Under de senaste åren har stor uppmärksamhet riktats mot den roll maten spelar för hälsa och välbefinnande. Den kvalité maten får bestäms av vilka livsmedel som ingår, hur de behandlats, tillagats och kombinerats. Det finns alla möjligheter att äta gott och hälsosamt. Ändå är det många som på grund av bristande kunskap, tid, intresse och pengar har svårigheter att välja och sätta samman bra måltider.
Unga människor har idag ofta otillräckliga matlagningskunskaper och blickar vi bakåt i tiden kan man konstatera att matlagningskunnandet försämrats för varje ny generation. Vi associerar många gånger omedvetet till våra erfarenheter från barndomens matbord. Dofter, stämningar, smak- och synupplevelser av mat. En hjärtlig och öppen inställning till mat och uppmuntran att prova olika sorters mat ökar förutsättningarna för att skapa olika matvanor. Vuxnas attityder till mat har stor betydelse för hur matvanorna utformas.
Det finns all anledning att särskilt uppmärksamma barns matvanor. De som vistas i förskolan äter de flesta måltiderna utanför hemmet. Detta betyder att personalen inom barnomsorgen övertagit ansvaret för huvuddelen av de yngre barnens måltider under arbetsveckorna. Barnomsorgspersonalen har ett stort ansvar för att ge barnen en för åldern lämplig mat, en trivsam måltidssituation, ett gott bordskick samt förmedla sunda matkunskaper. De vuxnas matattityder och värderingar bör vara väl genomtänkta eftersom de förmedlas till barnen. Mat och ätande bör ingå bland barnsomsorgens mer traditionella pedagogiska mål som självkännedom, samarbetsförmåga och gruppanpassning.
Kvalité framhävs som honnörsord inom barnomsorgen, men hur ofta diskuteras mat och matvanor ur detta perspektiv? Vad lär personalen egentligen barnen om mat? Vilka möjligheter får barn att utveckla en matkultur? Vad äts? Och varför? Hur ser matinköpen ut? Vad finns i skafferi, kylar och frysar? Styrs livsmedelsvalet utifrån tycke och smak? I så fall vems? För den som arbetar med barn räcker det inte med det allmänna tyckandet man kan ha i andra matsammanhang -- åtminstone inte om man vill var professionell. Vi vuxna präglar barnen på alla områden. Vår inställning till maten är viktig för påverkan av nästa generations matvanor, vars betydelse för god hälsa knappast kan överskattas.
Pedagogiska program för förskolan
I det pedagogiska programmet för förskolan ges råd och riktlinjer för vilket innehåll förskolan ska ha och vilka metoder som den ska använda. Det fungerar närmast som ett stöd och en inspirationskälla för förskolepersonalen. Intentionen med programmet är att åstadkomma en verksamhet av jämn och god kvalité för landets alla förskolor. Det pedagogiska programmet för förskolan vänder sig till ledningsansvariga i kommunerna, förskolans personal, föräldrar samt utbildare av personal för förskolan och den övriga barnomsorgen.
I det pedagogiska programmets tre övergripande teman natur, kultur och samhälle kan vi konstatera att mat och måltider glömts bort. Under avsnittet natur påpekas att matlagning ger erfarenheter av vikt, mått, teknik och processer. Inom området kultur nämns matkultur och att enkla recept kan användas för att stimulera språket, men det är allt.
Av tradition har den svenska förskolan främst intresserat sig för barnens sociala och känslomässiga utveckling. I en studie som 1990 genomfördes i ett 30-tal förskolor i Stockholm var syftet att ta reda på vilka pedagogiska mål olika förskolor arbetade med och vilka aktiviteter som används för att nå dessa mål. De i särklass vanligaste målen oavsett åldersgrupp var sång och musik. Inte någon nämnde matverksamheten, inte ens bland ovanliga mål.
En källa till ett unikt pedagogiskt instrument och en av de mest betydelsefulla inslagen i dagsrytmen på en förskola är aktiviteterna kring maten. Inom förskolan serveras ofta tre måltider: frukost, lunch och mellanmål. Man kan räkna med att frukosten i genomsnitt tar 30 minuter, lunchen 45 minuter och mellanmålet 30 minuter. I den tiden är inräknat för- och efterarbete i anslutning till måltiden. Antalet närvarodagar för ett förskolebarn beräknas till 220 dagar per år. Detta innebär att på ett år äter ett barn omkring 660 måltider på förskolan som tar ungefär 385 timmar i anspråk, ingen annan aktivitet återkommer så regelbundet och så ofta. I programmet förespråkas bl.a. att via musik och sång förmedlas nyfikenhet, gemenskap och glädje. Eget skapande skall uppmuntras genom material som sand, vatten, lera, papper, färg, krita, trä, tyg, sten och andra naturföremål. Vart tog maten vägen? Platsar den inte som pedagogiskt material? Via mataktiviteter får barn tillfälle att använda alla sina sinnen genom att uppleva färger, former, lukter och smaker. Bakning och matlagning lär barn begreppsbildning och att förstå orsak och verkan. De får språklig stimulans när de lär sig nya ord och lär sig förstå innebörden av dem, eftersom orden knyts till ett resultat som de begriper. Dessutom lär sig barnen matematiska begrepp genom att mäta och väga. Finmotoriken övas när barn får blanda, hacka, knåda, röra och skära. Genom att t.ex. odla får barn erfarenheter av varifrån maten kommer. Matlagning, bakning och konservering är exempel på ''riktiga'' arbeten som gör att barnen känner sig betydelsefulla och det stärker deras självkänsla. Maten är i själva verket ett unikt pedagogiskt instrument som glömts bort totalt i förskoleutbildningen.
I förskoleutbildningen ges inte grundläggande kunskaper inom området mat och hälsa. Det visar rapporten ''Kartläggning av omfattning och inriktning på mat och allergiundervisning i landets förskollärarutbildning'' genomförd våren 1993 av Folkhälsoinstitutet.
Mathållningens betydelse för hälsa och förhindrande av sjukdom anses vara väl dokumenterad. Barnomsorgen är en naturlig plats att omsätta sådana rön i praktiken. Förskollärare får ringa kunskaper i sin grundutbildning och dessutom är 75 procent av dem som lagar maten, kokerskorna, inte utbildade kokerskor. Varje högskola fattar egna beslut vad gäller utformning av lokal utbildningsplan och kursplaner. Vad som skrivs i ett nytt pedagogiskt program från Socialstyrelsen är troligen av största betydelse om det ska ske några förändringar. Kommer inte ett framtida pedagogiskt program för förskolan att belysa att mataktiviteter är en källa till hälsa, glädje och livskvalitet, är det risk för att det inte blir någon vardagsnära matpedagogik i förskolan. Ska förskollärarna kunna bli resurspersoner i det förebyggande arbetet med mat och hälsa, bör även utbildningsdepartementet i sin examensförordning ge klara direktiv. Annars är det mycket tveksamt om det sker någon förändring i utbildningen av förskollärare.
Den pedagogiska personalen besitter inte de matkunskaper de behöver för att vara professionella. Istället är det personliga intressen och preferenser som styr. Viktiga specialkunskaper saknas också för att ta hand om invandrarbarn, vegetarianer, barn med olika dieter och barn med matproblem. Detta ska inte uppfattas som angrepp på redan verksamma. De arbetar utifrån sin utbildning och ett befintlig pedagogiskt program, där mat och hälsa inte tas upp. Svagheten ligger i bristen på systematisk utbildning. Ett stort ansvar åligger grundutbildningen men även landets kommuner borde erbjuda fortbildning till de anställda. Sådana åtgärder skulle säkerligen öka både kunskap och intresse kring mat- och hälsofrågor och ha en positiv inverkan på folkhälsan.
Slutsatser från ett utvecklingsprojekt om maten inom förskolan är atten lång utbildningstradition som 1987 verbaliserades i Socialstyrelsens pedagogiska program styr innehåll och verksamhet i förskolan. Denna tradition har inte insett möjligheterna i mat som fullvärdigt pedagogiskt instrument,för att mat skall kunna användas i pedagogiskt syfte är det nödvändigt att en prioritering sker redan i förskoleutbildningen. Att de studerande tillägnar sig nödvändiga kunskaper inom detta ämne precis som t.ex. inom sång och musik,förskollärarna får ett allt större ansvar för matverksamheten genom egna resultatenheter, vilket kräver ökade kunskaper i val av livsmedel, inköp och att bedöma matsedlar m.m.,det finns ett stort intresse och behov av utbildning i näringslära, barns matvanor och specialkoster,den forskning som bedrivs har inte beaktat barn och mat ur ett helhetsperspektiv utan mera inriktats på om barn får tillräcklig energi och nödvändiga näringsämnen,en kurs i ''mat och hälsa'' bör ingå i förskolans grundutbildning för att ge de studerande basala kunskaper och färdigheter.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att det pedagogiska programmet för förskolan förnyas i syfte att belysa att mataktiviteter är en källa till hälsa, glädje och livskvalitet och ett fullvärdigt pedagogiskt instrument i förskolan,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av att Utbildningsdepartementet ger klara direktiv om att grundläggande kunskaper skall ges i ämnesområdet mat och hälsa i all förskollärarutbildning.1
Stockholm den 25 januari 1995 Ingrid Näslund (kds)
1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.