Riksdagen har beslutat om legitimation för naprapater fr o m 1 oktober 1994. I den proposition som låg till grund för riksdagsbeslutet anges de villkor som skall vara uppfyllda för att Socialstyrelsen skall meddela legitimation för naprapater. Det grundläggande villkoret är teoretisk utbildning motsvarande den som för närvarande krävs för att få titeln ''Doctor of Naprapathy'' vid svensk skola för utbildning av naprapater.
Därutöver krävs praktisk tjänstgöring motsvarande ett års handledd heltidstjänstgöring i svensk hälso- och sjukvård fördelad på olika verksamhetsområden. Verksamheten bör ske vid en av Socialstyrelsen godkänd enskild läkar-, naprapat- eller kiropraktormottagning eller vid en godkänd inrättning inom den allmänna hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen har fått bemyndigande att meddela närmare bestämmelser om den praktiska tjänstgöringen.
Socialstyrelsen fastställde den 31 januari 1991 riktlinjer för motsvarande praktik för en annan yrkesgrupp inom den s k manuella medicinen, nämligen kiropraktorer. Eftersom syftet med praktiken kan sägas sammanfalla för de två yrkesgrupperna kommer riktlinjerna för naprapater att i stor utsträckning utgå från vad som gällt för kiropraktorerna, särskilt som erfarenheterna av kiropraktorernas praktik är omvittnat goda.
Naprapaterna skall genom praktiken få dels en allsidig inblick i den svenska hälso- och sjukvårdens organisation och arbetssätt, skapa förutsättningar för samarbete med olika personalkategorier och få något djupare kunskaper om samarbetsparternas behandlingsprinciper, dels praktisk träning i det egna yrket. Socialstyrelsen meddelar de riktlinjer som krävs för att detta syfte skall uppnås.
Praktiktjänstgöringen skall enligt förutsättningarna omfatta ett års handledd praktik motsvarande heltid inom hälso- och sjukvården och vara fördelad på olika verksamhetsområden. Fördelningen kan variera men bör i princip läggas upp så att sex månader förläggs till den offentliga hälso- och sjukvården och sex månader fullgörs hos legitimerad naprapat.
Det är väsentligt att praktiktjänstgöringen fullföljs så att de som utexamineras får en fullvärdig praktisk erfarenhet både från verksamheten hos legitimerad naprapat och hos hälso- och sjukvården.
Enligt förslag till riktlinjer för denna praktik skall praktikperioden läggas upp i princip som för kiropraktorer. Det är därför lämpligt att lösa finansieringsfrågorna på samma sätt. Praktikperioden får inte hindras av att hälso- och sjukvården och den legitimerade naprapaten saknar medel för att ge den av Socialstyrelsen föreskrivna praktikperioden.
Medel bör anslås endera genom det samlade anslaget för hälso- och sjukvården eller genom att ersättningen tas från de s.k. Dagmarpengarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att medel anvisas till praktikperiod för naprapater enligt Socialstyrelsens anvisningar.
Stockholm den 25 januari 1995 Sigge Godin (fp)