Sedan slutet av 1960-talet är internationella adoptioner ett naturligt inslag i det svenska samhället. Adoption är en värdefull möjlighet för barnlösa par och för övergivna barn. Barn som inte kan få en ny familj i sitt hemland har fått det i Sverige, och par som längtar efter barn har fått sin innersta önskan uppfylld. Adoptioner har också bidragit till att bygga värdefulla broar mellan olika kulturer.
På senare år har dock antalet adoptioner minskat. Skälen är flera. Läkarvetenskapen har förfinat sina metoder och fler par kan nu få hjälp den vägen. Lågkonjunkturen och den höga arbetslösheten har hindrat par från att få medgivande att ta emot ett barn för adoption. Ett annat avgörande skäl är kostnadsutvecklingen.
En adoptivfamiljs utgifter för en adoption, förmedlad av någon av de större organisationerna, uppgår i genomsnitt till 80 000 kronor. Med adoptionsbidraget uppgår samhällets stöd totalt till cirka 30 procent av kostnaden.
Vid en adoption från Vietnam fördelar sig kostnaderna enligt följande:
Svensk administration 24 %, utländsk administration 18 %, resor och uppehälle 47 %, barnets vård 9 %, översättning och legalisering av handlingar 2 %. De sammanlagda administrativa kostnaderna uppgår således till hela 42 % av adoptionskostnaden.
Sedan 1988 erhåller adoptivföräldrar efter avslutad adoption ett bidrag som fr.o.m. 1991 uppgår till maximalt 24 000 kronor. Sedan Sverige infört detta bidrag följde Norge och Danmark efter. I dessa länder uppgår bidraget i dagsläget till 35 000 kronor.
Utöver adoptionsbidragen erhåller även de auktoriserade adoptionsorganisationerna statsbidrag för sin verksamhet. Statsbidraget avser bland annat att ersätta organisationerna för en del av de arbetsuppgifter som dessa övertagit från staten. Totalt kostar samhällets stöd mindre än 25 miljoner kronor.
Det är riksdagens ansvar att bättre fördela resurserna mellan biologiska och adoptionsföräldrar.
I dag utbetalas adoptionsbidraget från försäkringskassan sedan adoptionen är avslutad. Den nya Haag-konventionen om adoptioner, som sannolikt kommer att vara ratificerad av flertalet inblandade länder inom några år, innebär att nästan alla adoptioner kommer att förmedlas av statligt auktoriserade organisationer. Förmedling och utbetalning skulle då kunna bli ett av auktorisationsvillkoren för adoptionsorganisationerna. Försäkringskassan slipper på detta vis en liten, men svårskött uppgift.
I världen finns uppskattningsvis 40 miljoner övergivna barn. I Sveige finns 10 000-tals barnlösa par, som önskar få barn. Några av de övergivna barnen kan få en ny familj i Sverige. Det kommer omkring 1 000 adoptionsbarn till Sverige varje år. Adoptioner har ett gränslöst värde.
Möjligheten att få barn får inte bli en klassfråga. Förmågan och viljan att vara föräldrar måste vara det avgörande. De administrativa kostnaderna i Sverige måste bringas ned och riksdagen måste ta sitt ansvar för att på ett mer rättvist sätt fördela resurser mellan biologiska och adoptionsföräldrar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om villkor för adoption av barn.
Stockholm den 24 januari 1995 Håkan Juholt (s) Bengt Kronblad (s) Krister Örnfjäder (s) Ann-Marie Fagerström (s)