Regeringen föreslår i propositionen att den husläkarlag som infördes av den tidigare fyrklöverregeringen ska upphävas. Grundtanken i husläkarlagen var patientens rätt till eget val av läkare. Samtidigt som regeringen nu upphäver husläkarlagen föreslås en ändring i hälso- och sjukvårdslagen, HSL, som innebär att det egna valet av fast läkarkontakt lagfästs i denna lag. Detta innebär att patienternas grundläggande rättigheter tillgodoses i HSL istället för i husläkarlagen. Den ändring som föreslås innebär att landstingen ges möjlighet att utforma sin primärvård utifrån lokala förutsättningar istället för att det regleras via lag. Vi ser positivt på att regeringen tydligt markerar patientens valfrihet. Detta är en positionsförändring från regeringspartiets sida som vi hälsar med tillfredsställelse. Centerpartiet accepterar den föreslagna förändringen då grundtankarna i hur primärvården ska organiseras överensstämmer med centerpartiets uppfattning. Det är inte husläkare som begrepp som är avgörande utan den enskildes rätt till val av läkare.
För att uppnå en för patienten trygg och säker vård krävs en väl fungerande primärvård. För att detta ska realiseras på ett bra sätt måste patienten erbjudas ett brett utbud av hälso- och sjukvårdstjänster. Detta innebär att olika yrkeskategorier måste samverka och den kompetens som finns inom olika yrkeskategorier tas tillvara på ett optimalt sätt. Patientens val av läkare och trygghet inom primärvården skapar det förtroende som innebär att ett bättre resultat kan uppnås. Vi vill också poängtera vad som framförs i propositionen om att helhetssyn, samverkan och ansvar samt god kännedom om de lokala förhållandena skall prägla primärvårdens verksamhet och utgöra grunden för ett framgångsrikt förebyggande arbete.
Den försöksverksamhet som pågår i fem kommuner med kommunal primärvård föreslås förlängas till utgången av 1998. Det är dock upp till varje huvudman att besluta om de vill utnyttja denna möjlighet. Det är viktigt att skapa ett så brett underlag som möjligt för utvärdering av verksamheten. Det har visat sig ta längre tid än den först fastlagda femårsperioden för att initiera förankra och genomföra en utvärdering av detta slag. Det är viktigt att detta arbete inte forceras fram. Därför instämmer vi i regeringens förslag om förlängd försöksperiod.
Sjukvårdshuvudmännens övergripande planeringsansvar för hälso- och sjukvården innebär att alla resurser tas tillvara på ett effektivt sätt. För att detta ska ske på ett tillfredsställande sätt föreslår regeringen att samverkansskyldigheten preciseras så att den alltid omfattar privata vårdgivare. Det är viktigt att uppmärksamma att det enligt HSL är landstinget som har ansvaret för att ta initiativ till samverkan med andra vårdgivare. Detta kan bestå av att de privata vårdgivarna deltar i gemensam jour- och beredskapsverksamhet, ges möjlighet att använda sig av länssjukvårdens maskinella utrustning samt att de ges möjlighet att delta i olika former av fortbildning.
Regeringen föreslår att ett samverkansorgan bör inrättas inom varje landsting med representanter för landstingen och de privata vårdgivarna. En överenskommelse med Landstingsförbundet om inrättande av sådana organ har redan godkänts av regeringen. I propositionen säger regeringen att ett samverkansorgans huvuduppgifter bör vara att bidra med underlag inför landstingets beslut om resurstilldelning inom hälso- och sjukvården på kort respektive lång sikt. Andra frågor av betydelse för relationen mellan offentlig och privat vård såsom att yttra sig över ansökningar om etableringar, dispenser m.m. bör också hänskjutas till ett samrådsorgan.
Mångfald berikar vården. Det är önskvärt och viktigt att det inom varje lansting finns ett brett utbud av vårdgivare, i offentlig såväl som i privat regi. Patientens möjligheter att välja och att ställa krav ökar då det finns en konkurrenssituation mellan vårdgivarna. Landstinget som har rollen av att både ha planeringsansvar och vara vårdgivare har en mycket viktig uppgift att sörja för denna mångfald. Landstinget ska därför visa stor öppenhet gentemot de privata vårdgivarna. Verksamhetens inriktning, tillgänglighet, kvalitet och kostnadseffektivitet ska styra valet av vårdgivare. Olika driftsformer inom hälso- och sjukvården är också positivt ur ett arbetstagarperspektiv. Sjukvårdspersonalen ges större möjlighet att välja en arbetsform och arbetsgivare som passar dem.
Regeringen föreslår att verksamhet som privatpraktiserande läkare inom primärvården och den ersättning som lämnas för sådan verksamhet skall regleras i vårdavtal mellan parterna. Centerpartiet delar denna uppfattning. För att på ett positivt sätt kunna utveckla primärvården krävs en viss läkartäthet. Det riktmärke som anges i propositionen är en läkare på 2000 invånare.
Detta överensstämmer i stort med den dimensionering som finns idag och detta innebär att de privatpraktiserande husläkarna framgent skulle kunna sluta vårdavtal med landstinget. Slutsatsen av detta är att ingen av de privatpraktiserande husläkarna skulle behöva upphöra med sin utövning med anledning av att husläkarlagen upphävs.
I propositionen föreslås en åldersgräns vid 65 år för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster. Detta förslag överensstämmer med de regler som gäller för läkare och sjukgymnaster i offentlig regi. Dessa kan dessutom få behålla sin anställning i ytterligare två år, om huvudmannen godkänner detta. Möjlighet finns att ytterligare förlänga tiden även efter 67 år. Det är rimligt att de privatpraktiserande läkarna och sjukgymnasterna omfattas av samma regler. Detta är dels en fråga om att alla sorterar under samma regler, dels möjlighet till en god dimensionering. Det är viktigt att poängtera att nya regler för pensionering kommer att införas med anledning av den nya pensionsreformen. Då måste även reglerna som avser läkare och sjukgymnaster ses över.
Regeringen föreslår att om det krävs remiss för att anlita specialistläkare inom offentlig verksamhet ska detta även omfatta privatpraktiserande specialistläkare. Det är rimligt att samma regler tillämpas inom samma landsting oavsett om vårdgivaren är offentlig eller privat. Inom vissa specialitéer är det dock olämpligt att införa remissförfarande. Det gäller framförallt psykiatriker och gynekologer. Vi menar att dessa båda specialiteter ska undantas från remissförfarande. Likaså menar vi att de patienter som redan idag behandlas av privatpraktiserande specialistläkare ska undantas från remissförfarande. Det är inte rimligt att de patienter som har en väl fungerande läkarkontakt med en privatpraktiserande läkare ska behöva en remiss för att kunna fortsätta sin kontakt. Det ska tilläggas att remissförfarandet tillämpas i långtifrån alla landsting. Orsaken till detta kan vara flera. För att nämna en så råder det tveksamheter om remissförfarandet i sig är kostnadseffektivt.
Vi delar regeringens uppfattning om att det administrativa ansvaret för privatpraktiserande läkare och sjukgymnasters ersättningar ska föras över till landstingen från försäkringskassorna. Det är en logisk följd av att finansieringen av ersättningarna förts över till landstingen.
Primärvården har under de senaste åren genomgått stora förändringar. Det är därför angeläget att följa verksamheten noga. Den delegation som nu föreslås för att bedöma vårdutbudet av specialistläkare och sjukgymnaster i öppenvård i förhållande till resurser och vårdbehov bedömer vi som mycket angelägen.
De förändringar som den privata vården genomgår måste noga följas. Det är inte möjligt att nu i sin helhet överblicka resultatet av dessa förändringar för patienter och läkare. Vi föreslår med anledning av detta att en årlig översyn görs där de privatpraktiserande läkarnas situation redovisas för riksdagen. Detta bör ske i samband med redogörelsen till riksdagen om överenskommelser om vissa ersättningar till sjukvårdshuvudmännen. Detta ges regeringen till känna.
För de privatläkare som fyllt 65 år och väljer att fortsätta sin verksamhet upphör möjligheten att remittera patienter till laboratorium, röntgen etc. Ur ett patientperspektiv är detta en nackdel. I samband med ovan nämnda översyn bör regeringen belysa detta problem och återkomma med förslag till åtgärder om så erfordras. Detta ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar göra sådan ändring i förslaget till 3 §, lag om ändring i lagen om läkarvårdsersättning som anförts i motionen om undantag från remiss för vissa specialister och patienter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en årlig översyn av de privatpraktiserande läkarnas situation,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om remissmöjligheter för privatläkare som fyllt 65 år.
Stockholm den 25 april 1995 Rune Backlund (c) Roland Larsson (c) Andreas Carlgren (c) Kerstin Warnerbring (c) Rolf Kenneryd (c) Rigmor Ahlstedt (c)