, borgar för att sidokrockars faror minskar betydligt. Trafiksäkerheten ökar med fler nya bilar och färre äldre.
Även i ett arbetsmarknadsperspektiv skulle en ökad nybilsförsäljning ge stora vinster. Den svenska bilindustrin med SAAB och Volvo i spetsen gör så att sammantaget, i alla led, 100 000-tals arbeten är säkrade.
4.2 Bättre vägar, kringfartsleder och ny teknik det bästa
Sammantaget visar det sig att det bästa sättet att minska de negativa miljöeffekterna från bilismen är att tillse att ny teknik introduceras i bilarna. Därutöver bör modern trafikinformations- och -styrningsteknologi utnyttjas.
Antalet omkörningar, stopp och köbildningar måste minimeras. Detta kan även åstadkommas genom drifts- och underhållsinvesteringar samt nybyggande av vägar.
I miljödiskussionerna är det också viktigt att anlägga en helhetssyn. Om man vidtar mycket drastiska åtgärder på bilsidan för att minska biltrafiken och koldioxidutsläppen med exempelvis en tredjedel, kommer detta att väcka stort motstånd. Om det samtidigt beslutas att avveckla två kärnkraftsreaktorer så att fossileldad ersättningsenergi ökar utsläppen av koldioxid med samma omfattning, blir troligen förståelsen minimal.
I miljödiskussionerna måste man ta hänsyn till helheten. Annars riskerar människornas genuina miljöengagemang att få sig en ordentlig knäck.
Vi avvisar olika typer av s.k. områdesavgifter. S.k. trängselavgifter skall dock kunna uttagas. Att sådana har aktualiserats beror främst på att man inte kontinuerligt sett till att alternativa vägar och kringfartsleder byggts. Trängselavgifterna skall användas till att finansiera nya vägar.
5. Stimulera förnyad bilpark
Om en sänkt bilbeskattning medför att fler nya bilar säljs, kan skatteinkomstsänkningen per bil motverkas av att det säljs fler bilar.
I Frankrike sänktes momsen för nya bilar för något år sedan. Resultatet blev en icke oväsentlig ökning av nybilsförsäljningen.
I Storbritannien avskaffades försäljningsskatten helt på nya bilar i mitten av november 1992. Detta ledde till att nyregistreringarna ökade betydligt, trots en i övrigt ''sval'' ekonomi.
Om Sverige skulle få en motsvarande utveckling, kompenseras bortfallet av accisen med ökade momsintäkter från de nya bilarna. Det finns anledning att genomgripande analysera de ekonomiska m.fl. effekter som en sänkt beskattning av bilismen kan ge.
5.1 Vinster med höjd skrotningspremie?
Det finns olika sätt att få till stånd en ökad nybilsförsäljning. Många av dessa medför också en förnyelse av den totala bilparken. Sänkt skattebelastning på bilfamiljerna skulle troligen ge en ökad nybilsförsäljning. Att på annat sätt aktivt stimulera en ökad utskrotning av äldre bilar kan vara att höja skrotningspremien.
Om en höjd skrotningspremie finansieras genom höjd skrotningsavgift vid försäljning av nya bilar, riskerar en sådan höjning av nybilspriset att motverka den ökade bilförsäljning som är önskvärd.
I debatten har det föreslagits att finansieringen av den höjda bilskrotningspremien kan ske genom en höjning av skatten för äldre bilar. Även en sådan finansieringsform riskerar att motverka en ökad nybilsförsäljning, eftersom innehavarna av de äldre bilarna då får en ännu sämre hushållsekonomi.
Om bilskrotningspremien höjs är det också viktigt att se till att det inte är bilskrotningsföretagen som tar hem vinsterna. Det bör därför undersökas om höjda bilskrotningsavgifter kan vara ett effektivt och ekonomiskt sätt att förnya bilparken.
6. Bättre vägar
Det är viktigt att den påbörjade satsningen på vägar fullföljs. Underhållet måste utföras så att det nya vägkapitalet inte minskar. Ett sätt att se till att de satsade underhållspengarna ger bästa möjliga resultat är att konkurrensutsätta Vägverkets underhållsdivision. Så har också gjorts och resulterat i miljardbesparingar som kunnat satsas på förbättrat underhåll. Det är därför viktigt att bolagiseringen av Vägverkets olika delar sker så att konkurrensneutraliteten skapas.
Det finns också anledning att se över hela vägfinansieringsfrågan i ett bredare perspektiv. En direkt koppling mellan avgifter/skatter och vägkostnader bör diskuteras. Ett led i en sådan utveckling kan vara att en större del av statens intäkter bör komma från den rörliga delen -- bränsleskatten -- och en mindre del från den fasta -- vägtrafikskatten. En direkt koppling mellan statens inkomster från vägsidan till utgifterna bör övervägas.
Vid tidigareläggning av större vägprojekt kan avgifter tas ut. Andra större, väl avgränsade projekt kan också avgiftsfinansieras. Exempel på detta är Öresundsbron.
I överenskommelserna i bl.a. Stockholm och Göteborg har våra lokala representanter ställt sig bakom förslagen om vägavgifter, eftersom det var en förutsättning för att de viktiga vägutbyggnaderna över huvud taget kunde komma till stånd.
7. Rädda liv med trafiksäkerhetsarbetet
Även om vägtrafiken medför stora kvaliteter för landet och medborgarna, är den också förknippad med risker och nackdelar. Det gäller inte minst problemen med skadade och dödade i trafiken. Arbetet med att minska olyckorna måste fortgå med oförminskad takt.
Trafiksäkerhetsarbetet gavs en helt ny inriktning under den förra regeringen. Riksdagen beslutade, på förslag från regeringen, att det nya trafiksäkerhetsarbetet skulle utgå från trafikanten. Sverige hade tidigare ett trafiksäkerhetsarbete som mest var inriktat på regressiva åtgärder i form av sänkta hastighetsgränser, hårdare straff, högre böter och fler hastighetskontroller på vägarna.
Med den nya inriktningen sätts trafikanten i fokus. Huvudinriktningen har varit att få trafikanterna att självmant och naturligt uppföra sig ansvarsfullt. Opinions- och informationsarbete har förstärkts. Vi moderater har drivit och givit förändringarna vårt fulla stöd.
Glädjande nog har olycksutvecklingen vänt ordentligt. Det går dock inte att helt koppla den goda utvecklingen till trafiksäkerhetsarbetets nya inriktning, men den bevisar dock riktigheten i vidtagna åtgärder.
Det förekommer också ett utbrett lokalt engagemang på trafiksäkerhetsområdet. Projektet ''Heja Halland'' har arbetat med den nya trafiksäkerhetsinriktningen även före riksdagens beslut. Mycket talar för att de uppnått ovanligt stora minskningar av bl.a. dödsolyckorna just tack vare sin typ av ''positiva'' och nydanande trafiksäkerhetsarbete.
7.1 Utvecklad trafikantutbildning
En del av den nya inriktningen av trafiksäkerheten är bl.a. införandet av möjligheten för 16-åringar att börja övningsköra. Hittills tyder allt på att det var en bra trafiksäkerhetsåtgärd. Genom att ge de blivande körkortsinnehavarna mer körerfarenhet innan de kan ta körkort, avdramatiseras möjligheten att köra bil när de väl tagit körkort. Samtidigt medför föräldrarnas engagemang och medansvar att de själva får en ofta behövlig uppdatering av sina kunskaper.
Under hand har det förts fram förslag till ytterligare förändringar av utbildningen av nya förare. I utredningen ''Kör i Skolan'' pläderar man för att de kommunala skolorna skall få ett större ansvar på området. Vi avvisar förslaget. Det är inte samhällets uppgift att bedriva körskoleverksamhet i offentlig regi eller att bekosta körkortsutbildning.
Vad som däremot kan övervägas är att, exempelvis som en provverksamhet, tillåta ackreditering av kvalitetssäkrade körskolor när det gäller godkännande av körkortsaspiranter.
7.2 Fortsatt trafiksäkerhetsarbete
Trafiksäkerhetsarbetet behöver kontinuerligt utvecklas. Enligt vår mening finns det ytterligare överväganden om förändringar som bör aktualiseras.
Många av dagens trafikolyckor beror på onyktra trafikanter. Därför krävs krafttag mot rattfylleri. Den förra regeringen sänkte promillegränsen och skärpte straffen. Nu är nästa steg att tillskapa lagar och kontrollmetoder som gör det möjligt att kontrollera och beivra trafikanter som är påverkade av olika narkotiska preparat.
En föryngrad bilpark skulle, också på trafiksäkerhetsområdet, ge positiva effekter.
Vi anser att man kontinuerligt skall se över hastighetsgränserna och är bl.a. öppna för att ompröva hastighetsgränserna på de bästa motorvägarna. Vi anser dock att utvecklingen inom EU behöver avvaktas innan Sverige tar ställning i dessa frågor.
8. Bekämpa trafikbyråkrati
Arbetet för att förenkla olika regelverk har varit en huvudlinje i den förra regeringens arbete. Detta har också gällt på trafiksäkerhetens område. Förlängda besiktningsintervaller för nyare fordon har genomförts. Regelverket för typbesiktningar m.m. har också setts över.
Det anti-byråkratiska arbetet behöver fortsätta. En åtgärd som behöver övervägas är regelverket rörande användning av släpkärra. Viktreglerna är i dag mycket krångliga och svåra att förstå. För att få framföra en bil med dragkärra, om man innehar vanligt B-körkort, är viktreglerna olika bl.a. beroende på vad bilen väger, har för last respektive vad lasten på kärran väger. Det borde gå att åstadkomma ett förenklat regelverk, där exempelvis bilens och lastkärrans gemensamma lastvikt är begränsningen.
Som tidigare framhållits är det av bl.a. miljöskäl viktigt att minimera antalet stopp för bilar, inte minst i städerna. I exempelvis USA förekommer det att man får svänga höger i korsningar med rött ljus under förutsättning att vägen är fri. I Helsingborg har en försöksverksamhet inletts inom detta område och gett positiva resultat. Dessa projekt är intressanta och bör studeras närmare. Regeringen bör uppdra åt Vägverket att komma med förslag i frågan.
8.1 Motorhobby
Motorintresset är stort i vårt land. Bland ungdomar är motorintresse och motorhobby stora fritidsfrågor. Trots att de motorintresserade utgör en så stor grupp behandlas de ofta med stor njugghet.
Att vara aktivt engagerad i någon motorsport, och därmed också t.ex. i renovering av bilar eller motorcyklar, byggande av choppers, båtar, flygplan eller s.k. Hot rods ger goda möjligheter till utveckling och självförverkligande. Dessutom ger en sådan verksamhet tekniska kunskaper, känsla för ansvar och planering, kamratskap m.m. De seriöst motorverksamma ungdomarna löper mindre risk att få alkohol- eller narkotikaproblem. Denna verksamhet bör därför enligt vår mening uppmuntras.
Den förra regeringen vidtog en rad åtgärder i detta syfte. Det har nu införts en rullande trettioårsgräns för vägskattebefrielse.
Vid införsel av 30 år gamla och äldre fordon till Sverige behöver nu inte sedvanlig accis utkrävas utöver sedvanlig moms samt tull.
Import av bilar från årsmodell 1976 utan avgasutrustning enligt 1989 års krav har tidigare, i praktiken, varit förbjuden. Detta beslut har dock ändrats.
Dåvarande kommunikationsminister Ulf Adelsohn initierade reglerna om de s.k. amatörbyggda fordonen. Under de senare åren har det dock tillkommit nya avgifter som fördyrat och försvårat denna verksamhet. Att som i dag ta ut accis, d.v.s. försäljningsskatt, på ett fordon utan att detta säljs eller byter ägare kan ifrågasättas.
Den s.k. dispensavgiften till Naturvårdsverket bör även avskaffas för dessa fordon, som är mycket få till antalet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvaret inom regeringen för frågor om bilism,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bensinskatten,1
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av reglerna för tjänstebilsinnehav,1
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ''bilsocial utredning'',
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om regler för avdragsrätt för användande av bil för resa till och från arbetet,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de olika transportslagens kostnader,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att anlägga en helhetssyn på miljöområdet,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en undersökning av höjd bilskrotningsavgift,2
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bolagiseringen av Vägverkets olika delar och om ett direktare samband mellan statens inkomster och utgifter på vägområdet,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om områdes- och trängselavgifter,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om körkortsutbildning,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kontroll av narkotikapåverkade förare,3
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av hastigheterna på vägarna,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förenklade regler när det gäller användande av släpkärra,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fri högersväng vid rött ljus,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avskaffande av accisuttaget för amatörbyggda fordon,1
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den s.k. dispensavgiften.2
Stockholm den 20 januari 1995 Wiggo Komstedt (m) Jan Sandberg (m) Tom Heyman (m) Birgitta Wistrand (m) Ulla Löfgren (m) Jeppe Johnsson (m) Lars Björkman (m) Carl G Nilsson (m)
1 Yrkandena 2, 3, 5 och 16 hänvisade till SkU 2 Yrkandena 8 och 17 hänvisade till JoU 3 Yrkande 12 hänvisat till JuU