1. Inledning
Det främsta målet för Folkpartiet liberalernas familjepolitik är att alla barn skall få en bra start i livet. Familjepolitiken skall också främja jämställdhet mellan män och kvinnor och ge förutsättningar både för män och kvinnor att förena förvärvsarbete och familjeliv.
Barnfamiljerna skall ha stor frihet att själva forma sin vardag. Familjepolitiken skall innebära att stat och kommun underlättar för föräldrarna att ta ansvar för sina barn -- inte att de skall överta det.
Folkpartiet har under lång tid haft dessa mål som utgångspunkt för sin familjepolitik. Vi var pådrivande på 70- talet när föräldraförsäkringen infördes och byggdes ut. Vi har verkat för full behovstäckning och valfrihet inom barnomsorgen. Vi har drivit på för att föräldrautbildningen skulle byggas ut. Vi har slagit vakt om och byggt ut det generella ekonomiska stödet till barnfamiljer som i praktiken syftar till att bygga in hänsyn till barnfamiljernas försörjningsbörda i skattesystemet.
2. Familjepolitiska reformer 1991--94
Den familjepolitik som förts har skapat goda förutsättningar för de flesta barn i Sverige i dag. Den har också möjliggjort en kraftig ökning av den kvinnliga förvärvsfrekvensen.
Däremot har valfriheten för barnfamiljerna att t.ex. välja barnomsorg länge varit kraftigt beskuren, både genom köerna till barnomsorgen och genom rigida bestämmelser för etablering av förskolor.
Under Bengt Westerbergs tid som socialminister 1991--94 fattade riksdagen beslut om en rad familjepolitiska reformer bl.a. i syfte att angripa dessa problem.
En barnomsorgsgaranti har införts från 1 januari i år. Den innebär att alla kommuner skall kunna erbjuda barn mellan 1 och 12 år plats inom barnomsorgen efter högst några månaders väntetid. Det kan också noteras att utbyggnadstakten varit god. Under 1993 tillkom exempelvis 19 000 platser inom den offentligt finansierade barnomsorgen.
Barnomsorgsgarantin kombineras med bestämda kvalitetskrav. De som arbetar på förskolor, fritidshem och i skolbarnomsorg måste ha sådan utbildning eller erfarenhet att barns behov av omsorg och en god pedagogisk verksamhet tillgodoses. Barngrupperna får inte vara så stora att man inte kan upprätthålla kraven på en god pedagogik.
Redan hösten 1991 avskaffades den s.k. lex Pysslingen som förhindrade statsbidrag till daghem i företagsform. Riksdagen beslöt sedan att kommunerna skulle åläggas att betala ut bidrag även till enskilda alternativ inom barnomsorgen. Detta beslut revs dock upp av riksdagens nya socialistiska majoritet hösten 1994.
Nya regler infördes i föräldraförsäkringen. En av de tolv månaderna har vikts för pappan och en för mamman. Det understryker att barnet har rätt till bägge sina föräldrar. Under mamma- och pappamånaden ligger ersättningen kvar på 90% trots att den i övrigt sänkts till 80%.
Reglerna för tillfällig föräldrapenning har ändrats så att det blir möjligt att låta någon annan än föräldern stanna hemma för vård av sjukt barn med ersättning från försäkringskassan. Det är en viktig reform för ensamstående föräldrar.
Ett beskattat vårdnadsbidrag på 2 000 kr i månaden för barn mellan 1 och 3 år infördes den 1 juli 1994. Bidraget utgick för barn som inte vistas på kommunalt daghem eller privat daghem som får kommunalt stöd. Det kombinerades med en avdragsrätt på samma nivå. Bidraget avskaffades dock redan vid årsskiftet 1994/95 av riksdagens nya socialistiska majoritet.
En rad åtgärder vidtogs också för barn som på olika sätt har det särskilt svårt. Familjer med barn som har handikapp fick exempelvis höjt vårdbidrag. Kommunerna har blivit skyldiga att erbjuda familjerådgivning. En barnombudsman har tillsatts. Denna typ av frågor behandlas närmare i andra motioner från folkpartiet liberalerna.
3. Valfriheten begränsas
Socialdemokraternas familjepolitik har sedan regeringsskiftet hösten 1994 haft två bärande inslag.
För det första har ambitionen varit att begränsa valfriheten. Kommunernas ställning har stärkts på föräldrarnas -- och barnens -- bekostnad. Vår uppfattning är att stödet skall gå till de dagis som föräldrarna väljer. Socialdemokraterna har med sina s.k. återställare i höstas givit kommunerna möjlighet att sätta stopp för den valfriheten.
För det andra får barnfamiljerna bära en betydande del av den börda som budgetsaneringen medför.
Flerbarnstilläggen har sänkts. Bidragsförskotten har frysts och sänkningar under åren 1996--98 aviserats. Vårdnadsbidraget har avskaffats. I budgeten föreslås nu därtill bl.a. sänkta barnbidrag och ytterligare sänkt ersättningsnivå i föräldraförsäkringen.
Vi har för vår del invändningar på bägge dessa punkter.
4. Folkpartiet liberalernas familjepolitik
Den familjepolitik vi vill arbeta för bygger på följande riktlinjer:
Föräldrarna delar på ansvaret både för vården av barn och hem och för familjens försörjning.
Hänsyn tas till familjens försörjningsbörda vid utformning av skatte- och bidragssystemen.
Det ekonomiska stödet när barnen är små utformas så att även de som är etablerade på arbetsmarknaden, både kvinnor och män, har råd att stanna hemma.
Ekonomisk ersättning utgår för vård av sjukt barn.
Alla som så önskar får plats för barn mellan ett och tolv år i förskole- och fritidshemsverksamhet av god kvalitet.
Deltidsförskola erbjuds från och med fem års ålder alla barn som inte deltar i heltidsförskola.
Föräldrarna väljer själva med hjälp av en barnomsorgspeng den barnomsorg, kommunal, kooperativ eller enskild, som passar dem bäst.
Avgifterna i barnomsorgen ligger på en nivå som inte hindrar föräldrarna att av ekonomiska skäl utnyttja den.
5. Det ekonomiska familjestödet 5.1 Barnbidraget
Folkpartiet har under lång tid varit pådrivande för ett väl utbyggt ekonomiskt stöd till barnfamiljerna. Vår utgångspunkt har varit -- och är -- att staten skall underlätta för föräldrarna att ta sitt ansvar för barnen.
Det ekonomiska stödet till barnfamiljerna i dess olika former har framför allt detta syfte. Två av de viktigaste stödformerna är de allmänna barnbidragen och föräldraförsäkringen.
Barnbidragen skall ses som en del av skattesystemet. Statsmakterna har med all rätt velat bygga in hänsyn till försörjningsbördan i skattesystemet. Den som har ett eller flera barn har givetvis mindre möjligheter att betala skatt än den som har samma inkomst men saknar barn.
Under 80-talet pågick en intensiv debatt om barnfamiljernas ekonomi. Det konstaterades bl.a. att flerbarnsfamiljerna hade en väsentligt sämre ekonomisk situation än andra hushåll. Mot den bakgrunden kompletterades barnbidragen med s.k. flerbarnstillägg. Uppgörelsen om den stora skattereformen mellan socialdemokraterna och folkpartiet hösten 1989 kom också att innehålla kraftiga höjningar av de allmänna barnbidragen.
Avsikten var att barnbidraget skulle höjas till totalt 10 000 kr per barn och år. Den sista höjningen -- från 9 000 till 10 000 -- kom dock att uppskjutas flera gånger av statsfinansiella skäl. Socialdemokraterna medverkade till detta första gången det skedde genom beslut våren 1990. Andra gången efter regeringsskiftet 1991 röstade de nej. I samband med 1992 års krisuppgörelse enades de dåvarande regeringspartierna med socialdemokraterna om att helt inställa denna höjning.
Barnbidraget har nu varit nominellt oförändrat sedan 1990. Det innebär en real urholkning till följd av inflationen.
Som vi påpekat tidigare i motionen har socialdemokraterna efter regeringsskiftet 1994 valt att utforma sitt budgetsaneringsprogram så att barnfamiljerna får bära en större del av bördan än familjer utan barn.
Barnfamiljerna påverkas redan av de besparingar och skattehöjningar som har generell räckvidd t.ex. höjda egenavgifter och höjda kommunalskatter. Men ovanpå de åtgärderna läggs nedskärningar i stödformer som bara kommer barnfamiljer till del. I höstas handlade det om sänkta flerbarnstillägg, minskat bidragsförskott och slopat vårdnadsbidrag. Nu tillkommer sänkta barnbidrag, sänkt ersättningsnivå i föräldraförsäkringen och en viss minskning av bostadsbidragen.
Totalt handlar det 1998 om åtminstone sju miljarder kr. Därtill kommer att familjer med barn i barnomsorg -- som får kommunalt stöd -- får betala höjda avgifter.
Vi var i höstas -- med viss tvekan -- beredda att tillstyrka ett besparingsbeting på 3 miljarder till 1998. Regeringens tanke, som den då redovisades för riksdagen, var att tillsätta en ''utredning för översyn och effektivisering av det samlade ekonomiska familjestödet''. Ett huvudsyfte var att utredningen skulle föreslå ''bestående utgiftsminskningar som senast under år 1998 motsvarar en nettoeffekt på de offentliga utgifterna med 3 000 miljoner kr''. Vi förutsatte att socialdemokraterna då hade åtminstone någon uppfattning om hur en ''effektivisering'' skulle komma till stånd.
I budgetpropositionen visar det sig emellertid att några sådana tankar inte fanns. Intentionerna från i höstas om att utredningen skulle arbeta fram ett effektivare stöd och därmed åstadkomma besparingar har nu övergivits. I stället föreslås nedskärningar, väsentligen på barnbidragen.
Vi konstaterar för vår del att de nedskärningar som regeringen genomdrev i höstas motsvarar 3 miljarder. Vi har i dag inte ekonomiskt utrymme att föreslå att dessa skall återställas. Vi lägger därför inget förslag om exempelvis återinfört vårdnadsbidrag.
Men den samlade familjeekonomiska politik som regeringen nu redovisar lägger -- enligt vår bedömning -- en orimligt stor andel av den samlade saneringsbördan på barnfamiljerna.
Regeringen redovisar inga analyser som ger stöd för denna fördelningspolitik. Vi noterar med viss förvåning att det i socialdepartementets bilaga sägs att den familjepolitiska utredningen skall få i uppgift att se över de fördelningspolitiska effekterna av förslagen i budgeten. Man kunde annars tycka att det vore rimligt att först göra en analys och därefter lägga fram förslag.
De generella fördelningspolitiska analyser som sedan några år görs inom finansdepartementet ger heller inte underlag för sådana ställningstaganden som nu görs. Den fördelningspolitiska redogörelse som fogades till 1994 års kompletteringsproposition konstaterade: ''Barnfamiljer, särskilt samboende med barn, beräknas ha fått något större inkomstminskningar än genomsnittet under perioden.''
Den analys som den nuvarande regeringen redovisar i finansplanen (s 54) visar att särskilt flerbarnsfamiljerna påverkas starkare än andra av de lagda förslagen: ''Indelningen i familjetyper visar att de föreslagna nedskärningarna i främst barnbidragen, flerbarnstilläggen och bostadsbidragen medför att familjer med tre eller fler barn får den största minskningen av den disponibla inkomsten.''
Den fråga som då inställer sig är om regeringen anser att denna grupp har särskilt stor bärkraft. Det är inte folkpartiets uppfattning.
Vi har ambitionen att kunna redovisa ett budgetalternativ där de krav det allvarliga statsfinansiella läget ställer kan uppfyllas samtidigt som en sänkning av barnbidragen undviks. Ett sådant alternativ redovisas i partiets ekonomisk- politiska motion. Vi avvisar således regeringens förslag om en sänkning av barnbidraget med 125 kr i månaden. De ekonomiska bördor som budgetsaneringen medför måste fördelas jämnare och mera rättvist.
Vi vill med detta inte skriva ut några fribrev för framtiden. Men så som läget ser ut i dag och med den kunskap de fördelningspolitiska studierna givit oss förefaller det orimligt att -- i praktiken -- genomföra en skattehöjning som riktas bara mot barnfamiljerna.
5.2 Föräldraförsäkringen
Regeringen föreslår vidare en sänkning av ersättningsnivån i föräldraförsäkringen från den 1 januari 1997. Kompensationsnivån skall vara 75% -- mot dagens 80% -- i 10 av de 12 månaderna, i den tillfälliga föräldrapenningen samt i havandeskapspenningen. Under mamma- och pappamånaderna skall dock 85% gälla, mot nuvarande 90%.
Förslaget har sin parallell i motsvarande förslag beträffande sjukförsäkringen. Eftersom regeringen samtidigt vill slopa karensdagen blir förslagets sammantagna effekter på sjuk- och arbetsskadeförsäkringen en ökad kostnad. En besparing uppnås bara i föräldraförsäkringen där kostnaderna minskar med 1 100 milj.kr. före skattebortfall. Någon motsvarande sänkning föreslår däremot inte i arbetslöshetsförsäkringen.
Folkpartiet avvisar den omläggning av dessa försäkringssystem som regeringen föreslår. I en annan motion redovisar vi utförligare våra ställningstaganden beträffande sjuk- och arbetsskadeförsäkringen, där vi bl.a. föreslår att karensdagen skall bibehållas och ersättningsnivån i princip läggas på 80%.
I detta sammanhang vill vi påminna om att vi från folkpartiets sida var mycket skeptiska till tanken att sänka ersättningsnivån i föräldraförsäkringen från 90 till 80%. Starka jämställdhetsskäl talar för en hög kompensationsnivå. Annars försvåras pappornas möjligheter att utnyttja föräldraförsäkringen. Detta har i sin tur stor betydelse för småbarnsmammors situation på arbetsmarknaden -- något som belystes av löneskillnadsutredningen.
Det var den utredningen som på nytt väckte tanken att reservera en viss tid i föräldraförsäkringen för pappor. På förslag av Bengt Westerberg har riksdagen sedan beslutat om en särskild pappamånad. Men möjligheterna att denna pappamånad skall medföra ett högre utnyttjande även av övrig tid skulle naturligtvis minska om kompensationsnivån sänks från 80 till 75%. För jämställdheten skulle detta vara ett steg bakåt. Vi avvisar förslaget och har finansierat detta i vårt budgetalternativ.
6. Barnomsorgen
Den barnomsorgsgaranti som den borgerliga regeringen -- på förslag av Bengt Westerberg -- fick riksdagens stöd för 1993 hade två bärande inslag.
För det första skulle alla barn från ett till och med tolv års ålder få rätt till barnomsorg utanför hemmet. För det andra skulle kommunerna bli skyldiga att ge stöd till enskilda daghem och fritidshem, ett stöd som inte oskäligt fick avvika från kommunens kostnad per barn i motsvarande verksamhet.
Tanken var alltså att de ekonomiska villkoren skulle vara desamma för kommunala och privata daghem. Föräldrarnas val skulle vara avgörande.
Vi föreslår nu att denna ordning skall bli gällande från den 1 januari 1996.
Den lydelse vi föreslår för socialtjänstlagens 18:e paragraf överensstämmer med den av riksdagen tidigare beslutade (och som ändrades till följd av prop 94/95:61).
Med detta kommer en kommun också att få rätt till ersättning om den i sin egen verksamhet -- eller i enskild barnomsorg som får stöd av kommunen -- tagit emot ett barn från en annan kommun.
I samband med höstens riksdagsbeslut ändrades lagen (1987:442) om försöksverksamhet med kommunal tillståndsprövning. Den regel som innebar att kommunerna vid tillståndsprövningen endast får fästa avseende vid sökandens lämplighet att bedriva verksamheten och vid ändamålsenligheten av lokalerna ströks.
Motivet för denna regel var givetvis att en kommun inte skulle kunna kväva enskilda alternativ, som konkurrerar med dess egen verksamhet, genom att vägra tillstånd. Vi föreslår att den återinförs.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag att sänka barnbidragen,
2. att riksdagen avslår regeringens förslag att sänka ersättningsnivån i föräldrapenningen till 75 % (för tio månader) resp. 85 % (för mamma- och pappamånaderna),1
3. att riksdagen avslår regeringens förslag att sänka ersättningsnivån i tillfällig föräldrapenning till 75 %,1
4. att riksdagen avslår regeringens förslag att sänka ersättningsnivåerna i havandeskapspenningen till 75 %,1
5. att riksdagen beslutar att 18 § socialtjänstlagen från den 1 januari 1996 skall ges den lydelse som paragrafen hade fram till den 1 januari 1995,
6. att riksdagen beslutar att lagen (1987:442) om försöksverksamhet med kommunal tillståndsprövning skall återfå den lydelse som gällde före riksdagsbeslutet med anledning av proposition 1994/95:61.
Stockholm den 25 januari 1995 Lars Leijonborg (fp) Isa Halvarsson (fp) Margitta Edgren (fp) Christer Eirefelt (fp) Eva Eriksson (fp) Elver Jonsson (fp) Anne Wibble (fp)
1 Yrkandena 2--4 hänvisade till SfU.