Framtidens familjepolitik
Det sätt att organisera välfärden som växt fram i Sverige har byggt på individuella rättigheter och skyldigheter. Liksom rösträtt och likhet inför lagen skulle rätten till rimliga levnadsförhållanden för alla vara en medborgerlig rättighet.
Välfärden finansieras via skattsedeln och skall verka omfördelande och utjämna levnadsvillkoren mellan olika grupper i samhället. Ganska tidigt kom också den svenska familjepolitiken att integreras i den generella välfärdspolitiken. De senaste åren har också nya mål i familjepolitiken tillkommit, till exempel att öka möjligheterna att kombinera förvärvsarbete och familj. Utgångspunkten har varit att kvinnor och män skall kunna förvärvsarbeta och ha familj på lika villkor. Där har föräldraförsäkringen, den utbyggda barnomsorgen, utvecklingen av äldreomsorgen osv. spelat en viktig roll för att svenska kvinnor både förvärvsarbetar i nästan lika stor utsträckning som män, men också föder näst flest barn i hela Europa.
I Sverige har vi under de senaste årtiondena gått från att betrakta familjen som samhällets minsta enhet till att anse individen som den minsta enheten i samhället. Vårt välfärdssystem bygger inte på att kvinnor utför omsorgsarbetet obetalt i hemmet och att de därmed får en mycket lös anknytning till arbetsmarknaden. Familjepolitikens utformning, t.ex. bidragsförskottet, har också betydelse för kvinnors möjlighet att bryta upp från ohållbara situationer. De besparingar som aviseras vad gäller ekonomiskt stöd till familjer får därför inte inskränka kvinnors rättigheter att dels kombinera förvärvsarbete med skötsel av små barn, dels att betraktas som enskilda individer i ekonomiskt hänseende.
Under en period har vi nu haft en debatt om en återgång till en förgången tids familjeideal. En stor symbolfråga har varit vårdnadsbidraget, som också hunnit prövas en tid. En annan symbolfråga har varit avdragsgilla hembiträden. Förhoppningsvis kan vi nu avföra dessa debatter från dagordningen.
I ett internationellt perspektiv har det svenska systemet alltså varit unikt. Inte minst i många av de länder inom den europeiska unionen som vi gradvis anpassas till är välfärden organiserad utifrån helt andra principer. Socialförsäkringssystemen i många EU-länder har sin utgångspunkt i familjen och bygger på den s.k. subsidiaritetsprincipen. Familjen, inte individen, betraktas som samhällets grundval. Välfärden ses inte som en självklar medborgerlig rättighet och ansvaret för omsorgen lastas över på familjen.
I dag befinner vi oss i en ekonomiskt pressad situation p.g.a. systemfelen i det kapitalistiska systemet som sätter allt större press på välfärdsstaten. Röster hörs som hävdar att vi inte har råd med jämställdheten. Det är därför angeläget att den förda familjepolitiken lägger fast att kön är en politisk dimension -- inte en sakfråga som prioriteras eller icke prioriteras. I förlängningen innebär det att alla de mått och steg som regeringen vidtar på familjepolitikens område måste prövas ur ett jämställdhetsperspektiv. Det är svårt att tala om en bra familjepolitik utan att samtidigt tala om kvinnors frigörelse.
Vänsterpartiet vill därför klart markera att vi inte tänker medverka till en återgång till en gammaldags reaktionär familjepolitik. Grunden för vår politik är att varje kvinna och man skall betraktas som en enskild individ i ekonomiskt hänseende, varje kvinna och man skall ha rätt att själv tjäna ihop till sitt uppehälle och sin pension. I dag finns dokumenterade kunskaper om ojämlikheten mellan könen. Förutom det finstilta i kontraktet mellan könen, traditionella rollmönster, osv. behöver vi bara läsa Löneskillnadsutredningen för att förstå vad lönediskrimineringen av kvinnor och ojämlika förhållanden på arbetsmarknaden innebär för kvinnors och mäns fria val.
Det blir därför synnerligen angeläget att klart formulera riktlinjerna för framtidens familjepolitik. Och framtidens familjepolitik måste bygga på de traditionella välfärdsfundament vi byggt upp.
Vänsterpartiet är positivt till familjen. Vi definierar den dock vidare än som den traditionella kärnfamiljen. En familj kan bestå av en ensamstående med ett eller flera barn. Det kan vara homosexuella som lever samman eller storfamiljer i olika konstellationer. Alla dessa kan vid olika tidpunkter behöva det stöd som ett välfärdssamhälle kan ge.
En förutsättning för att båda parter i ett förhållande skall kunna förvärvsarbeta är en god och väl utbyggd barnomsorg som fyller två syften, dels att möjliggöra förvärvsarbete för båda föräldrarna, dels att ge alla barn rätten till en stimulerande uppväxt med hjälp av en god barnomsorg med pedagogiskt innehåll. I ett samhälle där många lever med bara den ena föräldern eller har dålig eller ingen kontakt med äldre släktingar etc. innebär en försämring av den offentliga barnomsorgen en ytterligare segregering av barn efter föräldrarnas sociala ställning.
I debatten har ibland jämställdheten mellan könen satts i motsatsställning till barnens bästa. Vänsterpartiet menar tvärtom att de i allra högsta grad hänger ihop. Barn har rätt till båda sina föräldrar. Att kvinnor kan delta i samhällslivet på samma villkor som män gynnar också barnen. Om inte kvinnor ges möjligheter att dela makten i samhället och omsorgsansvaret med männen, så tillvaratas inte heller barnens intressen på bästa sätt.
Att dagens barnfamiljer är hårt pressade, att kvinnor som fortfarande har huvudansvaret för barn och hem slits hårt av dubbelarbete löses inte genom ett vårdnadsbidrag som förstärker segregerande könsrollsmönster eller genom en återgång till gammalt klassamhälle med pigor och tjänstefolk. Vem skall passa pigans barn? Satsningen inom familjepolitiken måste därför göras på kvoterad föräldraförsäkring, kortare arbetstid, en väl utbyggd kvalitetssäkrad kommunal barnomsorg och ett bevarat bidragsförskott. Sextimmarsdagen är det naturliga steget för att skapa ett bättre samhälle i stort men vi menar att på familjelivets område kommer fördelarna att bli mest uppenbara. En förkortad arbetsdag ger tid för familj, arbete och studier för både kvinna och man. Först då kan vi tala om reell valfrihet.
Föräldraförsäkringen måste stärkas
Föräldraförsäkringen har varit oöverträffad när det gäller att underlätta för kvinnor att kombinera förvärvsarbete och barn, vilket också varit bra för barnen. Vänsterpartiet anser att en utbyggd föräldraförsäkring måste prioriteras inom familjepolitiken så fort resurserna tillåter.
Kvoterad föräldraledighet -- stärk pappans roll
Det är nu hög tid att gå från ord till handling för att öka männens chans att självständigt ta ansvar för hem och barn. Vänsterpartiet anser att mannen skall ha rätt till föräldraledighet och att denna inte skall kunna överlåtas på mamman. Vänsterpartiet föreslår därför att de kvoterade månaderna successivt byggs ut.
Bidragsförskott
Bidragsförskottet är en av de viktigaste reformer som genomförts för att främja kvinnors oberoende av enskilda män. Genom bidragsförskottet får kvinnor ekonomiska möjligheter att bryta upp från ohållbara förhållanden eller när mannen lämnar familjen. I gengäld har kvinnor i Sverige blivit beroende av staten, vilket gör statens ansvar stort. För att kvinnor skall betraktas som enskilda individer i ekonomiskt hänseende krävs därför -- så länge det finns föräldrar som avstår från att ta sitt betalningsansvar -- att staten tar sitt ansvar.
I en särskild motion kommer Vänsterpartiet att redogöra för sina förslag om utformningen av bidragsförskotten.
Sextimmarsdagen
Vänsterpartiet vill införa sex timmars arbetsdag. Detta skulle innebära mer tid med familjen och ge båda föräldrarna möjlighet att på lika villkor ha både barn och yrkesarbete. Det leder också till att många kommer att må bättre på sina arbetsplatser och i hemmet. Därtill är den förändrade arbetsmarknadssituationen ett skäl till att arbeta för införandet av sextimmarsdagen.
I en särskild motion redogör Vänsterpartiet för sina förslag om kortare arbetstid.
Föräldrautbildning
Fortfarande saknas föräldrautbildning i tillräcklig omfattning. Det råder stora brister på detta område. Landets studieorganisationer bör ges ekonomisk möjlighet att prioritera denna verksamhet. Det behövs även ökad utbildning för yrkeskategorier som arbetar med barn i skilsmässosituationer. Vänsterpartiet anser att studieförbund som satsar på föräldrautbildning skall ges extra statligt stöd till denna verksamhet.
Barnvårdare
Barnvårdare kommer hem till barn när de blivit sjuka och inte kan vistas i den ordinarie barnomsorgen. Antalet barnvårdartjänster har minskat i kommunerna och socialstyrelsen har, på regeringens uppdrag, gjort en kartläggning av ensamföräldrars utnyttjande av de kommunala barnvårdarresurserna.
Rapporten visar på stora brister och att denna verksamhet försummas i kommunerna när de tvingas prioritera. Det behövs en ökad beredskap i kommunerna för att ställa upp för ensamföräldrar, föräldrar med bristande socialt nätverk eller familjer som drabbas av sjukdom, eller av andra skäl råkar in i en krissituation. Det är viktigt för barnet att en pedagogiskt kunnig och välbekant person kan komma hem, om inte någon av föräldrarna har möjlighet att stanna hemma med sitt sjuka barn.
Vänsterpartiet anser att uppbyggnaden av barnvårdarsystemet är en viktig fråga och vi önskar en plan för denna verksamhets återuppbyggnad.
Stöd till barn i kris
Familjerådgivning är en kommunal angelägenhet och bör finnas i varje kommun. Alla skall kunna få stöd vid skilsmässor. Målet är att föräldrarna skall samarbeta för barnets bästa. Varje år berörs mellan 20 000 och 25 000 barn av skilsmässor. Umgängesrätten blir för en del föräldrar den spröda länk med vilken det fortsatta föräldraansvaret och föräldraskapet skall upprätthållas.
Barnens rätt till båda föräldrarna borde vara en självklarhet och en bra familjerådgivning kan bidra till att stödja familjen och reda ut problemen i samband med en skilsmässa. Vi vill att det upprättas en plan för en utvidgad verksamhet med familjerådgivning. Denna familjerådgivning skall vara avgiftsfri.
För att umgängesrätten skall fungera behövs en rad insatser: För att främja kontakten behöver den förälder som flyttar från det tidigare gemensamma hemmet en bostad nära barnet. Fria resor bör ges det barn som skall träffa en förälder som inte bor på samma ort. Bostadsbidrag skall kunna utgå till båda parter för en bostad med utrymme för barn.
I lagstiftningen dominerar föräldraperspektivet. När det gäller så viktiga frågor borde barnperspektivet vara utgångspunkten. Det gäller exempelvis vid bedömningar av hur den gemensamma vårdnaden skall bestämmas. Ännu talar man om föräldrars rätt till sina barn och lagen som reglerar detta kommer även fortsättningsvis att kallas Föräldrabalk. I stället borde vi tala och skriva i termer som Barnbalk, barnens rätt till sina föräldrar och barnens behov.
Vänsterpartiet återkommer i en särskild motion till kravet på Barnbalk.
Barn som far illa eller befinner sig i en risksituation skall få stöd. Vi anser att det är viktigt med en ökad samverkan mellan olika myndigheter för att dessa barn skall få sina behov av vård och stöd tillgodosedda. Tillsättandet av en barnombudsman hoppas vi kan bidra till att öka barns trygghet i samhället.
Vänsterpartiet anser att möjligheterna att utse kontaktperson eller ombud för barn skall utökas. En person skall utses med uppdrag att se till barnets bästa i krislägen, t.ex. separationer. Görs bedömningen att barnet behöver en kontaktperson/ombud skall det också finnas en skyldighet att utse en sådan. Barnet, socialnämnd, vårdnadsutredare eller någon barnet närstående kan vara den eller de som ges rätten att begära förordnande av ett sådant ombud.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en successiv utökning av kvoterad föräldraledighet,1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om införandet av sex timmars arbetsdag som ett led i familjepolitiken,2
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ökad föräldrautbildning,
4. att riksdagen begär att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att upprätta en plan för återuppbyggnad av barnvårdarorganisationen,
5. att riksdagen hos regeringen begär en plan för utvidgad verksamhet med familjerådgivningsbyråer enligt vad i motionen anförts,
6. att riksdagen hos regeringen begär förslag till utformning av bidrag till umgängesresor,3
7. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av reglerna för bostadsbidrag enligt vad i motionen anförts om båda föräldrarnas rätt till bostadsbidrag vid skilsmässa,4
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öka möjligheterna att utse kontaktman/ombud för barn.
Stockholm den 20 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Björn Samuelson (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Eva Zetterberg (v) Stig Sandström (v) Ulla Hoffmann (v)