Vuxen- respektive barn- och ungdomspsykiatrin vilar främst på två vetenskaps- och kunskapsområden, det medicinskt biologiska respektive det psykologiska -- inklusive socialpsykologin.
När bestämmelserna om ledningsansvaret i hälso- och sjukvården förändrades den 1 juli 1991 var avsikten bl.a. att genom en ny lydelse av Hälso- och sjukvårdslagen 14 § skulle ledningsansvaret kunna samlas hos den som var bäst lämpad att bära ansvaret för såväl behandlingsarbetet som administration och utveckling av verksamheten.
I samband med antagandet av den nya lagstiftningen uttalade socialutskottet bl a att det inom psykiatrin kan finnas enheter som inte nödvändigtvis behöver ha en läkare som ledningsansvarig för verksamheten. Utskottet uttalade vidare att andra personalkategorier, tex sjuksköterskor och psykologer borde kunna komma i fråga för ledningsansvaret.
Som påpekats i motioner till tidigare riksmöten fanns redan inför förändringarna i HSL farhågor att resultatet skulle bli en ökad betoning av den medicinskt/biologiska kompetensen genom att enbart läkare gavs det samlade ledningsansvaret. Dessa farhågor besannas nu när vi ser utvecklingen inom psykiatrin efter den 1 juli 1991. De relativt få men fungerande självständiga ledarskap som utövades av t ex psykologer har nu övertagits av läkare.
Konsekvenserna för verksamheterna är ännu ej möjliga att överblicka. Klart är dock att plattformen för den psykologiska vetenskapens tillämpning inom psykiatrin -- med kortsiktiga och långsiktiga konsekvenser för verksamhetsinnehåll och utveckling -- kraftigt försvagas. Socialutskottets förhoppningar om en breddning av kompetensurvalet för ett samlat ledningsansvar kan således för psykiatrins del redan nu anses ha kommit på skam.
Riksdagens socialutskott har vid flera tillfällen -- senast i betänkande 1993/94:SOU 4 -- uttalat att det är angeläget att noga följa tillämpningen av bestämmelserna om det samlade ledningsansvaret, att en utvärdering bör ske snarast samt att regeringen snarast bör återkomma till riksdagen i frågan.
En utvärdering i flera steg av chefsöverläkarfunktionen pågår för närvarande hos socialstyrelsen. Hittillsvarande resultat -- liksom en kartläggning som genomförts av Sveriges Psykologförbund -- bekräftar ytterligare tidigare farhågor om insnävning av ledningsansvaret och därmed sammanhängande insnävning av behandlingsinriktingen.
Samtidigt kan konstateras att chefsöverläkare utsetts som samlat ledningsansvarig av sjukvårdshuvudmännen för så gott som all barn- och vuxenpsykiatrisk verksamhet i landet. Denna utveckling innebär en risk för att den på psykologisk vetenskap grundade behandlingen kommer till korta med åtföljande risk för såväl sämre behandlingsresultat som för patientsäkerheten.
En förändring i praktiken vad gäller ledningsfunktionen bl a inom psykiatrin förutsätter därför sannolikt författningsändring i HSL. Regeringen bör snarast återkomma till riksdagen med förslag på sådana författningsändringar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till sådan ändring i HSL vad gäller bl.a. ledningsansvaret inom barn- och vuxenpsykiatrin att psykologer kan komma i fråga för ledningsansvaret.
Stockholm den 23 januari 1995 Siw Persson (fp)