Rörelse- och stödjeorganens sjukdomar kostar i dag samhället minst 30 miljarder om året. Det finns klara vetenskapliga indikationer på att bättre kunskaper i ortopedisk medicin hos läkar- och sjukgymnastkåren skulle kunna bidra till att nedbringa dessa kostnader. Det skulle också påtagligt kunna minska lidandet i dessa åkommor i generell mening.
I dag finns det en betydande vetenskaplig dokumentation på området. Stefan Blomberg har doktorerat 1993 i ortopedisk medicin inbegripet manuell terapi. I betygskommittén satt bl.a. Alf Nachemsson med, auktoritet på området. Några studier till finns dokumenterade av Shekell publicerade i en litteraturgenomgång i ''Anals of internal medicin''. Effekten av manipulativa behandlingar är också dokumenterade i SBU-rapporten av professorerna Egon Johnsson och Alf Nachemsson.
Stefan Blomberg har också alldeles färska ännu opublicerade data, där han funnit statistiskt säkerställda skillnader mellan den ortopedmedicinskt behandlade gruppen och den konventionellt behandlade ännu efter 2 år.
Ortopedmedicinsk behandling jämförd med standardiserad konventionell behandling hos distriktsläkare och distriktssjukgymnaster när det gäller sjukskrivningslängd, smärta, daglig funktionsförmåga och psykosomatiska symptom har visat sig klart överlägsen. Därtill är den ortopedmedicinska behandlingen billigare.
Vad ortopedmedicinarna behöver är socialstyrelsens godkännande av sin specialitet och därmed sin godkända specialistkompetens.
Ortopedisk medicin lärs inte ut i den svenska grundutbildningen för läkare och sjukgymnaster. Den förekommer heller inte i de etablerade läkarspecialiteterna, annat än som vidareutbildningskurser, delvis anordnade i socialstyrelsens regi. Ortopedisk medicin har inte ännu erhållit status av egen specialitet.
Definition: Ortopedisk medicin är inriktad på att diagnostisera och behandla smärtsamma tillstånd i rygg och leder med tyngdpunkt på funktionen. Den kan ses som en brygga över ett ingenmansland mellan de traditionella specialiteterna ortopedi, neurologi och reumatologi, vilka helt övervägande behandlar sjukliga förändringar i organ och strukturer, inte funktionen. Det stora flertalet smärttillstånd beror dock ej på dylika sjukliga förändringar utan på funktionsstörningar i för övrigt friska leder, muskler och andra vävnader.
Ortopedmedicinaren arbetar med gängse undersökningsmetoder, som kompletteras med en specifik manuell undersökningsteknik. Till dess ortopedmedicinarna får sin specialiststatus och behandlingen därmed automatiskt faller under försäkringskassans betalningsområde bör privatläkarvårdstaxan så anpassas att patienterna får ekonomisk möjlighet att tillgodogöra sig denna behandling.
a) Det finns inga utbildningstjänster i ortopedisk medicin i den offentliga sjukvården. Därför kan ingen läkare utan stora ekonomiska uppoffringar utbilda sig i ortopedisk medicin.
För att forskningen ska gå framåt behövs ökad forskning, en professur och utbildningsplatser.
b) De som trots detta utbildat sig i ämnet och vill arbeta inom området har svårt att klara sig ekonomiskt då privatläkarvårdstaxan ej är anpassad för behandlingen.
c) Den viktiga utvärderingen av metoderna blir eftersatt, ingen institution tar ansvar för forskning och utveckling på området; allmänmedicinska institutionen i Uppsala har intresse men saknar resurser.
d) De flesta läkare får gå hela sin grund- och specialistutbildning utan att komma i kontakt med ämnet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att utbildningstjänster med professur och institutioner i ortopedisk medicin inrättas, 1
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att läkare med utbildning i ortopedisk medicin bör erhålla specialistkompetens,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att specialistvårdstaxan bör anpassas så att läkare kan ge patienterna ekonomisk möjlighet att tillgodogöra sig ifrågavarande behandling,
4. att riksdagen beslutar att en statlig vidareutbildning för sjukgymnaster i ortopedisk medicin inrättas.
Stockholm den 25 januari 1995 Ragnhild Pohanka (mp) Thomas Julin (mp)
1 Yrkande 1 hänvisat till UbU.