Godstransporterna förväntas i framtiden såväl öka som förändras till sammansättning, organisation och geografiskt mönster. Växande miljö- och trängseleffekter inom transportområdet ställer större krav på nytänkande och miljöanpassning av transportsystemet.
Den geografiska koncentrationen inom det svenska produktionssystemet fortsätter och transporterna tenderar allt mer att koncentreras till vissa huvudstråk. I anslutning till dessa stråk samlas olika lagerfunktioner och tjänster. Även inom varudistributionen utvecklas nya former. I ett globaliserat produktionssystem får också svenska företag i allt större utsträckning underleverantörer och kunder i andra länder. Därför får leveranstiden en allt större betydelse som avgörande konkurrensfaktor. Med hänsyn till Sveriges geografiska läge blir det nödvändigt att utveckla effektiva och flexibla transportsystem som möter nödvändiga miljökrav.
Det är väsentligt att våra transportsytem anpassas till övriga Europa. I den strategi som EU antagit (Council Decision av den 29 oktober 1993) kring transportnätverk för gods har kombinerade transportsystem mellan lastbil, järnväg och sjöfart en central roll. Sverige behöver därför snarast utforma en policy på infrastrukturområdet kring nationella och multimodala logistiska centra och transportstråk till den europeiska kontinenten och övrig omvärld.
De logistiska centra i Sverige som kan komma ifråga bör med minimum av miljöeffekter klara omlastning mellan transportformerna väg, järnväg och sjöfart. Vidare att hantera lagringsfunktioner och bilda hela godståg till andra nationella eller internationella logistiska centra. Deras lokalisering bör vara till platser där stora godsflöden skapas till och från, samt efter viktiga transportstråk.
Antalet logistiska centra i Sverige måste avvägas med hänsyn till kraven på konkurrens och flexibilitet i systemen. Vidare måste man studera olika slag av sjöbaserade transportsystem för förbindelser inom Östersjöområdet, bl a Baltikum, men också den europeiska kontinentens centrala delar respektive Västeuropas kuster. Påpekas bör också att en utveckling av Sveriges östorienterade infrastruktur har en stimulerande roll för den ekonomiska utvecklingen i Östersjöområdet.
En strategisk plan för att utveckla infrastrukturen i Baltikum och södra Östersjöområdet bör utarbetas i samverkan med berörda stater. Planen bör även omfatta administrativa frågor kring planering av infrastruktur och samverkan mellan transportmedel. De olika insatserna förutsätter gemensam planering och bistånd från europeiska och andra organ för ekonomiskt samarbete.
Norrköping uppfyller mycket väl kraven på ett nationellt logistiskt centrum också på en internationell nivå, med sin strategiskt viktiga infrastruktur och utmärkta förutsättningar för effektiv samverkan mellan olika transportsystem inom väg, järnväg, sjöfart samt flyg, stora godsflöden och kvalificerade resurser inom distribution och lagerhantering. Det geografiska läget för Händelöområdet i Norrköping, med dess djuphamn, direkt knytning till både rangerbangård och kombiterminal samt motorvägar ger ett minimum av miljöbelastning.
Norrköpings kommun bedriver tillsammans med företrädare för den östsvenska regionen utvecklingsarbete kring logistiska centra och s k Europlatforms. Förutom näringslivet deltar länsstyrelsen och nationella institutioner som Linköpings universitet, VTI, Sjöfartsverket och SJ samt internationella organisationer. I arbetet ingår både färjetrafik och närsjöfart med Finland, Baltikums och Västeuropas hamnar samt direkttåg för gods till kontinenten.
Nyligen har regeringen tillsatt en parlamentarisk kommitté med uppdrag att utarbeta en nationell plan för kommunikationerna i Sverige. Enligt direktiven skall frågeställningar som berörts i denna motion behandlas av kommittén.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Norrköping definieras som ett nationellt logistiskt centrum,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pågående arbete i Norrköping kring ett logistiskt centrum att upptas i den parlamentariska trafikkommitténs arbete som pilotprojekt för utveckling och analys bl.a. av transportsystem till Baltikum och Finland,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pågående arbete i Norrköping och på vissa platser på kontinenten kring multimodala terminaler och Europlatform.
Stockholm den 23 januari 1995 Dan Ericsson (kds)