Den svenska sjukvården finansieras med skattemedel som fördelas av landstingen. Landstingen ansvarar för sjukvården för den egna befolkningen och producerar också egen sjukvård. Inom varje landsting finns varierande mängd privata läkare och sjukgymnaster som ett komplement till den landstingsproducerade vården.
På grund av rådande kärva ekonomi har landstingen tvingats se över sin verksamhet varpå många sjukhus, vårdcentraler och andra sjukvårdsenheter har ålagts stora besparingskrav.
Privat vård ger patienten valfrihet
Den privata sjukvården har alltid funnits som ett komplement och ett alternativ till den offentliga vården. Ersättningen för medicinska åtgärder i den privata vården har alltid varit lägre än motsvarande i den offentligt producerade vården. Den privata vården har varit en billig och effektiv vård för samhället. Ersättningsnivåerna har dock inte kompenserats för den allmänna kostnadsutvecklingen under många år och privatvårdens kvalitet har hotats. Det gamla ersättningssystemet har inte heller svarat mot dagens krav på medicinska och diagnostiska möjligheter. De låga ersättningsnivåerna har tvingat fram onödigt många konsultationer.
Nytt ersättningssystem med kostnadskontroll
Efter en utredning av P O Karlsson, vVD på Försäkringskassan i Stockholm, kom ett förslag om en ny ersättningsmodell för de privata vårdgivarna med ersättningsnivåer framtagna efter noggranna analyser och med hänsyn tagen till krav på medicinsk kvalitet och säkerhet. I utredningen deltog representanter för Socialdepartementet, Socialstyrelsen, Riksförsäkringsverket, Läkarförbundet och Landstingsförbundet. Det nya ersättningssystemet innehåller, förutom andra ersättningsnivåer, också krav på konsultationen och ekonomiska begränsningar för att kunna erhålla en kostnadskontroll.
Flera företrädare för landstingen har offentligt ondgjort sig över de så kallade ökade kostnaderna för privatvården till förfång för den egna verksamheten.
Det borde inte vara någon överraskning att den nya ersättningsmodellen initialt innebär en kostnadsökning, trots att antalet besök inte ökat i motsvarande grad, eftersom lagen om läkarvårdsersättning reglerar konsultationens längd och innehåll. Kostnadskontrollen i lagen har inte heller hunnit träda i kraft eftersom den nya ersättningsmodellen enbart har varit i funktion under några månader. Man måste därför avvakta med att utvärdera kostnaden tills ett helt år förlupit.
Landstingens dilemma -- både finansiär och producent
Flera landsting har redan börjat ge den privata vården skulden för att man har tvingats begränsa det egna vårdutbudet. Företrädare för landstingen har dessutom i debatter framfört önskemål om en lagstiftad rätt för landstingen att styra och kontrollera privata vårdgivare med avsikt att sortera och endast skriva avtal med dem man så önskar.
Det är ett dilemma för landstingen att både finansiera och producera vård. Det är självklart svårt att särskilja rollerna och vara objektiv i upphandlingen av privat vård. En ökning av den privata vården innebär ju motsvarande minskning av landstingens egen vårdproduktion. Det är alltid lättare att göra besparingar utanför sitt eget område.
Privat vård är billig och effektiv för samhället. Det är en vård som patienterna efterfrågar. Närmare 20 procent av all öppen vård sker i privat regi. Kostnaderna för den privata vården utgör ca 1.5 procent av de totala sjukvårdskostnaderna. Ersättningen för den privata konsultationen är jämförelsevis alltid lägre, d.v.s. kostar samhället mindre.
Den privata vården utgör ett komplement och ett fristående alternativ till landstingens vård. Kraven på effektivitet och kvalitet ökar genom bibehållen konkurrens. Konkurrens har dessutom en kostnadsdämpande effekt. Konkurrens leder också till mångfald och valfrihet för patienten.
Ett nationellt ersättningssystem med enhetliga ersättningsnivåer är en förutsättning för att kunna bibehålla en kvalificerad privat vård i landet. Det är därför väsentligt att det nationella system som hittills har möjliggjort en självständig privatläkarvård med god kvalitet bevaras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om att bevara det nationella ersättningssystemet för den privata läkarvården i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 januari 1995 Margareta E Nordenvall (m) Gullan Lindblad (m)