Fortfarande utgör spårvägstrafiken i ett par kommuner i Sverige stommen i den kollektiva tätortstrafiken.
En av dessa kommuner är Norrköping.
I Norrköping har spårvägstrafiken funnits sedan 1904, trots att kommunen sedan dess expanderat kraftigt och omfattningen på kollektivtrafiken mångdubblats. Och trots att stora förändringar skett i stadsplaneringen och att den tekniska utvecklingen gjort betydande framsteg vad gäller andra trafikmedel, utgör spårvägstrafiken fortfarande 40 % av centralortens kollektivtrafik.
Ett avgörande skäl till detta är naturligtvis att de ansvariga i kommunen trott och alltjämt tror på spårvägen som ett riktigt och värdefullt inslag i det kollektiva trafiknätet. De senaste årens miljödebatt har också gett stöd för detta.
1993 beslutade kommunen i total enighet att satsa styvt 60 milj kr under en treårsperiod på en upprustning av spår och vagnar. Och därutöver under samma period 15 milj kr på ökade driftkostnader för underhåll av spår och kontaktledningar.
Ur snäv ekonomisk synvinkel och med normala avskrivningstider vore denna satsning knappast försvarbar. Investeringar i spårvägstrafik är relativt sett dyrbara, och en övergång till busstrafik skulle ha ställt sig avsevärt billigare.
Gör man däremot som kommunen, väger in miljöaspekterna, kommer saken i ett annat läge. Spårvägstrafikens miljöfördelar i de mest tätbebyggda delarna av centralorten, jämfört med en trafik baserad på fossila bränslen, ger så pass stora miljövinster att merkostnaderna kan motiveras.
Medan teknik- och systemutveckling när det gäller den kollektiva busstrafiken, som nämnts, gått starkt framåt på senare år har motsvarande utveckling i Sverige när det gäller spårvägstrafiken stått tämligen stilla. Intresset att satsa på denna utveckling har dessutom varit mycket svagt från statens sida.
Om Norrköping istället valt att utveckla ett nytt och obeprövat kollektivtrafiksystem hade förutsättningarna att få bidrag för detta varit stora.
När man nu istället föredrog att satsa på spårvägstrafiken fick man helt och hållet lita till egna resurser.
Spårvägstrafik i tätbebyggda områden är ur miljö- och energisynpunkt ett överlägset alternativ. I Norrköpings fall har det dessutom ingått i konceptet att producera elenergin till spårvägen i ett eget biobränslebaserat kraftvärmeverk.
Om den miljövänliga spårvägen skall ha någon framtid som transportmedel krävs det dock en utveckling och en förnyelse av såväl system som teknik. Det kan inte de kommuner som fortfarande har spårvägstrafik klara på egen hand. Det krävs ett nationellt engagemang.
I dag inryms inte spårvägstrafiken i de olika stödformer som finns för utveckling av ny miljövänlig teknik eller för kollektivtrafik.
Mot bakgrund av att Sverige varit starkt pådrivande och ställt sig bakom det internationella miljövårdsprogrammet, den s k Agenda 21, är det rimligt att den miljövänliga spårvägstrafiken också omfattas av möjligheterna att få del av de statliga resurser som satas på utveckling av miljövänlig teknik. Särskilt som sambandet mellan luftföroreningarna och klimatförändringarna speciellt uppmärksammades vid den konferens i Rio som ledde fram till Agenda 21.
Med hänvisnig till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utveckling av spårvägstrafiken.
Stockholm den 23 januari 1995 Roland Larsson (c)