Till Sverige adopteras i dag ca 1 000 barn per år. Sedan 1988 erhåller adoptivföräldrar ett bidrag som fr.o.m. 1991 uppgår till 24 000 kr per barn. Den svenska valutans fallande värde jämfört med utlandet medför högre kostnader i utlandet för att genomföra en adoption. I Danmark och Norge, som också har adoptionsbidrag, utgår i dag ca 35 000 svenska kronor i bidrag.
För många är adoptionskostnaderna avskräckande och man satsar därför i stället på att få barn genom alternativa befrukningsmetoder. Det i sin tur innebär höga sjukvårdskostnader för samhället. Många par blir hjälpta, men inte alla. En del av dem som prövat IVF-behandling och inte lyckats, skulle vilja adoptera. Om adoptivfamiljens nettokostnad var lägre skulle säkert många pröva adoption som ett första alternativ för att bilda familj eller pröva adoption tidigare. Det skulle ge stora samhällsekonomiska vinster. Därför är det angeläget att adoptionsbidraget höjs åtminstone till samma nivå som i Danmark och Norge dvs. 35 000 kr per barn.
För att finansiera höjningen kan t.ex. förändring av utbildningssättet ske. I dag utbetalas adoptionsbidraget från försäkringskassan till familjen efter att adoptionen är avslutad. Den s.k. Haag-konvensionen om internationella adoptioner innebär att nästan alla adoptioner kommer att förmedlas av statligt auktoriserade organisationer. Förslag härom väntas från adoptionslagutredningen. Förmedling av adoptionsbidraget kan därför infogas i auktorisationsvillkoren för adoptionsorganisationerna och utbetalningarna göras genom de auktoriserade organisationerna. Därigenom avlastas försäkringskassorna en liten men för dem svårskött uppgift. Vidare kan statsbidraget till organisationerna som i dag administreras och utbetalas varje månad via NIA samordnas med adoptionsbidraget.
En höjning av adoptionsbidraget ger en avlastning för sjukvården vad gäller IVF-behandlingar m.m. En IVF- behandling uppges kosta ca 25 000 kr och i många fall står samhället för kostnaden, andra fall betalar den enskilda familjen.
Mot bakgrund av det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en höjning av adoptionsbidraget.
Stockholm den 19 januari 1995 Kerstin Heinemann (fp)