Den som har inflytande över andra människors hälsotillstånd har stor makt över dessa människors liv. Såväl oavsiktliga felbehandlingar som rent maktmissbruk inom hälso- och sjukvården kan på ett livsavgörande sätt ödelägga människoliv.
Mot den bakgrunden behöver rättssäkerheten i den svenska sjukvården förstärkas för att bättre svara mot ett demokratiskt samhälles krav på god hälso- och sjukvård och största möjliga fysiska och psykiska integritet och rättstrygghet för individen som är patient i vården.
Också andra patientdemokratiska skäl talar för att stärka patientens ställning i vården på ett humanistiskt acceptabelt sätt.
För att uppnå dessa syften är det angeläget att skapa fler handfasta formella redskap, som patienten kan försvara sina intressen med.
Följande förslag till sådana konkreta redskap i patientens tjänst är avsedda att bidra till bättre jämvikt i relationerna patient -- vårdinrättningar och därmed skapa en bättre hälso- och sjukvård.
1. Statlig patientombudsman
I likhet med Riksdagens revisorer i tidigare förslag (1993/94:RR7) finner Vänsterpartiet det otillfredsställande att det svenska hälso- och sjukvårdssystemet inte innefattar en från sjukvården själv fristående instans i medborgarnas/patienternas tjänst.
Det är inte rättsligt acceptabelt att sjukvården i så stor utsträckning ''utreder sig själv'' när dess inrättningar kritiseras. Det är särskilt allvarligt med tanke på att en patient i konflikt med vårdpersonal oftast är i uppenbart underläge i flera avseenden.
Det mörkertal av aldrig anmälda felbehandlingar i vården som är en av konsekvenserna av patientens underläge, motverkar också en kvalitativ förbättring av själva vården.
Vi föreslår därför att riksdagen beslutar inrätta en fristående statlig ombudsmannainstitution för sjukvårdsområdet, dvs. en statlig patientombudsman (PaO, kanske?), dit patienterna i första hand kan vända sig med sina klagomål på vården och få aktiv hjälp till ersättning och prövning av disciplinära åtgärder mot felande sjukvårdspersonal.
En sådan opartisk instans, med uppgift att bevaka patientintressena, kan kanalisera patientens klagomål vidare (till HSAN, Socialstyrelsen osv.) och underlättar samtidigt, för den drabbade och kanske svårt sargade patienten själv, de byråkratiska turerna vid ett klagomål.
I dag förefaller såväl allmänheten som sjukvårdspersonalen dåligt informerade om möjligheten att, vid behov, klaga på vården och bevaka patientens intressen. Med en samordnande statlig patientombudsman blir patientens rätt tydligare och förutsättningarna ökar därmed för en bättre jämvikt, mer värdig ett demokratiskt samhälle, i relationerna mellan patient och sjukvårdande institutioner.
2. Lokala ombudsmannaexpeditioner på sjukhusen som en del av Patientombudsmannens kansli
Till den statliga Patientombudsmannen bör knytas ett nät av egna lokala Patientombudsmannaexpeditioner vid alla sjukhus och större vårdinstitutioner, lämpligen väl synliga i entréerna. Deras uppgift bör bl.a. vara information till patienterna om deras rättigheter, rådgivning och hjälp att utforma anmälan till Patientombudsmannen.
Vid behov skulle patientombudsmannens lokala representanter också kunna bistå patienten som ''försvarsadvokat'' i kontakten med sjukvårdspersonalen direkt på platsen. På så sätt skulle förhoppningsvis en hel del felbehandlingar och fysiska och psykiska men för patienter kunna undvikas, eller åtminstone lindras, genom att misstag uppmärksammas på ett tidigt stadium.
3. Den statliga Patientombudsmannen bör få särskilt stora resurser att bistå psykvårdens och långvårdens patienter (och anhöriga)
Den statliga Patientombudsmannen med kansli, inklusive föreslagna lokala ombudsmannaexpeditioner, bör ges särskilt stora resurser att bistå psykvårdens och långvårdens patienter och deras anhöriga vid anmälningar mot vårdpersonal.
Patientorganisationer vittnar bland annat om att rättslöshet fortfarande i stor utsträckning råder inom psykiatrisektorn och om den närmast hopplösa situation en klagande patient befinner sig i. Klagomålen viftas ibland t.o.m. bort som ''sjukdomssymptom'' hur berättigade de än är.
4. Patientkontroll över journalföringen
Patientjournallagen (1985:562) och instruktionerna för journalföring över huvud taget bör omarbetas så att patienten, i den mån han/hon så önskar, får ett betydligt större inflytande över, och alltid en rutinmässig kontroll över, vad som står i journalhandlingarna.
Journaler som ett subjektivt och enväldigt instrument för sjukvårdspersonalen är otidsenliga och odemokratiska.
Innehållet i dem kan slå tillbaka mot patienten på många sätt. Inte minst i disciplinärenden har journalhandlingarna sannolikt stor betydelse för bedömningen av ärendet. Ursprungliga felaktigheter -- eller informationsolyckor! -- i en sjukjournal kan i sig också vara en källa till ödesdigra felbehandlingar. Och samtidigt har sällan någon enskild person större anledning att ta del av informationen i journalhandlingarna än just patienten själv.
Riksdagspolitiker, som ofta intervjuas, har riklig erfarenhet av hur ledande frågor, avbrutna svar, lösryckta fraser, ''fel'' frågor om udda ting i stället för om kärnfrågan, vanliga enkla missuppfattningar m.m. helt kan förändra ett budskap. Journaler har dessutom haft karaktären av minnesanteckningar som sällan eller aldrig ifrågasätts, kritiskt granskas eller ens läses av den de handlar om.
Nya journalrutiner som ger dem ett mindre subjektivt och mer rättssäkert innehåll skulle säkerligen underlätta bl.a. utredningen och bedömningen av disciplinärenden inom hälso- och sjukvården och samtidigt bidra till att skydda patienten mot felbehandlingar.
Särskilt inom psykvården är journalerna ofta rena maktinstrument. Och det subjektiva tyckandet är ett påtagligt och mångordigt inslag som kan få ödesdigra konsekvenser för den ovetande, och därmed helt försvarslöse, patienten.
En specifik sjukdomsstämpel av någon läkare efter ett summariskt samtal vid starten kan ödelägga ett människoliv och påverka all framtida behandling. Dessutom är journalerna ofta späckade med kränkande detaljuppgifter om patienten, sedd med läkarens ögon, som rimligen aldrig borde få sättas på pränt i en allmän handling.
Det finns alltså starka skäl att modernisera rutinerna för journalförandet, till skydd för patienten, även starka positiva skäl:
Den muntliga informationen till patienten vid t.ex. ett läkarbesök tappas lätt bort av patienten själv på grund av nedsatt hälsa, oro, spänningstillstånd m.m. Genom en kontinuerlig delaktighet från patientens sida i utarbetandet av journaltexten skulle sjukvårdspersonalens information till honom/henne och vice versa gå fram bättre -- till bägge parters fördel.
Konkreta förslag till förändringar (genom beslut om nödvändiga ändringar i lagar och föreskrifter):
A. Journaler bör skrivas som om patienten -- och inte kollegorna! -- vore ''läsaren, dvs. lättfattligt för vem som helst och utan integritetskränkande subjektiva betraktelser.
B. Efter varje läkarbesök, vistelse på sjukhusinstitution o.dyl. som föranleder journalanteckningar, bör patienten rutinmässigt alltid få en utskrift av dem, antingen direkt på platsen eller hem i brevlådan.
Med utskriften bör följa ett utrymme för patientens egna eventuella kommentarer, korrigeringar eller tillägg, som efter hand skall föras in i journalen som tillägg. (Även i det sammanhanget kan kanske lokala patientombudsmannaexpeditioner vara till hjälp med formuleringarna och när sjukvårdspersonalen och patienten har motstridiga uppfattningar!)
C. Journaler skall skrivas så att patienten inte tar skada av att läsa dem (men utan att utelämna viktiga fakta om t.ex. behandlingen!) i stället för att patienten förbjuds att göra det! Bl.a. psykpatienter undanhålls ibland sina egna journaler med hänvisning till att de skulle ta skada av att läsa dem. Den principen bäddar för rättslöshet. Det är tvärtom särskilt viktigt att just psykpatienter verkligen tillåts läsa journalerna om sig själva och därmed kan påverka och överklaga dem vid behov -- även om tidpunkten för journalläsandet måste väljas med omdöme och i samråd med patienten. (I ett akut sjukdomsskede kan ju patienten eventuellt inte tillgodogöra sig informationen på ett rimligt sätt.)
5. Utvidgning av ramen för disciplinära sanktioner och ekonomisk ersättning
Det bör markeras i tillämpliga lagar och föreskrifter att psykiskt våld mot och psykisk manipulation av patienter, liksom omotiverade kränkningar av patienters personliga integritet över huvud taget, likaväl som fysisk felbehandling är ett disciplinbrott som föranleder påföljd.
Socialstyrelsen bör också uppmanas att bl.a. i kungörelsen med föreskrifter om förbud mot tvångsmedel inom somatisk långtidsvård (SOSFS 1980:87) göra ett tillägg med innebörden att psykologiska tvångsmedel är lika förbjudna som fysiska sådana (selar o.dyl.).
Patientförsäkringen ersätter bara kroppsliga skador. Riksdagen bör därför besluta om ändring av tillämpliga lagar och föreskrifter så att även psykiska skador, som orsakas patienter till följd av sjukvårdspersonalens handlande, skall kunna berättiga till ekonomisk ersättning.
A. Disciplinpåföljder för mobbning vårdpersonal emellan
Aktiva mobbare i hälso- och sjukvården bör kunna anmälas, av mobbningsoffer och andra, och ges disciplinpåföljd på samma sätt som de som felar i den direkta vården med patienter.
Mobbning, i praktiken psykisk misshandel, sjukvårdande personal emellan (som är relativt vanligt!) är ett oacceptabelt inslag i en verksamhet som skall präglas av omsorg om och respekt för människan.
Mobbning i sjukvården är också ett direkt hot mot patienternas hälsa. Det är på sina håll så illa ställt med etiken i sjukvården att patienters hälsa medvetet äventyras om det gynnar personliga intressen i sociala konflikter bland de anställda.
Det är samtidigt extremt lågt i tak för anställda -- och patienter! -- som har kritiska synpunkter på vanvård och felbehandlingar som förekommer men tigs ihjäl.
Mobbning påverkar med andra ord själva vården på flera sätt och det är angeläget att sanktionssystemet beaktar det.
B. Preskriptionstiden bör förlängas!
Felbehandlingar och övergrepp i vården är sannolikt för de flesta djupt chockerande upplevelser som stjäl psykisk energi och handlingskraft och blir outplånliga negativa minnen för livet. Det innebär att det är extremt svårt att ta itu med en anmälan innan chocken har lagt sig och de som orsakat den kommit på avstånd och inte längre direkt kan påverka patientens liv.
Detta är ett problem särskilt för psykiatrins patienter men samma problem finns också i övriga vårdsektorer. Många befogade anmälningar blir därför aldrig skrivna.
Preskriptionstiden för anmälan bör därför förlängas från nuvarande två till förslagsvis fem år efter felbehandlings/övergreppstillfället och till minst två år efter det att patienten lämnat vården. Dessutom bör även tidigare händelser, som är att betrakta som en del av händelseförloppet, kunna åberopas.
Allvarliga felbehandlingar/övergrepp bör kunna anmälas och utredas även efter preskriptionstidens utgång. Även om disciplinära sanktioner då inte kan utdömas kan det ha stort värde för den drabbade patienten. Det är samtidigt viktigt för den kontinuerliga översynen av vårdkvaliteten att allvarliga missöden blir kända genom att anmälas.
6. Samråd med patienten i demokratisk, rättssäker anda
Det bör markeras i tillämpliga lagar och föreskrifter att samrådet med patienten om hur vården skall utformas och genomföras skall ske i demokratisk, rättssäker och respektfull anda och med självklar hänsyn tagen till patientens sämre medicinska kunskaper och eventuella svårigheter att klart uttrycka genomtänkta, specifika önskemål om precis allt.
Det borde också uttryckligen stå i t.ex. hälso- och sjukvårdslagen (1982:763), kanske som en ny §
2a före den nuvarande, att verksamheten skall präglas av ett demokratiskt samhälles anda och respekt för individens mänskliga rättigheter till bl.a. frihet från integritetskränkningar. ''Individen'' kan då innefatta såväl patienter som anställda.
Samtidigt bör det förordas att det i all sjukvårdande personals teoretiska utbildning bör ingå ett avsnitt om demokrati, mänskliga rättigheter och personlig integritet liksom att reglerna om patientens rättigheter bör vara ständigt återkommande obligatoriska repetitionskurser på vårdinstitutionerna.
Det bör klart framgå av lagar och föreskrifter att vid felbehandling vilar ansvaret på sjukvårdspersonalen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen i enlighet med vad i motionen anförts hos regeringen begär förslag till inrättandet av en från hälso- och sjukvården fristående statlig ombudsmannainstitution, Patientombudsmannen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokala ombudsmannaexpeditioner,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av resurser för att bistå psykvårdens och långvårdens patienter vid deras anmälningar mot vårdpersonal,
4. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av rutinerna vid journalföring inom hälso- och sjukvården enligt vad i motionen anförts,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en utvidgning av ramen för disciplinära sanktioner kopplat till ekonomiska ersättningar vid felbehandlingar och övergrepp inom hälso- och sjukvården,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om disciplinära påföljder och att ersättning skall ges både för psykiska och somatiska skador,1
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anmälan och disciplinpåföljd för mobbning vårdpersonal emellan för att förhindra att patienter drabbas,
8. att riksdagen hos regeringen begär en förlängning av preskriptionstiderna för anmälan av felbehandling/övergrepp inom hälso- och sjukvården.
Stockholm den 20 januari 1995 Stig Sandström (v) Charlotta L Bjälkebring (v) Britt-Marie Danestig-Olofsson (v) Tanja Linderborg (v) Hanna Zetterberg (v) Eva Zetterberg (v) Alice Åström (v) 1 Yrkande 6 till LU