Psykisk ohälsa är svår att mäta eller beskriva. Ett mått på försämrat psykiskt välbefinnande är att cirka tio procent av den vuxna befolkningen besväras av ängslan, oro eller ångest. Det har också konstaterats att såväl lättare psykiska störningar som schizofreni och personlighetsstörningar är vanligare i lägre socioekonomiska grupper. Också barn i socialt och ekonomiskt svaga familjer med ökad psykiatrisk och somatisk sjuklighet har visat sig ha förhöjd psykisk sjuklighet. Psykiska störningar som ångest och depression är relativt vanliga bland äldre personer. Antalet personer med demenssjukdomar kommer att öka kraftigt under det närmaste årtiondet eftersom andelen gamla i befolkningen ökar.
Allt medan ekonomisk reglering mellan landsting och kommuner pågår med anledning av ökat kommunalt ansvar för psykiskt funktionshindrade, hamnar vissa individer i kläm. En nationell kartläggning av antalet medicinskt färdigbehandlade patienter inom psykiatrisk slutenvård från den 15 februari 1994 ligger till grund för överföringsbeloppen. Denna finns redovisad i regeringens proposition 1993/94:253.
Givetvis har det varit mycket positivt för personer som är psykiskt sjuka att slippa institutionsvård och boende och kunna leva ett eget liv. Om samhället bättre backar upp med kontakter, kompisstöd, utbildningsmöjligheter osv kan dessa människor få möjlighet att leva ett värdigt liv. Överföringen av ansvaret till kommunerna för boende och stöd i hemmet är därför en positiv åtgärd för de flesta. Det är ett viktigt område i folkhälsoarbetet. Psyk-Ädel är därför en viktig insats i utvecklingsarbetet.
Det finns dock personer som hamnar i kläm mellan två huvudmän. Det finns psykiskt sjuka människor som ''övermedicinerats'' av läkare under landstingets ansvar. Dessa personer reagerar inte längre på mediciner eller har blivit allergiska mot sina läkemedel. De anses plötsligt som medicinskt färdigbehandlade och övergår under kommunalt ansvar. Nu skall kommunen utan egen läkarresurs, utan den speciella expertis som finns hos landstinget, vara ansvarig för denne persons vård och rehabilitering. Kommunen är ofta inte förberedd och gruppboenden för dessa speciella behov finns inte. Kommunen får sätta igång och planera det som avvecklats från landstinget, någon form av gruppboende som får fungera som ett vårdhem och ha hög personaltäthet, inte minst för bevakningen av den enskilde. Detta kan inte ha varit tanken med Psyk-Ädel, att sådana negativa effekter skulle uppstå.
KOMVÅRD är Svenska kommunförbundets beredning för programarbete för att beskriva och analysera alternativa utvecklingslinjer inom vårdsektorn för att överväga kommunernas roll inom vården. Komvård har genomfört en enkät bland landets kommuner för att få olika områden belysta. En del gällde hur socialtjänstens personal ser på samarbetet med psykiatrin. En stor majoritet av de 160 svarande kommunerna uppger att samarbetet med psykiatrin fungerar dåligt eller är i det närmaste obefintligt. Kritiken gäller främst samarbetet med vuxenpsykiatrin. Samarbetet med barn- och ungdomspsykiatrin fungerar bättre även om kritik framförs även där. Kommunerna efterlyser gemensamma mål och arbetsformer med psykiatrin. Det finns stora skillnader mellan de båda organisationerna, och kommunerna anser att de inte får tillräckligt stöd i arbetet med psykiskt störda missbrukare och äldre med psykiska störningar.
En majoritet av de svarande kommunerna förordar ett enhetligt huvudmannaskap för den psykiatriska öppenvårdsverksamheten och socialtjänsten för att möta förändringsbehoven. Det måste bli bättre kontakter mellan de medicinska, sociala och psykologiska kompetenserna.
I stället för att använda kriteriet medicinskt färdigbehandlad borde också andra kriterier diskuteras inför ansvarsfördelningen mellan kommun och landsting. Det kan inte vara rimligt att landstinget med dess expertis av ekonomiska skäl skall kunna låta bli att finna andra än medicinska former, typ psykoterapi, olika samtalsmetodiker osv, för att utan stöd överföra den psykiskt sjuke till kommunens ansvar. Ett alternativ till andra kriterier är den danska modellen, där finansieringen för den sociala omsorgen delas mellan amt (län) och kommun. Det betyder att den enskilde inte hamnar i kläm p.g.a. betalningsansvar. Kommunerna har i Danmark liksom här ansvaret för boende, stöd i hemmet, fritidsverksamhet osv. Amten (länen) har ansvaret för specialistvård och rehabiliteringsinstitutioner. Såväl kommuner som amt kan bedriva sysselsättningsverksamhet för psykiskt sjuka. Om det är svårt att finna andra gränsdragningar än medicinsk färdigbehandling är detta en bättre väg för att den enskilde inte skall hamna i kläm.
Psykiatriutredningen som avlämnade sitt slutbetänkande Välfärd och valfrihet -- service, stöd och vård för psykiskt störda (SOU 1992:73) 1992, hade som huvuduppgift att föreslå åtgärder vad gäller ansvarsfördelning och organisation av service, stöd och vård till psykiskt störda. Syftet var att förbättra psykiskt funktionshindrades livssituation och öka deras möjlighet till gemenskap och delaktighet i samhället. Det handlar om service, stöd och vård av god kvalitet som är anpassad till individens förutsättningar och behov. Den enskildes oberoende och integritet skall understödjas. Vidare skall insatserna stödja den enskildes välfärd.
Det är viktigt för den enskilde som är psykiskt sjuk att få möjlighet till rehabilitering. Många som har egen bostad måste få ett helt annat stöd än det som ges idag. Risken är annars stor att det blir en rundgång mellan hemmet och sluten psykiatrisk vård. En överdimensionering av förtidspensioneringar uppstår också, fast förtidspensionering med en bättre fungerande rehabilitering inte skulle vara nödvändig. Rehabiliteringen skall utgå från medicinska, sociala och arbetsinriktade mål.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ansvarsfördelningen för vården av vissa grupper av psykiskt sjuka personer.
Stockholm den 23 januari 1995 Ulla-Britt Hagström (kds)