Under de senaste åren har sjukvården lagt ner mycket kraft och tid för att utveckla ekonomiska styrsystem. En viktig utgångspunkt för detta har varit att besluten flyttas ned i organisationen till kliniker, mottagningar, vårdcentraler och dylikt. Detta innebär att man i det interna budgetarbetet kan se samtliga kostnader som enheten utlöser vad gäller personal, hyra, samtliga laboratoriekostnader och övriga remisser m.m. Detta har visat sig vara kostnadseffektivt.
Malmö är av hävd en mycket privatläkartät kommun. Den fria etableringsrätten som förra regeringen införde har inneburit att ett stort antal, 64 läkare och 38 sjukgymnaster, anmält att de avser att starta privat läkarverksamhet. En del är redan igång. Liknande situation finns säkert på andra håll i landet.
De ekonomiska förutsättningarna för privata läkare regleras via försäkringskassan. Ett antal kostnader är så kallade fria nyttigheter. Privatläkaren kan nyttja röntgen, laboratorieprover m.m. men sjukvårdshuvudmannen måste betala, vilket medför att totalkostnaderna för sjukvårdshuvudmannen är svåra att kontrollera. Ur konkurrens och kostnadsjämförelse måste reglerna jämställas för den privata och offentliga vården vilket är en naturlig utveckling för ekonomisk kontroll och uppföljning.
I hälso- och sjukvårdslagen garanteras de försäkrade erforderlig hälso- och sjukvård och enligt lagens intentioner måste sjukvårdshuvudmännen kunna styra, planera och prioritera för en sammanhållen hälso- och sjukvård.
Den privata sjukvården måste arbeta under likvärdiga förhållanden som den offentliga vilket innebär att de s.k. fria nyttigheterna måste tas bort och kostnaderna ingå i ersättningsprinciperna för privatläkare.
Med hänvisning till vad som ovan anförts hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ersättningsprinciperna för privatläkare.
Stockholm den 24 januari 1995 Birthe Sörestedt (s) Lars-Erik Lövden (s) Kurt Ove Johansson (s) Nils T Svensson (s) Marie Granlund (s)