Riksdagen beslutade 1992 att ta bort bidraget till kommunerna för investeringar i kollektivtrafik. Motivet var att minska den statliga detaljstyrningen, varför bidraget numera ingår i ett generellt bidragssystem.
I en motion till förra riksmötet pekade vi på behovet av ett ökat stöd till kommuner, som väljer att utveckla nya och miljövänliga kollektivtrafiklösningar. Motionen avslogs med hänvisning till 1992 års riksdagsbeslut. Det är beklagligt eftersom vi menar att motionens krav mycket väl kan förenas med 1992 års beslut.
Även om detaljstyrningen minskas är det rimligt att riksdag och regering anger vissa övergripande principer för fördelningen av bidrag till byggande av vägar och investeringar i nya trafiksystem. Enligt vår uppfattning bör det tydligare än i dag klargöras att stödet skall stimulera utvecklandet av nya och miljövänliga kollektivtrafiksystem.
Luften i våra innerstäder är ett av våra stora miljöproblem. I många kommuner planeras därför en övergång till miljövänligare trafiksystem.
Spårvagnar
Spårvagnen är som bekant en relativt miljövänlig, men tyvärr numera sällsynt trafiklösning. Den finns bara kvar i någon märkbar omfattning i Göteborg och Norrköping. I Norrköping svarar spårvägen för ca en tredjedel av kollektivtrafiken i innerstaden. Sedan drygt 20 år pågår en stundtals intensiv debatt om spårvägens framtid. För tre år sedan fanns ett förslag framme om en kraftig utbyggnad av spårvägsnätet. Kostnaden för nya banor, vagnar m.m. var beräknad till en bra bit över 200 miljoner kronor. Trots förhoppningar om statliga bidrag vågade inte den politiska majoriteten ta beslut om en utbyggnad. I stället valde man ett övervintringsalternativ. Dagens spårväg rustas för närvarande upp och beräknas kunna leva vidare i 10--15 år. Sedan måste frågan om upprustning eller utbyggnad återigen väckas. På grund av de höga investeringskostnaderna är onekligen spårvägens framtid hotad, trots att de gula vagnarnas framfart är ett mycket uppskattat inslag i stadsbilden.
Pionjärer
Om Norrköping tvingas lägga ner spårvägen blir inte bara norrköpingsborna förlorare. Alla andra kommuner, som diskuterar en övergång till spårbunden trafik, får det svårare att förverkliga sina planer. I takt med att allt färre vågar välja spårvägen ökar kostnaderna för dem som blir kvar. Och omvänt, om fler väljer spårvägen minskar kostnaden för varje kommun. Det blir möjligt att samordna inköp och service. Därför är det angeläget att staten gör det möjligt för kommuner att bryta ny mark, att fungera som pionjärer.
Tyvärr visar erfarenheterna från Norrköping och andra kommuner att med dagens bidragssystem är det svårt att finansiera investeringar i relativt okonventionella trafiksystem. I dag splittras resurserna på många små projekt, och det är svårt att åstadkomma kraftsamlingar kring strategiskt viktiga satsningar.
Slutsats
Även i ett icke-detaljstyrt bidragssystem är det rimligt att riksdag och regering anger vissa övergripande principer för fördelningen av pengar. En sådan princip bör vara att bidraget skall stimulera övergången till miljövänliga trafiksystem. Särskilt viktigt är att stödja satsningar, som kan få stor betydelse för andra kommuner.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökat stöd till miljövänlig kollektivtrafik.
Stockholm den 18 januari 1995 Lars Stjernkvist (s) Maj-Inger Klingvall (s)