A 1. Allmänna barnbidrag
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att barnbidraget sänks med antingen 125 kronor eller med 100 kronor per månad och barn. För att kompensera sänkningen med 125 kronor har regeringen avsatt 410 miljoner kronor för särskilda åtgärder till hushåll som skulle drabbas extra hårt av sänkningen. Den möjligheten finns inte om riksdagen beslutar att sänkningen skall begränsas till 100 kronor per månad. Sänkningen skall träda i kraft den 1 januari 1996. Den totala besparingen inklusive kompensationen på 410 miljoner blir på 18 månader 2 307 miljoner kronor.
Enligt vår uppfattning bör dock besparingen uppgå till ytterligare 1 350 miljoner kronor för budgetåret 1995/96. Vi anser också, mot bakgrund av det statsfinansiella läget, att förändringarna i barnbidraget bör ske från och med den 1 juli 1995.
För att uppnå den besparing som vi föreslår kan man som vi ser det välja två tillvägagångssätt. Man kan antingen sänka bara det första barnbidraget. Skälet till att välja den formen är att försörjningsbördan ökar med antalet barn. Effekterna av att sänka enbart det första barnbidraget begränsas därmed. Dessutom har riksdagen redan sänkt flerbarnstillägget och en ytterligare sänkning för flerbarnsfamiljerna kan slå orimligt hårt.
Det andra alternativet är att som regeringen föreslår slå ut sänkningen på hela barnbidraget. Då sprids effekterna över alla barnfamiljer.
Vad gäller regeringens förslag till kompensation för barnbidragsförändringarna till särskilt utsatta hushåll menar vi att det är väsentligt att denna inte konstrueras så att man indirekt uppmuntrar föräldrar att leva åtskilda.
A 3. Föräldraförsäkringen
Vi stöder regeringens förslag att sänka kompensationsnivån i föräldraförsäkringen. Genom tidigare riksdagsbeslut är det inte möjligt att genomföra en sänkning förrän den 1 januari 1997. Däremot anser vi att fram till dess skall kompensationsnivån i föräldraförsäkringens tolv månader vara 80 procent av SGI från den 1 juli 1995 och 75 procent från den 1 januari 1997.
Vi har i Sverige världens mest generösa föräldraledighet, både vad gäller ledighetens längd och inkomstkompensation. Mot den bakgrunden och mot bakgrund av det statsfinansiella läget anser vi därför att havandeskapspenningen avskaffas från och med den 1 juli 1995. Samtidigt är det väsentligt att lagstiftningen görs tydlig när det gäller att utforma en flexibel föräldraförsäkring. Det skall t.ex. vara möjligt att ta ut föräldraledigheten två månader före nedkomsten om man så önskar. Den som anhållit om och/eller redan erhållit havandeskapspenningen före den 1 juli 1995 omfattas inte av förslaget.
Om man har ett arbete som enligt AFS 1994:32 förbjuder gravida kvinnor att arbeta eller om graviditeten av andra orsaker är komplicerad skall sedvanlig sjukskrivning gälla. Det innebär att vi också uppfyller EG-direktivet 92/85/EEG om förbättrad säkerhet och hälsa på arbetsplatser för arbetstagare som är gravida, nyligen fött barn eller ammar.
Våra förslag på förändringar inom föräldraförsäkringen innebär en i förhållande till regeringen lägre kostnad med 660 miljoner kronor för budgetåret 1995/96.
Slutligen vill vi upprepa de krav på nödvändiga förändringar rörande regler för bidragsförskott som vi presenterade i motionen 1994/95:Fi1 av Carl Bildt m.fl. (m) med anledning av regeringens proposition om vissa ekonomisk-politiska åtgärder. De åtgärder som vi föreslog innebär en ytterligare besparing på utgifterna för bidragsförskottet med 500 miljoner kronor 1998.
Sverige kommer trots föreslagna förändringar i barnbidraget och föräldraförsäkringen att vara det land i världen som har det mest generösa stödet till barnfamiljer.
Det torde ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen under anslaget A 1. Allmänna barnbidrag för budgetåret 1995/96 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag minskat anslag med 1
350
000
000 kr i enlighet med vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformningen av kompensationen till särskilt utsatta hushåll,
3. att riksdagen beslutar att den del av föräldraförsäkringen som ersätts med den sjukpenninggrundande inkomsten skall vara samma alla de tolv månaderna i enlighet med vad som anförts i motionen,1
4. att riksdagen beslutar avskaffa havandeskapspenningen fr.o.m. den 1 juli 1995 i enlighet med vad som anförts i motionen,1
5. att riksdagen under anslaget A 3. Föräldraförsäkring för budgetåret 1995/96 anvisar ett i förhållande till regeringens förslag minskat anslag med 660
000
000 kr i enlighet med vad som i motionen anförts,1
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidragsförskottet.
Stockholm den 25 januari 1995 Gullan Lindblad (m) Sten Svensson (m) Leif Carlson (m) Gustaf von Essen (m) Margit Gennser (m) Stig Grauers (m) Hans Hjortzberg-Nordlund (m) Tomas Högström (m) Annika Jonsell (m) Göte Jonsson (m) Inger Koch (m) Ulf Kristersson (m) Margareta E Nordenvall (m) Bertil Persson (m) My Persson (m) Birgitta Wichne (m) Liselotte Wågö (m) Anna Åkerhielm (m)
1 Yrkandena 3--5 hänvisade till SfU.