Hälso- och sjukvården i Sverige står sig mycket väl i internationella jämförelser. Detta gäller såväl vid kvalitativa jämförelser som kostnadsjämförelser.
Utifrån det övergripande nationella målet om en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen, har den svenska hälso- och sjukvården präglats av målsättningar om god kvalitet, trygghet, tillgänglighet och respekt för patientens integritet.
Det är en samhällelig skyldighet att utforma en hälso- och sjukvård så att alla människor får tillgång till en lika och god vård. Den skall vara demokratiskt styrd och finansieras solidariskt och av offentliga medel.
Landstingen har på de allra flesta håll satsat offensivt på förändring, förnyelse och utveckling för att än bättre nå upp till våra högt ställda mål. Inte minst utvecklingen av den lokala hälso- och sjukvården har stått i fokus för detta utvecklingsarbete. Centerpartiet har målmedvetet arbetat för detta.
Landstinget Skaraborg
Landstinget Skaraborg har länge funnits i frontlinjen för denna utveckling. Sedan många år har landstinget målmedvetet byggt ut och utvecklat en decentraliserad primärvård som effektivt har avlastat länssjukvården. En strävan i utvecklingen av denna Skaraborgsmodell har varit att ge rätt vård på rätt vårdnivå. Speciellt viktigt för att åstadkomma en fungerande primärvård har varit att allmänläkartjänsterna också kunnat tillsättas.
Patientens fria val har förstärkts såväl inom landstinget som tillsammans med övriga västsvenska sjukvårdshuvudmän.
För att ytterligare stärka kontinuitet och tillgänglighet beslöt Landstinget Skaraborg att utifrån Skaraborgsmodellens principer och ett samlat lokalt befolkningsansvar införa ett system med familjeläkare successivt i hela landstingsområdet. Inriktningen innebar att alla skaraborgare skulle ha rätt att välja sin egen läkare och att ett listningssystem skulle införas inom ramen för den väl utbyggda lokala hälso- och sjukvården. Detta beslut togs före lagstiftningen om en särskild husläkarlag, vilken ur ett skaraborgskt perspektiv var obehövlig och tyvärr innebar en central detaljreglering som verkade hämmande för det lokala utvecklingsarbetet.
Primärvård
Utvecklingen av hälso- och sjukvården i Skaraborgs län har bl.a. byggt på följande tre viktiga huvudprinciper.En komplett och utbyggd primärvård. Utöver distriktsläkare och sjuksköterskor på vårdcentralerna ingår i primärvården bl.a. resurser för såväl yrkesinriktad som geriatrisk rehabilitering (inklusive decentraliserande slutenvårdsplatser), psykosocialt omhändertagande och folkhälsoarbete samt sköterskebaserad mottagningsverksamhet (MVC, BVC, hypertoni, diabetes, allergi m.m.).Samverkan. Team-arbete inom primärvården är en viktig förutsättning. Samarbete mellan olika personalkategorier ger en ökad kompetens och en effektivare verksamhet. Samverkan med länssjukvården och andra huvudmän har också stor betydelse för en bra och effektiv verksamhet.Befolkningsansvar, vilket bl.a. innefattar ett aktivt hälsofrämjande arbete och ett ansvarstagande för svaga grupper inom samhället. En förutsättning för att kunna ta ett befolkningsansvar är samverkan mellan olika personalkategorier och mellan myndigheter på lokal nivå.
Det är mycket väsentligt att den fortsatta utvecklingen av hälso- och sjukvården sker i harmoni med dessa strävanden att vidareutveckla primärvården utifrån en samlad syn på hälso- och sjukvården. Ett familjeläkarsystem skall grundas på lokala behov och målsättningar. Det är inte genom centralstyrning och detaljreglering som en fortsatt utveckling av primärvården skall garanteras. En särskild husläkarlag är därför obehövlig.
Det är väsentligt att de folkvalda landstingen ges förutsättningar att ta det samlade ansvaret för en god hälso- och sjukvård. I det bekymmersamma ekonomiska läge som idag råder är det också av stor vikt att alla vårdinsatser anpassas till de behov som finns. Sjukvårdshuvudmännen har ansvaret att utifrån hälso- och sjukvårdslagen planera för dessa behov. Det är således viktigt att kompletterande privat vårdverksamhet sker i nära samarbete med sjukvårdshuvudmännen. Kravet om samverkansavtal/vårdavtal med sjukvårdshuvudmannen är således väl motiverat för att garantera en god samplanering för att undvika ekonomisk suboptimering.
Förebyggande hälsovård
Den förebyggande hälsovården skall ges hög prioritet och bedrivas i bred samverkan med andra myndigheter och organisationer. Det är väsentligt att större uppmärksamhet riktas mot alkoholmissbruk och användning av droger och tobak. Världshälsoorganisationens rekommendation att sänka totalkonsumtionen av alkohol med 25 % till år 2000 måste uppfyllas. Även åtgärder för att minska beroende och missbruk av läkemedel och anabola steroider är av stor betydelse. Erfarenheter från utvecklingsprojekt i Falköping och Lidköping visar att åtgärdsprogram mot olycksfall på kort tid kan minska sjukvårdskonsumtionen.
Statsbidrag
Det är väsentligt att av riksdag och regering uttalade målsättningar för hälso- och sjukvården stimuleras. Inte minst måste dessa ambitioner komma till uttryck vid utbyggnaden av kostnadsutjämningssystem vid statsbidragsgivning mellan landstingen.
Det borde därför vara en självklarhet att sådana system skall styra mot samhällets övergripande hälsopolitiska mål och stimulera landsting som medverkar till låga ohälsotal och uppnår lägsta möjliga sjukvårdskonsumtion.
För närvarande remissbehandlas SOU 1994:144 ''Utjämning av kostnader och intäkter i kommuner och landsting''. Beredningens förslag för landstingen motverkar de ovan redovisade målsättningarna. Förslaget synes tvärtom straffa landsting som medverkat till låga ohälsotal och låg sjukvårdskonsumtion. Skaraborgs län och Hallands län är två sådana exempel.
Beredningen har genom ett ensidigt val av variabler från Malmöhus läns landsting ett enstaka år valt variablerna medellivslängd och sammanboende för att bedöma strukturella skillnader i vårdkonsumtion. En nyligen presenterad studie utförd av landstingen i Halland, Blekinge, Kristianstad, Kronoberg och Kalmar redovisar de stora bristerna i ett sådant underlag och val av variabler.
Den starkaste variabeln för att förklara skillnader i hälso- och sjukvårdskostnader är åldersfaktorn. Den ovan nämnda studien redovisar också viktiga variabler som: ''Läkartäthet, offentligt anställda'', ''Regionala BNP per capita'', ''Andel arbetare bland befolkningen'' samt ''Sjuktal''.
Det är väsentligt att statens kostnadsutjämningssystem bygger på relevanta faktorer. Åldersfaktorn är den viktigaste variabeln för att utjämna skillnader mellan landstingen.
Statens bidragssystem till landstingen skall stå i överensstämmelse med av riksdagen formulerade hälso- och sjukvårdspolitiska målsättningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av prioritering av primärvården och lokal hälso- och sjukvård,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förebyggande hälsovård,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utformandet av statsbidrag och kostnadsutjämningar mellan landstingen.1
Stockholm den 19 januari 1995 Birgitta Carlsson (c)
1 Yrkande 3 hänvisat till FiU