I mitten av 1980-talet aktualiserade socialstyrelsen en översyn av kvacksalverilagen. Lagen var gammal (från 1960) och både de sjukdomstillstånd som fanns upptagna i den samt åldersgränsen för behandling av barn borde bli föremål för en omvärdering. Någon översyn av lagen kom inte till stånd. Däremot tillsattes Alternativmedicinkommittén som delvis kom att behandla frågor som rör kvacksalveri. 1989 överlämnade kommittén sitt betänkande till regeringen med förslag till åtgärder för att få en bättre reglering och kontroll av den alternativmedicinska verksamheten. En del av förslagen är numera tillgodosedda t.ex. vad gäller hälsohemmen och naturmedlen för vilka Sverige nu har en kontroll som följer EU:s regler.
Det finns fortfarande skäl att göra en översyn av kvacksalverilagen. I sitt remissvar över Alternativmedicinkommitténs betänkande anförde socialstyrelsen följande:
Alternativmedicinsk behandling mot ersättning är idag förbjudet för barn under åtta år. Från detta medges inga dispenser. Det är väl känt att sådan behandling ändå sker av barn med bl.a. allergier, cancer och neurologiska sjukdomar. I vilken utsträckning det sker mot ersättning, i strid mot lagen, är inte närmare känt.
Socialstyrelsen påtalade också riskerna med alternativmedicinsk behandling av barn. Det finns t.ex. risk för att den inom sjukvården erbjudna behandlingen vars resultat numera är goda, äventyras. Att utsätta barn för verkningslös, skrämmande eller plågsam behandling är oetiskt.
Socialstyrelsen föreslog att åldersgränsen för alternativmedicinsk behandling av barn borde sättas till 15 år. Skälet var att det är först i 15--16-årsåldern som ungdomar kan ta ställning till sin egen behandling. Styrelsen underströk vidare att barn inte får bli utlämnade till vuxna människors beslut grundade enbart på tro, önsketänkande, förtvivlan eller desperation. Risken för övergrepp mot barnets integritet och skydd är uppenbar i sådana lägen. Barn är dessutom mycket lojala med sina föräldrar och underordnar sig som regel föräldrarnas uppfattning.
De sjukdomar som man enligt kvacksalverilagen inte får behandla är smittsamma sjukdomar, cancer, sockersjuka, epilepsi eller sjukliga tillstånd i samband med havandeskap och förlossning. Psykiska sjukdomar finns t.ex. inte med på förteckningen trots att det kan vara väl så allvarligt om behandlingen av sådana tillstånd utövas av obehöriga personer och med icke vedertagna metoder. Den enda behandlingsmetod som regleras av kvacksalverilagen och som kan avse behandling av psykiska problem är hypnos.
Det är hög tid med en översyn av kvacksalverilagen både med hänsyn till vilka sjukdomar som får behandlas och vilken åldersgräns som bör gälla för behandling av barn. Regeringen bör tillsätta en utredning som tar upp dessa frågor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av kvacksalverilagen.
Stockholm den 23 januari 1995 Barbro Westerholm (fp) Isa Halvarsson (fp)