I sin uppföljning av arbetet med artikel 129 i Maastricht den 24 november 1993 konstaterar EU-kommissionen den 31 maj 1994 (V/F/1 d 94) CEV/V/F/1/LUX/15 Rev. 6.5 i en rapport att sjukdom och dödlighet i huvudsak orsakas av cancer, hjärtsjukdomar, olyckor och självmord. Enligt rapporten spelar dåliga kostvanor, alkohol och tobak samt brist på fysisk träning en avgörande roll för detta skadepanorama. I bl.a. Frankrike görs stora insatser för att minska konsumtionen och man kan redovisa en avsevärd sänkning under ett flertal decennier.
Vi har i Sverige satt höga mål för vår alkoholpolitik. Riksdag och regering har vid upprepade tillfällen slagit fast att det övergripande målet är att minska den totala konsumtionen. Sverige har anslutit sig till WHO:s plan att sänka den totala alkoholkonsumtionen med 25 procent fram till år 2000. WHO:s fokusering på den totala konsumtionen motiveras av att det föreligger ett klart, och vetenskapligt belagt samband, mellan skadornas omfattning och den totala konsumtionen.
Det är via olika rapporter klarlagt att Sverige med sin internationellt sett låga konsumtionsnivå likväl har betydande kostnader för bruk och missbruk av alkohol. Vi har också kunnat konstatera att alkoholkonsumtion framkallar våldsbetingat uppträdande som i vissa fall lett till mycket tragiska våldshandlingar mot oskyldiga i bl.a. Falun och Stockholm.
Det finns således såväl i Sverige som inom EU en medvetenhet om att det är den totala konsumtionen som ytterst sett medför olyckor i trafiken, rattfylleri, misshandel, våldtäkter, våld och rån m.m. Det måste således till en medveten och långsiktigt verkande strategi för att få en minskning av skadorna i samhället.
En grundprincip i Sveriges alkoholpolitik har varit desintressering, alltså det privata vinstintresset har kraftigt begränsats genom statliga monopol. Genom EU-inträdet har detta försvagats.
De alkoholpolitiska medel vi använder i form av en hög beskattning av alkoholdrycker, systembolag för att minska tillgängligheten, gränskontroll, åldersgränser samt ett aktivt förebyggande arbete måste förstärkas i framtiden och inarbetas i EU:s planering inför regeringskonferensen 1996. Det är också viktigt att Sverige nu noga dokumenterar förändringar i konsumtionsbeteendet i och med medlemskapet i EU. Forskningen bör således inriktas på att noga dokumentera förändringar före och efter 1995.
Det är också viktigt att inom EU arbeta för att alkohol, genom konsumtionens stora skadeverkningar, inte betraktas som vilken handelsvara som helst. Handeln med alkohol måste av folkhälsoskäl kunna omgärdas av särskilda bestämmelser, utan att dessa står i konflikt med Romfördraget.
Kommuner och landsting måste aktivt följa upp det ansvar som i stor utsträckning överflyttats på dem i och med att riksdagen antagit alkohollagen i december 1994. Alkoholkommissionen konstaterade att det finns brister i vård och behandling av alkoholskadade och narkomaner. Därför bör kraftfulla åtgärder vidtas för att främja bättre behandlingsformer.
En viktig resurs i det förebyggande och vårdande arbetet är föreningslivet och folkbildningen. Det har i flera sammanhang framhållits att de nordiska länderna skulle kunna bidra med folkrörelsearbetet som ett tillskott i det demokratiska arbetet i EU. Nykterhetsrörelsen, DKSN och övriga folkrörelser utför ett omfattande arbete, som i dag får ett betydande stöd från samhället. Vi vill betona regeringens ambitioner att framhålla betydelsen av att statliga ämbetsverk, landsting och kommuner i större utsträckning bildar nätverk med dessa organisationer, som har goda erfarenheter och hög kompetens av såväl förebyggande som vårdande arbete. Vi bör framhålla dessa erfarenheter vid regeringskonferensen 1996.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen inför regeringsförhandlingarna år 1996 aktivt verkar för att inom EU befästa de svenska principerna i alkoholpolitiken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om särskilda handelsregler för alkohol,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av föreningslivets insatser för att sänka alkoholkonsumtionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Göran Magnusson (s) Georg Andersson (s) Maj-Inger Klingvall (s) Nils Erik Söderqvist (s)