Den svenska hälso- och sjukvårdspolitiken är en av hörnstenarna i den svenska välfärdsmodellen. Genom åren har vi byggt upp ett system som bygger på allas lika rätt till en god sjuk- och hälsovård oavsett inkomst, social status, kön, etnisk bakgrund eller bostadsort. Att det är ett av allmänheten uppskattat system visas av de förtroendeundersökningar som utförs med regelbundna mellanrum. Folkets kamp för ''sina'' sjukhus när de hotas av nedläggning är också ett annat uttryck för det. Det senaste valet, som blev en stor vänsterframgång, kan också tolkas som ett stöd för den svenska välfärdsmodellen.
Att vi har ett stabilt och robust sjukvårdssystem visas också av det faktum att det i sina huvuddrag lyckats stå emot attackerna från systemförändrarna i den senaste borgerliga regeringen och alla trendkonsulters försök att införa olika typer av köpa-säljsystem i vården. De skador de ställt till med bör trots allt vara reparabla. Nu har riksdag och regering beslutat riva upp husläkarlagen och stoppa det orimliga förslaget med fri etablering av specialistläkare. Det hälsar vi med tillfredsställelse. Likaså att HSU2000 fått nya direktiv vilket innebär att politiker och ansvariga inom sjukvården kan koncentrera sig på realistiska och näraliggande uppgifter som måste lösas i en nära framtid.
I denna motion vill vi därför ta upp några angelägna områden som vi menar att de politiskt ansvariga i riksdag, landsting och kommuner den närmaste tiden bör ta sig an och finna vettiga lösningar för.
Förebyggande frågor
Att förebygga är bättre än att bota. Därför bör folkhälsoarbetet prioriteras. Detta arbete består av;
a) områdesbaserad bevakning av ohälsa där man följer hälsotillståndet inom olika grupper av befolkningen, slår larm om det förekommer en ökning av sjukdomar och skador som har samband med yttre faktorer,
b) arbete i syfte att kartlägga riskmiljöer typ hälsofarliga arbetsplatser, hälsofarliga lokaler, luftföroreningar, skadligt buller, miljöer med hög olycksrisk etc.,
c) målinriktade insatser i syfte att förebygga stora folksjukdomar av typ cancer, allergier, diabetes, kvalificerad beredskap för smittskyddsverksamheten etc.,
d) aktiv hälsoupplysning som använder sig av pedagogiska metoder som når även socialt utsatta grupper, exempelvis grupper med språksvårigheter. Äventyret hälsan är ett annat bra exempel,
e) prioritering av vissa grupper, exempelvis barns, ungdomars och kvinnors hälsa. I en särskild motion om kvinnors hälsa har vi närmare utvecklat våra tankegångar om vilka insatser som behövs på detta område. I särskilda motioner har vi också lyft fram barns och ungdomars behov. Man bör utforma särskilda hälsoprogram som riktar sig till dessa grupper,
f) politiska åtgärder för att garantera allas rätt till arbete och försörjning. På samma sätt som samhället gripit sig an att undanröja undermåliga bostäder och införa sanitära vatten- och avloppssystem så är det också viktigt att undanröja arbetslösheten för att få en bättre folkhälsa. Arbetslösheten är en grogrund för missbruk, vanmakt, kriminalitet och psykisk ohälsa. I en särskild motion pläderar vi för en övergång till kortare normalarbetsdag för att sätta fart på kapitalet och få fram fler arbetstillfällen. Där uppmärksammar vi också tendensen till intensifierad utsugning av arbetarna i form av förlängda arbetstider (ökat övertidsuttag), vilket i sig är ett hot mot folkhälsan, allt medan systemet producerar allt större arbetslöshet.
Regeringen måste ta ett övergripande folkhälsoansvar och organisera det nationella folkhälsoarbetet på ett ändamålsenligt sätt. Idag är arbetet uppsplittrat på flera händer och fragmentiserat. Dock bör nya nivåer undvikas. Helhetssyn måste ändå kunna åstadkommas utan ytterligare byråkratisering. Man bör också återuppta arbetet med återkommande nationella folkhälsorapporter. En ny låginkomst- och levnadsnivåutredning vore också ett stöd för att kunna göra relevanta analyser på området. Sedan låginkomstutredningen lades ner har mycket hänt i samhällslivet och frågan om vi är på väg mot ett två- tredjedelssamhälle är ett vanligt ämne i debatten. Dock utan att vi egentligen gjort någon övergripande analys av levnadsförhållandena i samhället sedan början av 70-talet. Vi tycker därför att det nu är hög tid att åter ta tag i frågan inte minst mot bakgrund av de hårda sparpaket som nu lagts på medborgarna och om vilkas konsekvenser för olika grupper vi vet mycket lite. Det är för övrigt anmärkningsvärt hur tunn budgetpropositionen är på denna punkt.
g) Även när det gäller finansieringen av hälso- och sjukvården kan folkhälsoaspekter användas som ett styrinstrument. Vi har konsekvent pläderat för att tobaken, alkoholen och trafiken ska ta ett större ansvar för att täcka sjukvårdens kostnader. Man kan även tänka sig att använda skatte- eller avgiftsinstrumentet för att bekämpa ohälsosamma företeelser som ställer till skador på sikt, t.ex. överdrivet övertidsuttag som leder till onaturliga påfrestningar eller våldsvideor som kan skapa psykiska störningar.
Uppsökande verksamhet
Ohälsan tiger ofta still -- det är inte de mest högljudda och aktivt vårdsökande som är sjukast, därför bör sjukvården vara områdesbaserad och ha ett uppsökande ansvar. Ett uppsökande arbete underlättas mycket om alla personalgrupper är delaktiga i vården och att man jobbar i demokratiska arbetslag. Sjuksköterskor och undersköterskor har ofta lättare att göra hembesök och komma i kontakt med patienter ur olika samhällsgrupper än läkare.
Bassjukvård med områdesansvar
Vänsterpartiets alternativ till det rigida system som husläkarlagen höll på att tvinga fram är en bra bassjukvård som tar ett områdesansvar, sköter epidemiologisk bevakning och tillgodoser befolkningens grundläggande behov av vård inom en rad medicinska och sociala områden. I möjligaste mån bör också ''husläkarna'' få finnas kvar i så måtto att man eftersträvar kontinuitet och respekterar patientens rätt att kunna byta vårdcentral och läkare.
Äldrevården måste få kosta
Äldre ska ha samma rätt till vård som yngre. Systemet med ''färdigvårdade'' eller klinikfärdiga patienter är förnedrande och begreppen bör avskaffas liksom alla former av särvård av äldre patienter. De äldre är som grupp betraktat den som har den största konsumtionen av och behov av sjukvård. Därför är det också de äldre som fått ta de största smällarna när landstingen genomfört sina sparplaner. Framför allt har det gått ut över rehabiliteringen och omvårdnaden. Ädelreformen har inte gjort de äldres situation bättre och nu krävs en samlad översyn och analys över dess konsekvenser. Från Vänsterpartiet har vi envist hävdat att det krävs mer pengar och personal för att ge de äldre en värdig ålderdom. Stöd för detta har vi fått av prioriteringsutredningen som nu ska slutbehandlas men i övrigt tycks det som om man bland beslutsfattarna lämnat de allra äldsta åt sitt öde.
För att hålla uppe rehabiliteringen bör inte de geriatriska klinikerna nedrustas, vilket tyvärr varit en vanlig sparåtgärd. Ytterligare översyn av rehabiliteringsinsatserna måste göras och vi kräver att regeringen tar initiativ för att hålla en god standard på dessa kliniker.
Vänsterpartiet anser att åtgärder måste vidtas för att höja personalens kunskaper om vård och rehabilitering av gamla. I våra motioner på undervisningens område har vi anslagit pengar till kompetensutveckling som kommunerna, i en tid när det är god tillgång på arbetskraft, borde utnyttja. En satsning på utbildning gör att man kan höja vård- och omvårdnadskvaliteten inom hemsjukvården.
Vänsterpartiet föreslår vidare en utbyggnad av antalet kommunala vårdplatser så att var och en som vill kan få ett eget boende (rum) på sjukhemmen. Vi har för detta ändamål anslagit pengar, dels i ett ROT-program för ombyggnad, dels i ett till kommunerna riktat anslag som kan användas till nybyggnation och höjd standard. Åtgärder på detta område kommer dels att ge bättre standard för service och vård inom äldreomsorgen, dels minska arbetslösheten inom byggsektorn.
Slutligen föreslår vi att det utarbetas ett totalt högkostnadsskydd som kan vara basbeloppsanknutet. Vi önskar ett totalt tak för dessa kostnader och vill då att kommunala avgifter skall inordnas i kostnadsskyddet. Vidare vill vi föreslå att regeringen undersöker möjligheten att sätta ett månadstak, på förslagsvis 500:-, för hur mycket sjukvårdsavgifter som får tas ut i den öppna vården på en och samma månad. Modellen prövas sedan årsskiftet i Älvsborgs läns landsting och skulle om den faller väl ut även kunna tjäna som ett föredöme för en sjukvård i övriga Sverige.
Sänk avgifterna i sjukvården
All sjukvård skall, enligt vår mening, ha låga avgifter som är så lika som möjligt över hela landet. Rekommendationer om avgiftstak bör kunna utfärdas av Landstingsförbundet och regeringen efter förhandlingar. Detta inskränker i viss mån landstingens och andra huvudmäns möjligheter att bestämma över vården men å andra sidan så bör de få rätten att helt bestämma över läkarnas etableringar och kan på så vis styra resurserna till områden där behoven är som störst och mest angelägna. Ur solidaritetssynvinkel är det bättre med låga avgifter än låga skatter.
Prioritera folkhälsoforskning
Prioritera folkhälsoforskning och forskning som belyser samspelet mellan sociala faktorer och sjukdom. Också forskning som behandlar de tunga folksjukdomarna -- t.ex. astma och reumatiska sjukdomar -- bör prioriteras. Massarbetslöshetens konsekvenser bör belysas bättre.
Återupprätta företagshälsovården
Den kraftiga reduceringen av statsbidraget i maj 1993 har lett till en uppluckring och försvagning av företagshälsovården. Vi anser att detta är olyckligt och föreslår därför i en särskild motion ett antal åtgärder som syftar till att återupprätta och förstärka företagshälsovården.
Läkemedelsindustrin
Läkemedelsindustrins styrande roll inom sjukvården bör granskas. Läkemedelsverket bör förstärkas och kompletteras med lokala och regionala läkemedelskommittéer.
Tillsynen över sjukvården
Tillsynen över sjukvården måste förbättras. Restriktioner när det gäller läkarnas rätt att skriva ut beroendeframkallande mediciner bör införas. Läkare som missbrukar systemet genom att skriva ut narkotiska preparat och sjukskriva folk för egen vinning skall fråntas legitimationen och bestraffas. Lex Maria måste respekteras bättre och efterlevnaden kontrolleras. Många sjukhus är skötsamma och anmäler konsekvent misstag och felbehandlingar som skett inom den egna verksamheten. Det är bra och nödvändigt för att kunna undvika framtida misstag. Tyvärr tycks det som om vissa vårdinrättningar medvetet försöker hålla nere anmälningarna för att framstå i en bättre dager. Den konkurrenssituation som uppstått mellan sjukhusen, i och med de olika köpa-säljsystem som hunnit införas, gör det inte lättare att få in anmälningar. Ty vem vill erkänna att det slarvas och görs misstag på det egna sjukhuset. Risken är ju att presumtiva ''kunder'' försvinner.
Psykiatrin
Människor med psykiska handikapp är en av de många grupper som har de sämsta villkoren i samhället. Gruppen har alltför länge varit ''osynlig'' och lågprioriterad, och stödformerna är bristfälligt utvecklade. Olika vårdideologier har ibland haft en dragkamp om de rätta vårdmetoderna ovanför huvudet på den enskilde patienten. Ibland har ett socialpsykiatriskt synsätt ställts mot ett mer medicinskt inriktat förhållningssätt. Nu pågår en överflyttning av stora delar av den psykiatriska verksamheten från landsting till kommuner, den s.k. PSYKÄDEL. Stora krav ställs nu på att kommunerna, försäkringskassan, arbetsmarknadsmyndigheterna samt landstingets psykiatri och i viss mån även primärvården hittar verkningsfulla samarbetsformer för att stödet ska kunna utformas på ett heltäckande sätt. Det ställs nu krav från samtliga aktörer att agera på ett ansvarsfullt sätt så att inte patienten kommer i kläm p.g.a. strider om revir och vårdideologier. Vid riksdagens behandling av ytterligare insatser för psykiskt störda våren 1994 fattades en rad beslut, som på olika sätt kan ge stöd till psykiskt störda. Det gäller ökat stöd till anhöriga, rehabilitering av tortyrskadade m.m. Från Vänsterpartiets sida tror vi att utvecklingen mot ett alltmer socialpsykiatriskt synsätt inom psykiatrin är positiv men samtidigt menar vi att reformer inte får innebära att patienternas möjlighet till kompetent psykiatrisk behandling försämras.
I denna känsliga övergångstid inom psykiatrin menar vi att regeringen måste ta på sig ett särskilt uppföljningsansvar och se till att de psykiskt sjukas behov av sysselsättning, rehabilitering, fritid, boende och adekvat behandling blir tillgodosett. Vi anser också att Psykiatriutredningens förslag om försöksverksamhet med personliga ombud är väl värt att pröva. Vi anser också att daglig sysselsättning bör vara en rättighet för de psykiskt handikappade. Sysselsättningsgarantin i LSS bör därför omfatta även denna grupp.
Psykoterapin inordnas i sjukförsäkringen.
Vi har länge drivit frågan om att även psykoterapin ska ingå i det allmänna sjukförsäkringssystemet. I en särskild motion upprepar vi detta krav och utvecklar skälen härtill.
Vårdgarantin bör utvidgas
Vi var kritiska när vårdgarantin infördes i och med att den i stor utsträckning var inriktad på områden där snabba åtgärder premierades och lämnade stora grupper av svårt sjuka utanför. Vi föreslår nu att vårdgarantin utvidgas till att även gälla kroniska sjukdomar och psykisk sjukdom och att särskilda statsbidrag utgår för detta.
Hur mycket får sjukvården kosta?
Det finns naturligtvis inget bra och objektivt svar på detta. Om man gör en internationell jämförelse och standardiserar för åldersstruktur så framstår den svenska sjukvården som jämförelsevis kostnadseffektiv och billig. Det har under en tid funnits förstå-sig-påare som påstått att den svenska sjukvården skulle bli ännu billigare om den bleve konkurrensutsatt och vi införde mer marknadsmässiga förhållanden. De svenska försök som gjorts tycks dock peka på motsatsen. Om vi jämför med det enda land som har en sjukvårdsbransch som helt agerar på marknadens villkor, nämligen USA, så visar det sig att dess sjukvård drar ungefär 14 % av BNP (trots att 30 milj. av USA:s befolkning står utanför sjukvårdssystemet) medan vår egen sjukvård kostar endast 7,5 % av BNP. Skulle man utgå från ett marknadsvärde så skulle sannolikt den svenska sjukvården ledigt kunna expandera med några procent. Detta bör vara ett bra riktmärke när regering och riksdag i fortsättningen skall göra övervägningar om hur stora resurser vi vill satsa på sjukvården.
Sjukvården och framtiden
I ekonomiska sammanhang talas det numera allt oftare om att framtidens branscher ligger inom tjänstesektorn och bygger på kunskaper, kompetens, modern teknik och servicetänkande. Allt detta kännetecknar den svenska sjukvården. Dessutom är den lokaliserad över hela landet och en viktig beståndsdel av den nationella ekonomin. De som förespråkar nedskärningar och åtstramning av den svenska sjukvården är alltså fel ute. Den svenska sjuk- och hälsovården är fortfarande en framtidsbransch där mycket återstår att utveckla och förbättra.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om områdesbaserad bevakning av ohälsa,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kartläggning av riskmiljöer,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målinriktade insatser för att förebygga stora folksjukdomar,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om aktiv hälsoupplysning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av vissa grupper, framför allt barn, ungdomar och kvinnor,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att förkorta normalarbetsdagen och begränsa övertiden,1
7. att riksdagen begär att regeringen tillsätter en ny låginkomst- och levnadsnivåutredning enligt vad i motionen anförts,2
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiska styrmedel för att förbättra folkhälsan,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bassjukvård med områdesansvar,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av rehabiliteringen av de äldre,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbyggnad av kommunala vårdplatser,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om högkostnadsskydd,3
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om avgiftstak i sjukvården,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om prioritering av folkhälsoforskning,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om läkemedelsområdet,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillsynen över sjukvården,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning av pågående omstruktureringar inom psykvården,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om försöksverksamhet med personliga ombud för psykiskt sjuka,
19. att riksdagen hos regeringen begär förslag om att ge sysselsättningsgaranti till psykiskt handikappade enligt vad i motionen anförts om behovet av sysselsättning för denna grupp,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utvidgning av vårdgarantin,
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om önskvärdheten av att öka anslagen till hälso- och sjukvården.
Stockholm den 23 januari 1995 Gudrun Schyman (v) Björn Samuelson (v) Hans Andersson (v) Ingrid Burman (v) Eva Zetterberg (v) Stig Sandström (v)
1 Yrkande 6 hänvisat till AU. 2 Yrkande 7 hänvisat till FiU. 3 Yrkande 12 hänvisat till SfU.