Miljösituationen Västsverige är en hårt belastad region när det gäller föroreningar. Försurning orsakas främst av svavelutsläpp, men också kväveoxider försurar. Kvävenedfallet orsakar dessutom flera negativa effekter i ekosystemen. Svavelutsläppen har minskat i Sverige med ca 60 procent sedan 1980. I hela Europa uppgår minskningen till 25 procent. Svavelutsläppen fortsätter att minska. Kväveoxidutsläppen visar däremot inte samma glädjande utveckling. Sveriges utsläpp har hittills minskat med blygsamma 4 procent. Europas samlade utsläpp av kväveoxid har ökat under 1980-talet. Anledningen är att trafiken har ökat kraftigt. I jämförelse med invånarna i övriga länder i Europa är svenskarna ''genomsnittsutsläppare'' av kväveoxider. Användandet av katalysatorer minskar inte utsläppen tillräckligt för att kväveoxidutsläppen i norra Europa ska komma ned i ofarliga nivåer. I Västsverige är de kritiska belastningsgränserna för bl.a. kväveutsläppen kraftigt överskridna och av sjöarna är två tredjedelar försurade. Enligt Länsstyrelsen i Älvsborgs län ökar barrförlusterna på gran och tall på grund av försurande utsläpp. Den allvarligaste effekten av luftföroreningarna är markförsurningen som håller på att bli ett stort hot mot skogsproduktionen. Att vägtrafiken är en kraftigt försurande faktor är också välkänt. Vägtrafikens inverkan på förekomsten av allergier får inte förringas. Detta bör tas i beaktande, inte minst med tanke på att 1995 är ''allergiåret''. Västsveriges miljö är hårt utsatt, och nedfallet måste minska kraftigt om försurningen av mark och vatten ska upphöra. Eftersom det sura nedfallet är så stort, och en stor del av föroreningarna är importerade, kan en liten ökning av utsläppen i Sverige verka betydelselös. Men en redan alltför stor miljöbelastning får inte vara ursäkt för att ytterligare öka påfrestningarna på miljön. Därför bör utbyggnad och förnyelse av transporterna i Västsverige ske genom mer energieffektiva och miljövänliga transportslag än de som går på vägar.
Miljömål
Riksdagen har beslutat att kväveoxidutsläppen ska vara 30 procent lägre år 1995 än nivån år 1980. Prognoser från Naturvårdsverket visar att Sverige inte når upp till detta miljömål. Utsläppen minskar med endast 15 procent, om inte miljöåtgärder vidtas snabbt.
För att klara en långsiktig utveckling i Västsverige krävs, enligt Länsstyrelsen i Älvsborgs län, att utsläppen minskas betydligt mer. Enligt en miljöanalys som gjordes i Bohuslän 1988 måste det sura nedfallet i stora delar av länet minskas med 90 procent.
Beslut är taget i riksdagen att frysa koldioxidutsläppen på 1988 års nivå, men efter beslutet har utsläppen fortsatt att öka. Med nuvarande utveckling hotar utsläppen istället att öka med 10 procent under 1990-talet, enligt Naturvårdsverket. Koldioxidutsläppen bör enligt Naturvårdsverkets rapport 4120 på sikt minskas med 50--80 procent. Om jordens medeltemperatur inte ska stiga mer än en grad celsius per 100 år måste koldioxidutsläppen i världen halveras.
Vägtrafiken subventionerad på miljöns bekostnad
Miljöskadorna orsakar förluster för miljarder varje år. De som släpper ut föroreningarna bör själva betala sin del av notan. Men idag subventioneras vägtrafiken med ca 15 miljarder kronor årligen, enligt Naturskyddsföreningens beräkningar, samtidigt som det saknas pengar till upprustning av järnvägar och hamnar.
1988 beslutade riksdagen att de olika trafikslagens avgifter ska motsvara de samhällsekonomiska kostnader som trafiken orsakar. Förutom de direkta utgifterna för t.ex. vägbyggen och underhåll, trafikövervakning etc. ska också indirekta effekter som trafikolyckor och miljöskador värderas och avgiftsbeläggas.
På uppdrag av Naturskyddsföreningen har Lars Hansson beräknat trafikens kostnadsansvar. Han har arbetat som ekonom på Banverket och Vägverket och deltog i utredningsarbetet inför riksdagsbeslutet 1988. Lars Hanssons beräkning av vägtrafikens miljökostnadsansvar utgår från Vägverkets egna värderingar av trafikolyckskostnader och från riksdagens miljöavgifter på luftföroreningar. Den visar att vägtrafiken årligen betalar 15 miljarder kronor för lite i avgifter, om trafiken ska betala också miljö- och olyckskostnaderna i enlighet med riksdagsbeslutet. Allt detta talar för att satsningar på bilismen är föråldrade och konservativa.
E 20 blir motorväg?
En stor opinion i de berörda länen har protesterat mot planerna på att bygga om E 20 till motorväg, namninsamlingar och insändare i lokalpressen har förekommit vid ett flertal tillfällen. När Vägverket genomförde en informationsutställning, som besöktes av ca 2 500 personer i Vårgårda, Skara, Lidköping, Vara, Nossebro och Götene, inkom det enkätsvar angående de olika vägkorridoralternativen; flertalet var negativt inställda till motorvägsbygge. Krav finns från Länsstyrelsen i Älvsborgs län samt från två kommuner att en utredning ska ske om förbättringar av nuvarande väg. Med utgångspunkt från de miljöbeskrivningar som motionen tar upp ovan, opinionen bland de närmast berörda människorna samt den samhällsekonomiska aspekten på det hela, ser vi ingen anledning att bygga om E 20 till motorväg. Vi ser heller ingen anledning att man ska göra en 13-meters väg med ny sträckning. Däremot anser vi att de olycksdrabbade sträckorna ska byggas om med bl.a. planfria korsningar och viltstängsel. Detta bör nu slutligen slås fast av riksdagen, så att projekteringen och planeringen för motorvägen, som kostar skattebetalarna dyra pengar, kan avbrytas och blickarna kan riktas mot framtidsalternativet inom kommunikationerna i Västsverige, nämligen tågtransporterna.
Utredning med helhetsgrepp
Det bör snarast tillsättas en utredning som tar ett helhetsgrepp på trafiksituationen i Västsverige. Utredningen bör ta upp både ekonomi, säkerhet och miljökonsekvenser av Vägverkets förslag med motorväg kontra alternativet att behålla den nuvarande sträckningen av E 20, men ombyggd till 13-metersväg. Utredningen ska också behandla tågkommunikationerna i området och utreda hur Västra stambanan bättre kunde utnyttjas med exempelvis regional tågtrafik som delvis subventioneras av staten (tillhandahållande av fordon för operatörer). Man borde kunna göra kopplingen mellan bättre kommunikationer på järnvägen, utökad kapacitet och minskat behov av satsningar på vägnätet.
Utredningen bör ta i beaktande de erfarenheter som man gjort i USA när lastbilarna har blivit kortare och lättare. Där har man sett att frakt har lagts över på järnvägstransporter. På detta område spelar EU-direktiv in. Vilka konsekvenser kan det få för Västsverige och hur ska man möta och tillgodose denna utveckling?
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att E 20 i huvudsak skall ha samma sträckning som i dag,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att de olycksdrabbade avsnitten på E 20 skall byggas om med bl.a. planfria korsningar och viltstaket,
3. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om trafiksituationen i Västsverige i enlighet med de riktlinjer som motionen anger.
Stockholm den 18 januari 1995 Annika Nordgren (mp) Elisa Abascal Reyes (mp) Marianne Samuelsson (mp) Barbro Johansson (mp) Per Lager (mp) Yvonne Ruwaida (mp) Kia Andreasson (mp)